KRAJA?

Iz kluba študentov izginjajo tisoči evrov

Objavljeno 12. julij 2018 17.15 | Posodobljeno 12. julij 2018 17.15 | Piše: Moni Černe

V vodstvu izolskega študentskega kluba niti enega študenta. Kje so zamrzovalna omara, napihljiv šotor in 10.000 evrov?!

Blaž Slavec FOTO: Facebook
IZOLA – Izolski policisti so pred približno enim mesecem prejeli prijavo o domnevnih nepravilnostih v Klubu izolskih študentov in dijakov (KIŠD). Temu od 3. decembra 2015 predseduje 26-letni Blaž Slavec, sicer odvetniški pripravnik, ki statusa študenta po naših podatkih nima več od lani – a naj bi ga po notranjem statutu moral imeti za ta položaj. No, pri vodenju kluba naj bi mu pomagal še en neštudent, 31-letni Seit Demiri, ki to počne neformalno in se, tako je za Slovenske novice izjavil Slavec, »na zadeve spozna«. Mimogrede: tudi na info točki kluba KIŠD dela neštudentka, samostojna podjetnica Petra Enright Pašić.
14.770 evrov je bilo dvignjenih na bankomatih in v banki.

Totalka

Demiri je nekdanji predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki je konec februarja letos zaradi neprilagojene hitrosti trčil v ograjo in naredil totalko na službenem avtomobilu v lasti ŠOUP, čeprav ga sploh ne bi smel upravljati. Na potnem nalogu je bilo namreč po naših podatkih napisano ime zdajšnjega predsednika Nassima Djabe. Slednji naj bi prometno nesrečo celo prikrival ves mesec in si izmišljeval, da je avto star in zato na servisu, dokler ju študentje niso razkrinkali in o tem spregovorili tudi javno – da je torej Demiri, zdajšnji strokovni sodelavec za področje študijskih in obštudijskih dejavnosti pri ŠOUP, vozilo razbil. Zoper Djabo so menda uvedli disciplinski postopek, odnesel pa jo je z opominom.
Glede na statut KIŠD in 58. člen, v katerem piše, da je »mandat za predsednika podeljen za eno leto in se ga lahko smiselno podaljša«, smo Slavca vprašali, zakaj ni razpisal volitev. »Na željo članov, ki so me pisno prosili, naj prej uredimo določene stvari, kar ne nazadnje počnem tudi leta 2018. Vem, da sem v prekršku po statutu KIŠD, po zakonu pa se lahko volitve za predsednika razpišejo vsaki dve leti.« No, tudi dve leti sta minili decembra lani.

V imenu študentov, ki želijo vedeti, a jim tega na KIŠD menda ne povedo, smo povprašali, kdaj bodo volitve. Slavec pojasni, da 11. avgusta.
image
Je v KIŠD vse tako, kot mora biti? FOTO: Moni Černe

Kdo je porabil bone in kje je dnevna soba?

Slovenske novice smo pridobile dokumente, iz katerih je razvidno, da se gotovina, ki jo KIŠD prejema iz javne vreče – po Erarju je KIŠD od Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) od decembra 2015 do danes dobil 60.329,85 evra –, dviguje na bankomatih, bankah, kupuje se bone pri Big Bangu in Hervisu v vrednosti več sto evrov, iz vpisov v inventarni elaborat pa, da se kupujejo tiskalniki, iphone, dnevna soba, igralna konzula, zamrzovalna omara itd., in te nakupe je Slavec potrdil. Prosili smo ga za dokaze o tem, kam odteka proračunski denar, kje so stvari, saj študentje trdijo, da se v klubu nič ne dogaja, dnevne sobe, konzole, skrinje in drugega pa da sploh niso videli.

Ker nam predsednik dokazov ni poslal, kot je obljubil, smo se sami odpravili na sedež KIŠD, da se prepričamo, kje so poleg naštetega še hladilnik, računalnik, napihljiv šotor, stoli. Na Cankarjevem drevoredu 50 v Izoli smo uzrli pisalno mizo s tremi stoli, multifunkcijsko napravo za kopiranje in tiskanje, prenosni tiskalnik, pisarniški omari, zaslon in računalnik, okroglo mizo, pet stolov, škatle. Kje je drugo?

Slavec je pojasnil, da so nekatere predmete prodali naprej, druge naj bi dali v uporabo ali odplačilo študentom, ki si jih ne morejo kupiti, zdaj pa da jih mesečno odplačujejo, bone iz trgovin so razdelili za nagradne igre. Priznal je tudi, da je tako ravnanje nekoliko nenavadno. Komu so jih dali, kdaj, zakaj, koliko, menda zaradi varstva osebnih podatkov nismo izvedeli. Slavec nam je sicer poslal pojasnilo, v katerem je med drugim zapisal: »Skladno z določbo vas bom jutri do konca dne obvestil, katerih informacij vam, skladno z navodili o posredovanju informacij javnega značaja, ne smem posredovati.« Do objave članka nismo prejeli nobenega glasu več.

Vem, da sem v prekršku po statutu KIŠD, po zakonu pa se lahko volitve za predsednika razpišejo vsaki dve leti.

Denar za dolgove

Slavec je pojasnil, da so denar porabili za dolgove, ki so se nabrali v času, ko še ni vodil KIŠD. A na naše vprašanje, da so ta dolg sanirali že pred časom, je slednje potrdil. Denar pa da so porabili povsem zakonito, za stroške, delovanje kluba, tudi za organizacijo dogodkov, kot so Mednarodni sejem stripov in družabnih iger, Floatie party v Seči, športni dan na plaži v San Simonu, izlet v italijansko Aqualandio, paintball turnir v Kopru, dogodek Boks pod obzidjem v Piranu, Škisovo tržnico – vsi so se odvili leta 2017. Opazili pa smo še nekaj, dogodki leta 2017 niso bili organizirani samostojno, ampak s Klubom študentov občine Piran!

O dvigih gotovine na bankomatih in banki od 9. januarja 2016 do 23. oktobra 2017, v skupnem znesku 14.770 evrov, pri čemer je bilo nazaj na račun KIŠD vrnjenih le 4000 evrov, se Slavec, čeprav smo ga, kot zapisano, prosili za podrobna pojasnila in dokaze, ni izjasnil.

Kazenska ovadba

No, pojasnjevati pa bo vodstvo KIŠD verjetno moralo – organom pregona. Dimitrij Marušič iz PU Koper je za Slovenske novice 26. junija potrdil, da so na policijsko postajo Izola dobili prijavo o domnevnih nepravilnostih. »Zadeva je še vedno v fazi preiskave, zato vam več informacij ne moremo podati.«

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih v ovadbi piše, da manjka dokumentacija KIŠD o volitvah in izvoljenih članih, da ni potrdil o porabi denarja. KIŠD bo morda moral odgovarjati na očitke, da naj bi bili nekatere seje in dogodki fiktivni, tako Škisova tržnica 2017, izlet v München 2017 kot Primorska fešta. Ne nazadnje tudi, da naj bi KIŠD zlorabil imena članov pri vodenju projektov, saj so projekte na papirjih vodile osebe, ki o tem niso vedele nič. To so navedeni organizatorji potrdili policistom in nam, povedali so tudi, da naj ne bi bilo nobene fotodokumentacije ali podobnega, da so se našteti dogodki v resnici zgodili. 
Deli s prijatelji