PREKINITEV NOSEČNOSTI

Hrvatice na splav v Slovenijo, cena: 1.100 evrov

Nosečnice iz Hrvaške se za splav v Sloveniji odločajo iz več razlogov.
Fotografija: Tuje državljanke lahko splav v Sloveniji opravijo samoplačniško FOTO: Blažž Samec, Delo
Odpri galerijo
Tuje državljanke lahko splav v Sloveniji opravijo samoplačniško FOTO: Blažž Samec, Delo

BREŽICE – Pred dnevi je na Hrvaškem odjeknila novica, da se noseče Hrvatice odločajo za splav v Sloveniji. Hrvaški ginekolog Dubravko Lepušić je pojasnil, da je na Hrvaškem meja za splav 10 tednov, ob nepravilnosti ploda pa do 24 tednov. Ker postopki ugotavljanja nepravilnosti ploda na Hrvaškem trajajo več tednov, mnogo nosečnic zamudi zakonsko omejeni rok in se zato menda odloči za splav v Sloveniji, kjer naj bi bil po njegovih besedah rok do 28. tedna.

Razlogi Hrvatic za splav v Sloveniji

Na porodnem oddelku SB Brežice pojasnjujejo, da so zaznali interes samoplačniških pacientk iz Hrvaške za prekinitev zgodnje nosečnosti, torej do 10. tedna. Predstojnica oddelka ginekologinja in porodničarka Nataša Kočnar nam je pojasnila, da si Hrvatice želijo pri njih prekiniti zgodnjo nosečnost s tabletkami. Ta postopek je med splavi tudi najpogostejši. Slovenijo si Hrvatice izbirajo zato, ker je možnost prekinitve nosečnosti z zdravili na Hrvaškem mogoč le na Reki in v Pulju, hkrati pa je na Hrvaškem več ginekologov, ki se sklicujejo na ugovor vesti in nočejo opravljati splavov.

V SB Brežice opažajo med Hrvaticami interes za splav z medikamenti (medikamamentozni abortus), saj je na Hrvaškem dovoljen le na Reki in v Pulju. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
V SB Brežice opažajo med Hrvaticami interes za splav z medikamenti (medikamamentozni abortus), saj je na Hrvaškem dovoljen le na Reki in v Pulju. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Navodila za splav v hrvaškem jeziku

V prvih tednih nosečnosti se ženska odloči za splav zaradi nezaželene nosečnosti ali pa zaradi začetnih anomalij v plodu. Na spletni strani SB Brežice imajo poleg cenika samoplačniških storitev tudi navodila za umetno prekinitev nosečnosti v hrvaškem jeziku. Cena splava z medikamenti za tuje državljanke oziroma samoplačnice stane 200 evrov.

Iz Brežic v Ljubljano

Kočnarjeva dodaja, da se je nanje obrnilo tudi nekaj žensk, ki so bile v višji nosečnosti in so si želele prekinitev nosečnosti zaradi anomalij v plodu. V teh primerih bi lahko šlo za zamujen zakonski rok na Hrvaškem, ki dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti do 24. tedna nosečnosti. Iz Brežic so pacientke napotili v Porodnišnico Ljubljana, kjer izvajajo prekinitve višje nosečnosti zaradi anomalij ploda, a kot so nam sporočili iz ljubljanske porodnišnice, so o temi obveščeni zgolj iz pisanja hrvaških medijev, zato zadev ne morejo komentirati.

Cena poroda 1100 evrov

V Sloveniji načeloma velja, da se splav uradno opravi do 22. tedna nosečnosti, poznejša prekinitev nosečnosti pa je mogoča le še s porodom. Če Hrvatice pridejo v Slovenijo po 24. tednu »na splav«, kakor so poročali v hrvaškem mediji, pridejo uradno na porod. Tudi cene poroda se bistveno razlikujejo od tistih, ki jih navaja index.hr, kjer so pisali o 5000 evrih. Po ceniku stane porod v Sloveniji 1100 evrov.

V ljubljanski porodnišnici opravljajo umetne prekinitve v višji nosečnosti. FOTO: Tomi Lombar, Delo
V ljubljanski porodnišnici opravljajo umetne prekinitve v višji nosečnosti. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok

V ginekološkem porodnem oddelku bolnišnice Brežice opažajo, da je število splavov med Slovenkami vse manjše. Slovenke imajo pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok od leta 1977.

Razlogi za umetno prekinitev nosečnosti so številni, pojasnjuje Kočnarjeva Najpogostejši razlog v raziskavi leta 2006 na ljubljanskem območju je bil, da jih približno polovica (48,7 %) trenutno ne želi imeti več otrok ali ima otrok dovolj. Med pomembnejše razloge spadata tudi finančno-bivanjska stiska (35,3 %) in šolanje oz. kariera (29,7 %). Med pomembnimi razlogi pacientke navajajo tudi nenačrtovano nosečnost, neugodne življenjske razmere in probleme v partnerskem odnosu.

Do 10. tedna nosečnosti v Sloveniji opravijo umetno prekinitev nosečnosti približno 92 odstotkom pacientk. V višji nosečnosti (8 %) je prekinitev nosečnosti dovoljena le z dovoljenjem komisije, v te prekinitve sodijo tudi prenatalno ugotovljene težje nepravilnosti ploda ali ogroženo zdravje ali življenje nosečnice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije