KADROVANJE

Han težko reče, ali bi bila boljša Andreja ali Dominika

Med strankami odmeva dogovorjena razdelitev vladnih resorjev med partnerje.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan je mednarodna pravnica. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan je mednarodna pravnica. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Vlada Marjana Šarca dobiva vse jasnejše obrise, kadrovski razrez je bolj ali manj že dogovorjen. LMŠ bodo pripadla štiri ministrstva (za zdravje, notranje zadeve, javno upravo in finance), SMC bi vodil ministrstvo za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo bi dobila SD, obrambnega in kmetijskega ministra bi prispeval Desus, SAB pa ministra za infrastrukturo, kohezijo in Slovence v zamejstvu.

»Ocenjujemo, da bi v tej konstelaciji vlada lahko delovala določen čas,« je v izjavi za medije v DZ dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Kot je pojasnil, tej vladi »že od začetka vsi napovedujejo kratek vek trajanja«, sam pa meni, da bo »ob dobrem razrezu ta vek bistveno podaljšan, morda tudi na obdobje štirih let«.

Vtis je, da so izgubili

Glede ministrstva za okolje in prostor je Zorčič dejal, da sta zagotovo pretendenta za vodenje tega resorja dosedanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar na tem ministrstvu Jure Leben. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je pojasnil, da so v SD po napovedih v pogajanjih vzeli vse, kar so jim dali na mizo. »Vtis je, da smo mi izgubili in da smo zelo slabi pogajalci. Kdo je zdaj zmagovalec v tej zgodbi, ne vem. Vem, da bomo lahko vsi skupaj zmagovalci, če bomo naredili kaj dobrega za državo,« je dejal. Po njegovem mnenju je manj pomembno, »kdo bo delil milijone in kdo bo imel večji vpliv na gospodarstvo«.
Andreja Katič je doslej sedela na stolčku ministrice za obrambo. FOTO: Roman Šipić, Delo
Andreja Katič je doslej sedela na stolčku ministrice za obrambo. FOTO: Roman Šipić, Delo

Potrdil je, da bi vodenje šolskega ministrstva prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. Med možnimi kandidati za prevzem pravosodnega ministrstva pa je po njegovih besedah poleg Andreje Katič tudi Dominika Švarc Pipan. Ob tem je poudaril, da nobeno izmed imen še ni dokončno.

Han meni, da lahko Katičeva, ki je doslej vodila obrambno ministrstvo, kot pravnica brez težav vodi vodi ta resor. Je pa po njegovih besedah težko ocenjevati, katera bi bila boljša, saj sta tako Katičeva kot tudi Švarc Pipanova dobri kandidatki, ki lahko prevzameta ta resor. Na vprašanje, ali je zadaj tudi pritisk šaleškega lobija, ki favorizira Katičevo, je odgovoril, da ne ve, zakaj bi si šaleški lobi želel pravosodje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije