Haloška garda nad tajne žurke

Zidanice med vinogradi so raj za divje zabave. Župan je formiral ekipo občinskih redarjev za pregone.
Fotografija: S soncem obsijani haloški griči so pravi raj na zemlji.
Odpri galerijo
S soncem obsijani haloški griči so pravi raj na zemlji.

Čeprav je slovenska vlada najbolj zaradi divjega t. i. vikend turizma na osrednjih turističnih destinacijah, kot denimo na Obali, Bledu, v Kranjski Gori in drugje, sprejela dokaj ostre ukrepe, povezane s pandemijo koronavirusa, nekaterim to očitno ne zadošča. Ne morejo iz svoje kože, tudi če jih oglobijo in udarijo po družinskem proračunu.

Slavko Pravdič je vpoklical ekipo za nadzor vikendov. FOTO: Oste Bakal
Slavko Pravdič je vpoklical ekipo za nadzor vikendov. FOTO: Oste Bakal
Nekaterim, kot je videti, ni jasno, da pri vseh ukrepih, torej tudi tistih, povezanih z druženjem, zadrževanjem in gibanjem zunaj lastne občine, gre zgolj za osebno zdravje in zdravje vseh nas. Neodgovorno ravnanje posameznikov in tudi skupin, manjših in večjih, še posebno prizadene ljudi, ki se držijo vladnih ukrepov in poskušajo z odgovornim vedenjem prispevati k čim hitrejši zmagi proti nevidnemu sovražniku, ki nas še vedno vse ogroža.
 

Na ukrepe se požvižgajo


Zato niti ne preseneča, da mnogi občani z določenih območij obveščajo policijo, inšpektorje in tudi medije o kršitvah, kajti gotovo jim ni vseeno, da se nekateri požvižgajo na vsa priporočila in ukrepe, čeprav v državi že dlje veljajo predpisi o prepovedi zbiranja ljudi, ko stroka in javnost državljane pozivata k skrajni previdnosti pri medosebnih stikih. Iznajdljivi posamezniki so ocenili, da so nekoliko bolj odročni kraji, kjer je manj policistov, inšpektorjev in redarjev, primerni za skrivna in nezakonita druženja in pijančevanje.


In takšna so naselja v haloški občini Zavrč, ki se razprostirajo po vinorodnih hribih ob meji s Hrvaško. Tam je namreč veliko vikendov, ki njihovim lastnikom ponujajo pobeg iz vsakdana. Po besedah završkega župana Slavka Pravdiča je približno 50 odstotkov vikendašev iz njihove občine, preostali pa so z drugih območij Slovenije. Nekateri lastniki so se v tem času odločili pobegniti tudi pred ukrepi na državni ravni ter si zaželeli druženja in zabave. Ker je druženje v večjih središčih postalo nemogoče, saj je (pre)več ljudem na očeh, so postali odročnejši kraji odlična destinacija za zabavo.


Posamezniki so tako kljub nasvetom stroke organizirali zasebna druženja na vikendih. Posebno divje naj bi bilo zadnji marčevski vikend, ko so na občino Zavrč prejeli več predvsem anonimnih prijav. »Ugotovili smo, da je bilo na območju naše občine med 27. in 29. marcem organiziranih več privatnih druženj, kar je mnoge naše občane vznemirilo. Zato tudi vse omenjene prijave in nasprotovanje, saj tovrstna početja prinašajo večje tveganje, da se okužba s koronavirusom pojavi in razširi tudi na našem območju, kjer imamo dejansko veliko vikendov. Vodstvo občine tega ni moglo dopustiti,« nam je povedal župan Pravdič, ki je nemudoma sprožil ostro akcijo.
 

Varda do preklica


Kot še dodaja župan, si v »tem času ne moremo dopustiti, da bi naša občina postala kraj za zbiranje in zabavo! Zaščititi smo morali domačine, tako smo sklenili, da ta druženja kar se da hitro in učinkovito preprečimo. Sestal se je občinski krizni štab, sprejeli smo sklep, s katerim sta se poostrila nadzor ob vstopu na območje občine in nadzor nad gibanjem in zbiranjem ljudi na javnih krajih.

Za nadzor nad izvajanjem tega sklepa skrbijo člani redarske službe, ki je bila imenovana s posebnim sklepom. Imamo 30-člansko redarsko ekipo, ki ima kar nekaj pooblastil pri ugotavljanju nepravilnosti na območju občine. Če pripadnik redarske službe pri nadzoru naleti na kršitve, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o primeru nemudoma obvesti najbližjo postajo policije. Redarji morajo biti disciplinirani in nenasilni. In izpostavilo se je, da so veseljaki dobro sprejeli naš zadnji ukrep, kajti minuli vikend ni bilo omembe vrednih kršitev,« nam je še povedal župan Pravdič in dodal, da bo haloška varda ostala do preklica in bo nadzirala vse morebitne nepravilnosti.


Ali so na območju občine Zavrč in Haloz nasploh zaznali oziroma obravnavali več kršitev, smo preverili na Policijski upravi Maribor. Tiskovni predstavnik Miran Šadl nam je odgovoril, da »glede kršitev tega odloka komunicirajo le na Generalni policijski upravi«. Občino Zavrč, ki sicer leži na hrvaško-slovenski meji na vzhodu Slovenije, sestavljajo večinoma hribovita naselja: Belski Vrh, Drenovec, Gorenjski Vrh, Goričak, Hrastovec, Korenjak, Pestike, Turški Vrh in Zavrč. Imajo precej kulturno-zgodovinskih znamenitosti in zanimivosti, obiskati njihove čudovite vinorodne hribčke z veliko kletmi in vikendi pa je posebno doživetje, a to bo moralo počakati na prijaznejše in bolj zdrave čase. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije