Interpelacija zoper Počivalška: računajo tudi na koalicijske poslance

Celotna interpelacija je zelo korektno podpisana, povzema dosje besed ministra Počivalška, pravi Muršičeva.
Fotografija: Minister Počivalšek. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Minister Počivalšek. FOTO: Zaslonski posnetek

»Stranke opozicije bomo danes vložile interpelacijo zoper ministra Počivalška,« je danes pred mediji dejal poslanec Robert Pavšič iz LMŠ. Ministru Zdravku Počivalšku očitajo več stvari, predvsem izogibanju vsej zakonodaji, ki je v Sloveniji še vedno veljavna in velja tudi v kriznih časih. Pavšič je govoril o sistemski korupciji, o popolni nesposobnosti vodenja, a odgovornost na koncu ostaja enaka. Opozoril je še, da odgovornost nosi vsa vlada s premierjem na čelu, ker ga ta, vsaj po zadnjih izjavah sodeč, še naprej podpira.

V interpelaciji oziroma v samem procesu bodo jasneje opredelili, zakaj jo vlagajo, se pa tičejo sistema javnega naročanja, sprememba katerega očitno upravičujejo krizne razmere, čeprav te v Sloveniji niso bile razglašene, ampak epidemija. Ustanovila se je cela vrsta projektnih komisij in ta odgovornost se nekje mora koncentrirati. Po Pavšičevem mnenju je zakonodaja takšna, da odgovornost nosi tisti, ki oblast izvaja: v prvi vrsti minister Počivalšek, potem vlada in na koncu predsednik vlade. 

Pavšič opozarja, da morajo tudi poslanci, ki so to vlado podprli, prevzeti odgovornost. Ta pa bo vidna po glasovanju na interpelaciji. Računajo na tiste poslance, ki se niso 'prodali' in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so tudi kandidirali ob vstopu v državni zbor. Pri tem računajo tudi na koalicijske poslance. Danes interpelacija, jutri komisija za nadzor javnih financ, zahteva za ustanovitev preiskovalna komisija pa bo vložena v naslednjih dneh, je še napovedal Pavšič.

Interpelacija povzema dosje besed ministra

Sopodpisniki interpelacije zoper ministra za gospodarstvo so tudi v SD. Izpostavljajo, da si je to interpelacijo pisal sam, z nastopi pred mediji in s svojimi ravnanji. S potrditvijo njegovega ravnanja je odgovornost prevzela tudi celotna vlada, saj je premier to njegovo ravnanje tudi potrdil.

»Gre za sprevržena ravnanja, dejanja, ki so do ljudi ponižujoča. Zato je ta interpelacija le del tega mozaika, ki bo v nadaljevanju sledil. Socialni demokrati obsojajo takšna ravnanja, zato je treba temu priti do dna. Jutri je nadaljevanje prvi del komisije za nadzor javnih financ, pri katerem bomo razčiščevali nabave in dobave. V nadaljevanju, upamo, da bo čim prej sestavljena preiskovalna komisija. To so delčki, da pridemo tej zadevi tudi do dna,« opozarja Bojana Muršič iz SD. Celotna interpelacija je zelo korektno podpisana, povzema dosje besed ministra Počivalška, pravi Muršičeva in dodaja, da si je minister Počivalšek interpelacijo pisal sam.

Najprej mora oditi Počivalšek

Interpelacijo so podprli tudi v Levici. Poslanec Miha Kordiš je ob tem dejal: »Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone.« Oni so zagovarjali, da bi morali neposredno nabavljati, a se je vlada po Kordiševem mnenju odločila, da nahrani svoje prijatelje v zasebnem sektorju. Vztrajajo, da mora najprej oditi minister Počivalšek, odgovorna pa je tudi celotna vlada. Strinjal se je, da si Počivalšek to interpelacijo napisal sam. Ob tem je dodal, da jo je s potrditvijo ravnanj ministra podpisal še predsednik vlade.

Izgubljeni milijoni

Podpisniki interpelacije so tudi v SAB. Poslanka Maša Kociper je dejala, da je treba stvari razčistiti. Opozarja, da so želeli sprotni nadzor, ki se ni zgodil, dodaja pa še, da so milijoni, če so šli v napačne roke, žal izgubljeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije