KAJ NAS ČAKA?

Hrvaška in trije scenariji, ki jih preigrava naša vlada

Hojs pravi, da bodo Slovenci dobili čas, da spakirajo in pridejo domov brez karantene.
Fotografija: Pravijo, da do spremembe ne bo prišlo čez noč. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Pravijo, da do spremembe ne bo prišlo čez noč. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ker se epidemiološka slika pri nas in naših južnih sosedih ne izboljšuje, pristojni v zadnjih dneh vse glasneje govorijo o tem, da bo treba zaostrili ukrepe ob vstopu v državo. Notranji minister Aleš Hojs je v petek omenil, da je mogoča uvedba 14-dnevne karantene po prihodu iz Hrvaške, danes pa je za TV Dnevnik komentiral, kdaj in do kakšnih zaostritev bi lahko prišlo v prihodnjih dneh.

Hojs je povedal, da razmišljajo o različnih scenarijih, eden izmed teh je popolna karantena za vse, drugi je dokazilo testa, da posameznik ni bolan in nekajdnevna karantena, tretji scenarij pa predvideva, da bodo v karanteno šli le tisti, ki so stari od 15 do 35 let. O slednjem se pogovarjajo predvsem zato, ker se v zadnjem času koronavirus širi predvsem med mladimi, ki se brezglavo udeležujejo zabav na hrvaški obali.

Hojs je še povedal, da do zaostritve na meji ne bo prišlo kar tako. »Ljudem bomo dali dan ali dva, da se vrnejo domov brez karantene,« je še pojasnil.
 

Kacinu za petami 

Naše južne sosede pa v slabo voljo ne spravljajo le slabe številke, temveč tudi slovenski vladni govorec Jelko Kacin. Na Krku, kjer ima Kacin svoj vikend, so ga ujele kamere, novinarka mu je zastavila celo nekaj vprašanj, na katera je Kacin brez zadržkov odgovarjal. Povedal je, da ni Slovenija tista, ki bo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, da je to odvisno samo od njih. Kacin je še dejal, da številke, ki jih objavljajo niso prave, da bi morali tem prišteti še vsaj nekaj deset tistih, ki jih vsakodnevno izvozijo v Slovenijo in druge države.
 

O karanteni Beovićeva govori že več dni

Uvedbo karantene spodbujajo tudi strokovne skupine. Bojana Beović, vodja vladne strokovne skupine za covid, je zaostritev predlagala že pred dnevi, ko je dejala: »Kar lahko mi storimo je obvezna karantena po prihodu s Hrvaške ali pa test. Strokovna skupina predlaga, da se uvede karantena.«


 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije