MLADA PORTUGALKA

Gasilci so trgali, kraljica je tlačila

Združili festivala belokranjske pogače in portugalke. Najboljše mlado vino ima Vinska klet Pečarič - Meginc.
Fotografija: V sodu so pripeljali mlado vino portugalko. FOTO: Igor Šimec
Odpri galerijo
V sodu so pripeljali mlado vino portugalko. FOTO: Igor Šimec

METLIKA – Za Belokranjci je vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, ki je minuli vikend v Metliko privabil številne obiskovalce od blizu in daleč, in ni čudno, da prireditev, ki se ji je tokrat pridružil še Festival belokranjske pogače ter domačih kulinaričnih dobrot, nekateri že primerjajo z najodmevnejšo belokranjsko prireditvijo – Vinsko vigredjo.

Tudi gasilci so smeli nad potomko Stare trte z Lenta. FOTO: Igor Šimec
Tudi gasilci so smeli nad potomko Stare trte z Lenta. FOTO: Igor Šimec
Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika sta v starem mestnem jedru omenjeni festival pripravila že enajstič zapored. Že v zgodnjih popoldanskih urah so na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, na katerem sta bila kraljica metliške črnine Patricia Blažič in predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar. Pripravili so trgatev potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred gradom. Trgatev je potekala po starih običajih, grozdne jagode so trgalci ročno stisnili in jih ločili od pecljev. Ta čast je letos pripadla nekaterim slovenskim regionalnim vinskim kraljicam, predstavnikom Gasilske zveze Slovenije in predstavnikom metliških gasilcev, ki letos praznujejo 150-letnico. Potem so posodo odnesli na prizorišče na Mestni trg, kjer je aktualna kraljica metliške črnine po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami.

Na voljo je bila tudi belokranjska pogača. FOTO: Igor Šimec
Na voljo je bila tudi belokranjska pogača. FOTO: Igor Šimec
Kraljica metliške črnine Patricia Blažič v posodi na Mestnem trgu FOTO: Igor Šimec
Kraljica metliške črnine Patricia Blažič v posodi na Mestnem trgu FOTO: Igor Šimec

Na festivalu so mlada vina predstavili številni priznani vinarji, tokrat jih je bilo enajst. Poskrbeli so za kulinarične užitke, na voljo so bili tako belokranjska pogača kot (belo)kranjska klobasa in sir, pečen kostanj ter domače dobrote s priokusom martinovega. Ta večer so izbrali tudi najboljšo portugalko, mlado vino, ki vse bolj pridobiva veljavo. Po mnenju strokovne komisije in obiskovalcev je laskavi naslov šel v roke Vinske kleti Pečarič - Meginc.

Ko se je dan prevešal v večer, so za dobro vzdušje v prireditvenem šotoru poskrbeli člani Mestne godbe Metlika. Preden se je začela večerna zabava z glasbeno skupino Kok bend, se je predstavila še glasbena skupina JG3O. »Organizatorji smo zadovoljni tako z vremenom, ki nam je šlo na roko, kot z obiskom. Ocenjujemo, da se je prireditve udeležilo približno 1500 obiskovalcev,« je vtise strnil Rudi Vlašič iz Turističnega društva Vigred Metlika. 
Cvet vinskih kraljic FOTO: Uroš Raztresen
Cvet vinskih kraljic FOTO: Uroš Raztresen

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije