Gostince bo koronavirus spravil na kant

Strinjajo se z zapiranjem svojih lokalov, vendar pričakujejo pomoč države, saj številni ne bodo zdržali niti en mesec. Matjaž Smodiš bo danes spekel 100 pic za zdravstveno osebje, gasilce in policiste.
Fotografija: Gostišče Zorko v Borecih je zaprlo vrata. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Gostišče Zorko v Borecih je zaprlo vrata. FOTO: Oste Bakal

Vlada je sprejela odločitev, da se v okviru preprečevanja širjenja koronavirusa z današnjim dnem zapirajo vsi gostinski lokali. Mnogi gostinci po državi so sicer začeli že prej javnost obveščati, da zaklepajo vrata. V soboto so nekateri prek družabnih omrežij ponujali hrano po nižji ceni ali kot donacijo pomoči potrebnim.
Danijel Sertič in Danijela Šegula sta v soboto prenehala delati. FOTO: Moni Černe
Danijel Sertič in Danijela Šegula sta v soboto prenehala delati. FOTO: Moni Černe

Tudi mestni oblasti Maribora in Ptuja sta že prej sprejeli sklep o zaprtju lokalov. Kot kaže, so bili gostinci bolj ali manj pripravljeni na tako rigorozen ukrep, saj ni bilo zaslediti pretiranih negativnih komentarjev.
 

Hotel se je odprl in zaprl


Pred dobrim tednom je v Laškem, kjer so v Thermani in Rimskih termah prevladovali italijanski gostje, po nekaj mesecih temeljite prenove odprl vrata Hotel Špica (nekdanji Hum). A že v včerajšnjem toplem in sončnem nedeljskem dopoldnevu je terasa samevala. Jože Sadar, ki je v obnovo dotrajanega hotela vložil dober milijon evrov, je pričakoval uradni odlok o zaprtju vseh gostinskih in drugih lokalov. In dodal, da če bo trajalo en mesec, še ne bo tako velik problem. »Če bo trajalo dva ali tri mesece, pa se že bojim, kako bomo preživeli.«
Gostilna K(P)apica v Vodovodni ulici FOTO: Jaroslav Jankovič
Gostilna K(P)apica v Vodovodni ulici FOTO: Jaroslav Jankovič

Znani prleški gostinec, vinski vitez in kasač tekmovalec Dušan Zorko nam je včeraj povedal, da je gostišče Zorko zaprl, dokler se stanje ne izboljša: »Danes bomo še izplačali osebni dohodek vsem desetim zaposlenim, pozneje pa ne vem, kako bo, kajti prihajajo računi, ne za že nabavljeno blago, temveč tudi s Fursa, Sazasa in mnogo drugih naslovov.« Iz benediškega Penziona Petelin so sporočili: »Želimo vas obvestiti, da so vrata Penziona Petelin v Benediktu do nadaljnjega zaprta. Preprečiti želimo širjenje virusa. Žal smo v takem času, ampak verjamemo, da nam bo skupaj uspelo!«
 

Malice bodo še kuhali


»Lokal smo zaprli,« nam je včeraj povedal Nanni Opara, lastnik in vodja Hotela Opara v Trebnjem, kjer sta še restavracija in kavarna. »Razmere so take, da je bolje, da zapremo,« je pojasnil in dodal, da je promet upadel: »V zadnjih dneh smo delali le v eni izmeni, zdaj niti tega ni več. Od države pa pričakujem najmanj, da bo pomagala pri sofinanciranju prispevkov.«
»Naša gostilna je prvič po 62 letih zaprla vrata in prekinila delovni proces,« so pojasnili pri Repovževih. Gostilna Repovž je namreč ponovno odprla vrata po daljšem povojnem premoru v začetku leta 1958. »Čas bomo izkoristili za družino, za stvari, za katere ni nikoli časa, za razmislek in pomiritev.«
Hotel Špica v Laškem ni bil dolgo odprt. FOTO: Mojca Marovt
Hotel Špica v Laškem ni bil dolgo odprt. FOTO: Mojca Marovt

»Situacija ni enostavna in upamo, da bo čim prej mimo. Verjamemo pa, da je med vami tudi veliko takih, ki morate v tem trenutku biti na delovnem mestu in pomagati ljudem, ki so pomoči potrebni. Medicinsko osebje, policisti, gasilci, centri za obveščanje ... in vsi drugi, ki se s svojim delom trudite pomagati ljudem in delate na tem, da bo vse skupaj čim prej minilo. Hvala vam! Vi ste naši junaki! Ekipa Kralja Matjaža se je odločila, da bo jutri za kosilo spekla 100 kraljevih pic in jih razvozila reševalnim ekipam po Novem mestu. Trenutno smo dogovorjeni s Policijsko upravo Novo mesto, Gasilsko-reševalnim centrom Novo mesto in ekipo centra za obveščanje. Čakamo pa še odgovor Splošne bolnišnice Novo mesto,« se je za gesto, vredno posnemanja včeraj odločil nekdanji košarkarski as Matjaž Smodiš, lastnik novomeške picerije Kralj Matjaž.

In če skočimo na Gorenjsko, se spomnimo, kako je Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske omenil gostilno Pr' Strahinc v Zgornjih Bitnjah, ki stoletja leži na povezovalni cesti med Kranjem in Škofjo Loko in danes danes velja za enega najstarejših gostišč pod Alpami. Kuharski mojster Nace Jugovic nam je povedal, da bodo tudi med koronakrizo s hrano oskrbovali starejše na domu v okoliških vaseh in poskrbeli za malice zaposlenim v dveh delavskih menzah. In če bo ob zaprtju mogoče, bodo poskrbeli za malice delavcem na terenu.


Oglasili smo se v ljubljanskem lokalu K(P)apica na Vodovodni ulici za Bežigradom, ki slovi po domačih malicah. Povedali so nam, da se jim je promet prav v sredo, ko imajo tradicionalno na jedilniku ocvrtega piščanca, prepolovil: »Malce smo bili šokirani, že zjutraj smo opazili, da je precej manj ljudi na kavi, potem pa smo v času malic, ko je običajno gneča in včasih komaj zmoremo postreči vse, lahko kar malo počivali.«
 

Gostov manj že dva tedna


V Kopru je po oceni gostincev, s katerimi smo se pogovarjali, približno polovica do nedelje že zaprla svoje gostinske lokale. Danijel Sertič, ki v starem mestnem jedru vodi družinsko čokoladnico Da Ponte, je to storil v soboto: »Nismo čakali na vladno odredbo. Na prvem mestu je zdravje.« Tako kot drugi gostinci v slovenski Istri je zaradi epidemije in finančnih posledic zelo zaskrbljen: »Upad gostov se je začel pred približno štirinajstimi dnevi, do sobote je bilo prometa za 50 odstotkov manj. Upamo, da bodo pristojni pokazali razumevanje, nam odobrili odloke ali odpise nekaterih obveznosti, sicer lahko mali gostinci končajo lačni in v stečaju.«

Eden od najbolj priljubljenih in obiskanih lokalov v Kopru, Kavarna Kapitanija, vrat v nedeljo dopoldne še ni zaprla, a razmere so bile pri njih prav tako izredne. Opazili smo, da si osebje nenehoma umiva in razkužuje roke, razkužila imajo na vrtu, za šankom, pred toaletnimi prostori in v njih. »Mize na vrtu in v lokalu smo pospravili, da smo med njimi naredili dva metra prostora. Vsako uro razkužujemo kljuke, snažilka vsake štiri ure temeljito očisti in razkuži stole, mize, toaletne prostore,« so le nekateri od ukrepov, ki jih je uvedel David Delfar z družino, kavarno namreč vodi s hčerko in ženo.


Povedal je še, da velikih skupin ni več, največ dva ali trije gostje skupaj: »Obisk se je začel zmanjševati pred tremi tedni, promet je upadel za 40 odstotkov, zadnji teden je manjši za 70.« Nekateri od dvanajstih študentov, ki delajo v kavarni, so odšli domov, saj so tudi študentske domove zaprli. »Ti so ostali brez zaslužka, imamo še deset redno zaposlenih ljudi za nedoločen čas. Polovica zaposlenih je od prejšnje srede na dopustu.« Zaprtje lokalov za gostince je poguba: »Že tako za nas niso najboljši časi in tudi mi, ki delamo solidno, lahko zdržimo mesec dni, mislim pa, da 20 ali 30 odstotkov gostincev ne bo preživelo niti prvega meseca, če ne bo pomoči v smislu ustavitve izvršb na plačilo prispevkov in DDV.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije