Hrvati prehiteli šintarje in rešili našo divjo mačko

Pobeglo afriško žival bodo vrnili lastniku iz Slovenije. Šlo naj bi za samca, ki je bil kupljen na črnem trgu.
Fotografija: Servalu je življenje v naravi očitno zelo ugajalo, saj je dobil čudovito krzno in barvo. FOTO: Arhiv Life Lynx
Odpri galerijo
Servalu je življenje v naravi očitno zelo ugajalo, saj je dobil čudovito krzno in barvo. FOTO: Arhiv Life Lynx

»Pri meni je. Hrano mi jemlje iz rok,« je v tistem trenutku dejal hrvaški veterinar Branimir Reindl, ki bo afriško mačko vrnil lastniku v Sloveniji. To je namreč prav tista divja mačka, ki so jo po skoraj dveh mesecih tavanja po širšem območju Zagreba, Velike Gorice, Turopolja, Križa končno le prijeli.
Že avgusta naj bi jo opazili in posneli naši lovci. Potem pa je žival odvleklo k sosedom.
Danes bo po dolgih mesecih iskanja končno prišel v roke slovenskega lastnika. FOTO: Arhiv Life Lynx
Danes bo po dolgih mesecih iskanja končno prišel v roke slovenskega lastnika. FOTO: Arhiv Life Lynx

Ker sta jo prijela veterinarja, je odpadla bojazen ljubiteljev živali, da bi lahko to kdo izkoristil in jo ustrelil. Kot poroča spletni portal VG Danas, mladega servala, ki se je očitno dodobra prilagodil življenju v naravi in mu mraz ni mogel do živega, sta po tednu intenzivnega iskanja prijela veterinarja Vedran Slijepčević in Branimir Reindl. »Prijela sva ga v ponedeljek okoli 15. ure, ko je stopil v nastavljeno past pri naselju Križevčec pri Sveti Heleni,« je pojasnjeval Reindl in dodal, da se je za živaljo, potem ko so jo pred dobrim mesecem opazili pri Turopolju, to je nedaleč od zagrebškega letališča Franja Tuđmana, izgubila vsaka sled. Bali so se, da je ne bodo več odkrili, vsaj žive ne.

»Čeprav afriški serval nima veliko skupnega z našimi risi, smo pred koncem leta 2019 združili moči in izkušnje z enim najbolj znanih hrvaških veterinarjev za divje živali Branimirjem Reindlom in pomagali pri prijetju izgubljenega hišnega ljubljenca, ki zadnjih nekaj mesecev tava po Sloveniji in Hrvaški. Veseli smo, da se je akcija uspešno končala,« so nam povedali na hrvaškem Life Lynx, to je mednarodni projekt za reševanje risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem. Izvajajo namreč projekt, v katerem bi do leta 2024 na Hrvaškem v naravo spustili najmanj 14 novih risov.
Divja žival . FOTO: Arhiv Life Lynx
Divja žival . FOTO: Arhiv Life Lynx

Ob tem je veterinar Reindl prav tako povedal, da so ga na silvestrovo poklicali krajani iz okolice Svete Helene, ki so opazili, da se serval sprehaja okrog njihovih hiš. »Odšli smo tja in ga najprej opazovali, da vidimo, kako in kje se giblje. Nato smo mu kar devet dni puščali hrano ter ga opazovali z najmanj 200 metrov oddaljenosti, želeli smo ugotoviti, ali se bo približal hrani. Šele peti dan se je začel približevati, takrat je očitno ugotovil, da mu jo mi puščamo, kar je pomenilo, da se nas ne boji. Zadnji dan smo mu pripravili past in vanjo se je tudi ujel.« Veterinar Reindl je dodal, da je bil serval samo štiri ure v kletki, nakar mu je začel že brez težav veselo jesti iz rok.

Serval je še vedno v Novoselcu pri Križu, pri veterinarju Reindlu, ki je medtem že govoril s slovenskim lastnikom, ki bo prišel ponj: žival naj bi se že v sredo vrnila domov.
 

Divja mačka na javni dražbi


Servali v nasprotju s Hrvaško v Evropi niso izrecno prepovedani, morajo pa biti iz nadzorovane vzreje. V Sloveniji kot pasma niso prepovedani, a če jo imate, morate izpolnjevati ustrezne pogoje in imeti papirje, ki zagotavljajo, da žival ni bila odvzeta iz divjine. Vsi registrirani lastniki iz Slovenije, ki so se v minulih dneh javili hrvaškim preiskovalcem, so potrdili, da so njihovi ljubljenci v najlepšem redu. Po naših informacijah gre za samca, ki je bil kupljen na črnem trgu.
Po tednu dni intenzivnega iskanja sta izgubljeno mačko prijela veterinarja Vedran Slijepčević in Branimir Reindl (desno). FOTO: VGdanas
Po tednu dni intenzivnega iskanja sta izgubljeno mačko prijela veterinarja Vedran Slijepčević in Branimir Reindl (desno). FOTO: VGdanas

Zato tudi ne gre za razvpito servalko Saro, ki je namesto v Afriki pristala v 9. nadstropju bloka v Dravljah in je konec novembra tako razburila slovensko javnost. Triletna mačka se je znašla v medijih tudi zato, ker se je zaradi 400-evrskega dolga lastnice znašla na dražbi. Zaradi dolga veterinarski kliniki Moj vet je bila izklicna cena potem pri 1400 evrih. Le kako je moč dražiti hišnega ljubljenčka, so se z ogorčenjem spraševali ljubitelji živali po Sloveniji, le kakšno srce mora imeti upnik?!
Z veterinarske klinike Moj vet so brž pojasnjevali: »Dolg je nastal, ko je dolžnici z devetega nadstropja padel drug maček in se hudo poškodoval. Žal lastnica ni poravnala računa za zdravljenje živali. Zahtevala je, da se mačka kljub zelo hudim poškodbam intenzivno zdravi. Muc je žal ponoči poginil.«

Ker pa dolžnica in lastnica divje mačke Mateja Lipovšek ni imela transakcijskega računa v Republiki Sloveniji, ni bila zaposlena in ni bila lastnica nobenih premičnin ali nepremičnin, je le malo manjkalo, pa bi bila ta absurdna dražba res izpeljana. »Kljub pobudi izvršiteljice ni predložila drugih predmetov za rubež in se ni odzvala ne izvršiteljici ne naši kliniki,« so bili razlogi, ki so pripeljali do skorajšnje dražbe. »S posedovanjem takšne mačke v neprimernem bivalnem okolju se seveda tudi ne moremo strinjati, zato smo se prek dražbe zavzeli, da mački serval najdemo primernega lastnika, ki ji bo zagotovil tudi primerno bivalno okolje in oskrbo,« so še zapisali v javnem sporočilu.


Pa še to: mačka je bila za nameček odvzeta iz divjine in kupljena na črnem trgu. Lastnica ni imela ustreznih papirjev. Po burnem odzivu javnosti in medijev se je upnik potem premislil. Izvršiteljica Irena Erjavec je povedala, da je datum dražbe za to afriško divjo žival prestavljen za nedoločen čas. Pa saj izvršiteljica niti dan pred dražbo ni vedela, kje je žival. »Najbrž tam, kjer je dolžnica,« nam je dejala. »Ker pa je neodzivna, ne moremo vedeti, kje je to.«
Oste Bakal
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije