IZREDNA ODPOVED

Ivana Galeta vrgli iz službe: Sem brezposeln

Ostal je brez službe na zavodu za blagovne rezerve.
Fotografija: Ivan Gale. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Ivan Gale. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Trenutno najbolj znani žvižgač v Sloveniji Ivan Gale je ostal brez službe na zavodu za blagovne rezerve. To novico je sporočil na facebooku, njegovo delovno razmerje pa naj bi se po poročanju Dela končalo jutri.

Konec septembra smo pisali, da uslužbencu Galetu grozi izredna odpoved zaposlitve. Med drugim mu je direktor zavoda za blagovne rezerve Tomi Rumpf menda očital sklepanje škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Gale je očitke zanikal in napovedal, da bo v primeru izredne odpovedi to izpodbijal na sodišču, prepričan pa je tudi, da bo pri tem uspešen.



Izredna odpoved pomeni, da oseba ni upravičena do nobenega odpovednega roka, odpravnine in nadomestila za brezposelnost.

Gale je aprila na TVS spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. V začetku avgusta pa je ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Za ministra je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država po pisanju portala Necenzurirano oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

Postopki v zvezi z nakupom zaščitne opreme potekajo tako v okviru NPU kot KPK in računskega sodišča. Rumpf je v pogovoru za Domovino povedal, da se po njegovem mnenju epilog zgodbe ne bo zgodil v enem letu, temveč kvečjemu v kakšnem desetletju, od računskega sodišča pa predvsem pričakuje, »da bo razumelo svojo vlogo ter čas in prostor, v katerem so se dogodki odvijali«.

Rumpf je Galeta na začetku septembra prijavil pooblaščenki za mobing, ker je, kot pravi, njegovo početje doživel kot mobing nad nadrejenim. »Od prvega dneva, ko sem prišel na Zavod, me je namreč obremenjeval z mejli, ki mi jih je pisal tudi sredi noči, z raznoraznimi temami, kjer mi je nalagal, kaj in kako naj naredim. Ko je videl, da se na te stvari ne odzivam, me je začel žaliti,« je povedal Rumpf za Domovino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije