Golfisti ne upoštevajo občinskih meja

Kdo lahko odigra partijo golfa na blejskem igrišču? Odprtje sezone kot posmeh vladnemu odloku.
Fotografija: Golf je varen pred covidom-19. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Golf je varen pred covidom-19. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon

Vladni odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih je bil delno omiljen, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb lahko izvajamo individualno športnorekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, jogo, tenis, badminton, balinanje, kjer ni stika z drugo osebo. O izboru športnih panog bi seveda lahko parlamentirali v nedogled, toda je, kar je. Skupnih treningov in tekmovanj aktivnih športnikov še niso odmrznili, prav tako še ni dovoljenja za uganjanje skupinskih športov na ravni rekreacije. Dovoljene športne dejavnosti se lahko izvajajo izključno v svoji občini.

Polno parkirišče ob prvem dnevu sezone 2020
Polno parkirišče ob prvem dnevu sezone 2020
Blejsko igrišče za golf je naše najbolj prepoznavno, nastalo je že pred drugo svetovno vojno. Pred leti je prešlo v zasebne roke, lepo so uredili dve igrišči, vsako ima po 18 lukenj – Jezersko in Kraljevo so ju poimenovali. Upravljavec igrišča Royal Bled je zaradi omilitve ukrepov v torek odprl Kraljevo igrišče in izdal precej navodil in priporočil ter da si: »… pridržuje pravico, da kršenje pravil ustrezno sankcionira in izreče kršitelju začasno ali trajno prepoved igranja brez povračila kupnine karte ter odda prijavo disciplinski komisiji GZS. Obisk igrišča v primeru bolezni oz. znakov simptomov covida-19 se smatra za skrajno neprimerno ravnanje, za katero bo igrišče izreklo tudi skrajni ukrep za posameznika.«

Vozila so namenjena le članom istega gospodinjstva.
Vozila so namenjena le članom istega gospodinjstva.
Vse lepo in prav, če ob tem ne bi spregledali vladnega odloka, ki prepoveduje prehajanje meja občin. Vstopna cesta, ki pelje do zapornice ob recepciji Royal Bled, se vije ali po radovljiški ali blejski občini do rondoja, nato gre navzgor. Sredi klanca je velika tabla s pozdravom občine Žirovnica, tam se namreč vstopa na njihovo ozemlje.

Kdo bi torej na blejskem igrišču sploh lahko odigral partijo golfa? Občan Radovljice? Občan Bleda? Ali pa nemara le Žirovničani, pa še ti bi morali priti do igrišča prek zgornjega vhoda po makadamski cesti iz smeri Vrbe, sicer bi prestopili mejo z občino Radovljica pri rondoju Avsenik v Lescah?
 

Gosti od vsepovsod


Uvodni dan letošnje sezone golfa je na igrišče privabil toliko golfistov, da je bilo parkirišče polno. Registrske oznake so bile z grbi Ljubljane in njej bližnjih občin pa Kranja, Celja, Celovca z avstrijske Koroške in celo srbskega Beograda. Vozila z grbi Radovljice ali Jesenic, ki jih v veliki večini uporabljajo občani Žirovnice, so bila v manjšini, večinoma so pripadala zaposlenim.

Rondo med Lescami in Bledom je še v občini Radovljica, naprej je občina Žirovnica.
Rondo med Lescami in Bledom je še v občini Radovljica, naprej je občina Žirovnica.
»Občina Žirovnica skupaj s civilno zaščito in medobčinskim redarstvom opravlja dnevno posamične kontrole spoštovanja odloka o začasni prepovedi gibanja na občinskih cestah in javnih površinah, tovrstne nadzore opravlja tudi Policijska postaja Jesenice,« je razložil župan Žirovnice Leopold Pogačar. »Nobenega razloga niti pooblastila nimamo, da bi občina to opravljala na samem igrišču, saj se tovrstne kontrole izvajajo na javnih cestah, ki vodijo v občino ali iz nje, in na drugih javnih krajih.«

Bojan Kos iz gorenjske policijske uprave je bil kratek: »Ali policisti hodijo po igrišču za golf in kontrolirajo igralce? Odgovarjamo, da ne, se pa kontrola v okviru pristojnosti policije izvaja na cestah in javnih krajih, ki med drugim vodijo tudi do športnih objektov.« Prošnjo za pojasnilo o tem, kdo sploh lahko odigra partijo golfa na njihovih površinah, smo poslali tudi na Royal Bled, a kot je videti, so imeli z gosti, zagotovo ne samo občani Žirovnice, tolikanj dela, da v delovnem tednu niso zmogli sestaviti odgovorov.


Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v povezavi s športnim udejstvovanjem na igrišču Royal Bled pojasnil: »Posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb lahko na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvaja športnorekreacijsko dejavnost individualnega značaja, kot je tudi golf.

Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin ne more predvideti vseh življenjskih situacij, zato je treba primere presojati posamično in zdravorazumsko. Kontrola prihajajočih igralcev ni dolžnost upravljavca igrišča.«


Sledilo je natančno vprašanje in popolnoma nedvomen odgovor Ukoma, ki zastopa Vlado RS: »V konkretnem primeru ocenjujemo, da lahko igrišče uporabljajo prebivalci vseh občin, na ozemlju katerih se razprostira golfsko igrišče.« Pogled na zemljevid pove, da Kraljevo igrišče v celoti stoji na območju občine Žirovnica. Geslo #ostanidoma? Kakor za koga. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije