KAJ SE DOGAJA V ŠOLAH?!

Inšpekcija o primeru Merc: ne le spolno nasilje, tudi pretep. Klicali policijo

Ravnatelj je ukrepal šele peti dan, trdijo inšpektorji.
Fotografija: Upokojeni ravnatelj Dušan Merc je v zadnjih dneh najbolj emdijsko izpostavljen primer. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Upokojeni ravnatelj Dušan Merc je v zadnjih dneh najbolj emdijsko izpostavljen primer. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Inšpektorat za šolstvo in šport se je odzval na poročanje Pop TV v zadnjih dneh o več primerih, v katere je vpleten inšpektorat, med drugim v primer nekdanjega ravnatelja Dušana Merca, učiteljice glasbe in zavoda Kengurujčki, kjer so domnevno brutalno ravnali z majhnimi otroki.

Minister za šolstvo Jernej Pikalo je predlagal razrešitev glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport Tomaža Rozmana. Napovedal je tudi sistemske spremembe, na inšpektoratu pa so se, kot rečeno odzvali na vse tri navedene in najodmevnejše primere.

Glede primera Merc, ko se je zdaj že upokojeni ravnatelj znašel v sodnem postopku, ker je leta 2013 zaščitil žrtvi spolne zlorabe in storilcema preprečil vstop v šolo, so zapisali, da je bil športni dan, na katerem je prišlo do spolnega napada, za učence šole organiziran na način, ki ni zagotavljal varnosti otrok. »Učenka je najmanj pol leta pred tem dogodkom o spolnem nadlegovanju obvestila razredničarko. V zvezi s tem je razredničarka opravila razgovor z učencema, ki teh dejanj nista zanikala. Nadaljnje vzgojno delovanje ni bilo opravljeno, niti šola ni uporabila možnosti, ki jo ji omogoča določilo 50. člena zakona o osnovni šoli. Prav tako iz spisa izhaja, da se je zgodil v tem obdobju tudi fizičen pretep v šolskem prostoru med učencema in prijateljem učenke, ki se je končal tako, da se je ta zatekel v prostore šole in poklical policijo. lz spisa ni razvidno, da bi šola v zvezi s tem kar koli ukrenila. Za varnost učenke je ravnatelj poskrbel šele peti dan po dogodku, na način, ki ga šolska zakonodaja ne predvideva,« so zapisali o primeru.

Kaj so še zapisali, si lahko preberete spodaj:

Pojasnila glede navedb učiteljice glasbe:
Ugotovitve nadzora o primeru Kengurujčki:
Inšpekcija o anonimkah:

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije