UKC LJUBLJANA

Glavni srčni kirurg sporočil: Odhajam

Kaže, da bo moral v pokoj.
Fotografija: Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik se je odločil, da največjo bolnišnico zapusti, ne glede na to, da je generalni direktor Aleš Šabeder njegovo odpoved sprva zavrnil. V kadrovski službi UKC kirurgove odpovedi še niso prejeli.

Spletne Finance so v četrtek poročale, da naj bi 11 kirurgov in kardiologov z oddelka za kirurgijo srca in ožilja v kritičnem pismu nanizalo več očitkov predstojniku Klokočovniku in zahtevalo njegovo razrešitev. Med očitki je ob slabih delovnih razmerah, neplačanih nadurah in prevelikih obremenitvah tudi neracionalna poraba sredstev za brezšivne biološke zaklopke, ki so dražje od običajnih. Klokočovnik je zato podal odpoved, ki pa je Šabeder ni sprejel.

Od poslušanja ni bilo nič

»Moram storiti ta korak naprej in razbremeniti vodstvo odločitve. Odhajam,« pa je danes dejal Klokočovnik in dodal, da bo moral po sili razmer očitno v pokoj, do katerega ima sicer še štiri leta. Po Klokočovnikovih besedah je vodstvo prišlo na sestanek z oddelkom in jim prisluhnilo. »A od tega poslušanja ni bilo nič, saj se skoraj nihče razen mene ni oglasil. To je bila samo formalnost,« je dejal.

Kot je še pojasnil, je pismo prišlo nepričakovano, ne da bi mu sodelavci prej osebno predstavili težave. Prepričan je tudi, da so bili nekateri podpisniki pisma zavedeni zaradi interesov drugih kirurgov. Ker klinični center ni mogel kupiti nekega aparata ali ni izplačal nadur, so se sistemske napake projicirale nanj, je ocenil.

Klokočovnika je s svojim pismom devet zdravnikov s kliničnega oddelka za žilne bolezni ljubljanskega UKC podprlo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije