PO ZDRAVILO NUJNO V ZDA

Zbira se 2,3 milijona: slovensko podjetje doniralo 50.000, na zdravilo možen popust?

Zakaj je zdravilo za Krisa tako drago in kaj je imelo pri razvoju slovensko podjetje Bia Separations?
Fotografija: Kris. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Kris. FOTO: Osebni arhiv

LJUBLJANA – V vseslovenski akciji zbiranja pomoči za malega Krisa, ki se bori s spinalno mišično atrofijo, gre za zbiranje 2,3 milijona evrov. Toliko namreč stane en odmerek najnovejšega zdravila, imenovanega zolgensma, proizvajalca Novartis. Kot piše Delo, je zdravilo namenjeno otrokom, mlajših od dveh let. »Daje se v obliki enkratne infuzije v veno. Zasnovano je tako, da nadomesti manjkajoči ali okvarjeni gen SMN1, ki je nujen za tvorjenje beljakovin SMN. Te so bistvene za celice motoričnih nevronov, ki nadzorujejo delovanje mišic. Brez teh beljakovin celice umrejo, zaradi česar mišice postanejo tako oslabljene, da postane prehranjevanje, gibanje in dihanje težko, stanje pa smrtno nevarno. Zdravilo ne spremeni oziroma ne postane del otrokove DNK.«

Krisa sicer zdaj zdravijo z zdravilom spinraza proizvajalca Biogen, ki je dostopno v Sloveniji, en odmerek pa stane 80.000 evrov (s tem zdravilom je zdravljenje dolgotrajnejše). To krije ZZZS. Po poročanju Dela je ob uvajanju spinraze, ki je tudi Krisu bistveno spremenila življenje, na slovenski trg, proizvajalec omogočil pet brezplačnih terapij iz tako imenovane sočutne rabe. Čakanje, da bi zdravilo lahko bilo potrjeno v Evropi, za Krisa ne bi več pomenilo upanja, saj bo kmalu dopolnil dve leti. 


 


Novartis morda lahko ponudi popust?

Zdravilo je v ZDA že odobreno, v Evropi še ne, zato je treba odmerek kupiti čez lužo. Gre pa za zdravilo, ki ga je razvil Novartis (lastnik Leka), pri razvoju pa so pomagali tudi strokovnjaki ajdovskega podjetja Bia Separations. S tehnologijo čiščenja so sodelovali pri proizvodnji dela dednega zapisa za najdražje zdravilo v zgodovini, za pomoč Krisu pa donirali 50.000 evrov. Pravijo, da je cena v pristojnosti Novartisa in da na to žal ne morejo vplivati. Matej Penca, prokurist podjetja Bia Separations, je dejal, da bi Novartis morda lahko ponudil popust glede na to, da so sami kot majhno podjetje dodali 50.000, po svojih močeh pa so prispevali tudi njihovi zaposleni.

Krisu bo finančno pomagala tudi Krka – podjetje in zaposleni. Na vprašanje Dela, ali se jim zdi 2,3 milijona evrov pretirana cena, v Krki niso odgovorili.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije