SKORAJ 50 ODSTOTKOV ŽE ZAPOSLILI

Iščete delo? Še je čas za prijavo ob predsedovanju Slovenije EU

Zaposlitve vlada oziroma ministrstva sklepajo za določen ali nedoločen čas.
Fotografija: V času predsedovanja bo dela veliko. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
V času predsedovanja bo dela veliko. FOTO: Blaž Samec, Delo

Nezadržno se bliža obdobje, ko bo Slovenija drugič v zgodovini predsedovala Svetu Evropske unije. Gre za zahtevno nalogo, ko je treba zadostiti številnim varnostnim, tehničnim in vsebinskim merilom. Slovenijo čaka predsedovanje EU od julija 2021 naprej. Priprave na to so se začele že v času vlade Marjana Šarca, pospešeno se nadaljujejo v času Janeza Janše. Spomnimo, prav Janševa vlada je vodila slovensko predsedovanje leta 2008.

Priložnost za nov karierni izziv za mnoge?

Mnogi pravijo, da je slovensko predsedovanje lepa priložnost za iskalce zaposlitve, saj naj bi zaposlili nekaj 100 ljudi. V času Šarca je bilo objavljenih kopico razpisov, a po naših informacijah nikoli izpeljanih do konca . Posamezna ministrstva v sedanji vladi prav tako objavljajo razpise za zaposlitve, zato bi se moral izkušen in usposobljen kader, ki je denimo ostal brez zaposlitve v času korona epidemije, nadejati dela. Vsaj za določen čas. Za čas predsedovanja EU (ponavadi gre za zaposlitev od letošnje jeseni pa tja do sredine leta 2022).
 
Na Uradu vlade za komuniciranje (UKOM) so nam povedali, da je vlada RS za izvedbo projekta Predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU v letu 2021 sprejela posebni kadrovski načrt in v njem določila, da je za ta namen možno v državni upravi zaposliti do 350 uslužbencev za določen čas, pri tem pa je navedena številka razdeljena po ministrstvih in diplomatskih predstavništvih v tujini, kjer je posebej izpostavljeno Stalno predstavništvo RS v Bruslju. Navedena razdelitev pa se glede na obseg in vrsto nalog, ki so povezane tudi s programom in načinom predsedovanja ter upoštevaje okoliščine v zvezi z virusom COVID-19 lahko tudi spremeni.

Preko 130 ljudi že izbranih, skupno 350 zaposlitev

Zaposlitvene procese vodijo na posameznih ministrstvih, o kandidatih pa odloča minister. »Prav tako je v pristojnosti predstojnika, da  organizira delo, kar pomeni, da lahko na naloge za izvedbo projekta predsedovanja premesti tudi že zaposlene javne uslužbence,« so pojasnili na vladi.
 
Ministrstvo za javno upravo sporoča, da je bilo do začetka julija 2020 realizacija zaposlitev 47 odstotna. To pomeni, da nekaj več kot 130 pogodb o zaposlitvi je že bilo podpisanih (če gre za skupno 350 zaposlitev, potem je bilo podpisanih približno 160 pogodb). »Pri tem pa je treba  dodatno pojasniti, da je možno delovna mesta za izvajanje nalog predsedovanja RS Svetu EU zasesti z javnimi uslužbenci, ki so že zaposleni  za nedoločen čas, kot tudi z javnimi uslužbenci, ki se jih zaposli za  določen čas. Upoštevaj navedeno so bila 104 delovna mesta zasedena za določen čas, 33 delovnih mest pa za nedoločen čas.« Na dan 12. avgust smo našli zgolj en razpis, povezan s predsedovanjem EU, ki je odprt za vse kandidate (ni interni) – za podsekretarja na ministrstvu za javno upravo.


Ste se prijavili na katero izmed razpisanih delovnih mest za čas predsedovanje Slovenije EU? Kakšne so vaše izkušnje z razpisom/razgovori/izborom?



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije