SATELITSKI POSNETKI

Ima vaš sosed črno gradnjo? Opozorite ga na spremembe

Ministrstvo načrtuje monitoring o potencialnih nelegalnih in neskladnih objektih v prostoru.
Fotografija: Od 1. junija lani  je v Sloveniji mogoče legalizirati neskladne objekte in črne gradnje. FOTO: Boštjan Fon, Delo
Odpri galerijo
Od 1. junija lani  je v Sloveniji mogoče legalizirati neskladne objekte in črne gradnje. FOTO: Boštjan Fon, Delo

V Sloveniji ni malo nelegalnih gradenj. To je okvirna številka, saj ministrstvo za okolje in prostor (MOP) zaradi zahtevnosti problema evidence ne more voditi. Ne nazadnje bi to zahtevalo dnevno ugotavljanje legalnosti vseh posegov v prostoru v Sloveniji.

Če je nekatere že postavljene črne gradnje z novim gradbenim zakonom, sprejetim lani, mogoče legalizirati, pa bo njihova gradnja v prihodnosti otežena oziroma bolj na udaru inšpekcije. »V naslednjih letih bo ministrstvo za potrebe splošnega nadzora nad posegi v prostor vzpostavilo monitoring posegov v prostor na podlagi podatkov daljinskega zaznavanja, na primer ob pomoči letalskih in satelitskih posnetki,« so nam odgovorili z MOP. Z monitoringom bodo ministrstvu tako zagotavljali osnovne informacije o potencialnih nelegalnih in neskladnih objektih v prostoru.

Izdana uporabna dovoljenja (v zeleni barvi), gradbena dovoljenja (v rumeni barvi) in prijave začetkov gradenj (v oranžni barvi) na spletnem mestu Prostorskega informacijskega sistema. FOTO: MOP
Izdana uporabna dovoljenja (v zeleni barvi), gradbena dovoljenja (v rumeni barvi) in prijave začetkov gradenj (v oranžni barvi) na spletnem mestu Prostorskega informacijskega sistema. FOTO: MOP

Na ministrstvu tudi vodijo podatke o izdanih gradbenih in uporabnih dovoljenjih, ki so postali pravnomočni po 1. 6. 2015. Podatke v zbirko dnevno posredujejo upravne enote in ministrstvo. Osnovni podatki o izdanih upravnih aktih so javno dostopni prek spletnega mesta Prostorskega informacijskega sistema v obliki grafičnega pregledovalnika (informativni vpogled) ali prek izpisov v tabelah.
 
Po lanskoletnem gradbenem zakonu (1. junij 2018) mora investitor po novem pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve osem dni pred začetkom izvajanja gradnje objekta, za katerega se zahteva gradbeno dovoljenje, razen pri spremembi namembnosti, prijaviti začetek gradnje. Prijave začetkov gradnje se prav tako evidentirajo v zbirki podatkov in javno prikazujejo prek spletnega mesta Prostorskega informacijskega sistema.
 
Če bi posameznik tako želel preveriti, ali ima sosed črno gradnjo, bi lahko o legalnosti posegov v prostor veliko izvedel z vpogledom v podatke o izdanih upravnih aktih in v podatkih o prijavah začetkov gradenj, a to le novejših.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije