NAJ PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO

Gasilci prihodnost vidijo v mladih

V akciji Iščemo naj prostovoljno gasilsko društvo tokrat PGD Črnomelj. Če bodo zmagali, bodo donacijo porabili za podmladek in ureditev doma.
Fotografija: Pravijo, da so najbolj srčno društvo na sončni strani Gorjancev.
Odpri galerijo
Pravijo, da so najbolj srčno društvo na sončni strani Gorjancev.

ČRNOMELJ – Brez gasilcev si življenja v Beli krajini ni mogoče predstavljati. Pa ne le takrat, ko gori, ampak vselej, ko človek v stiski potrebuje pomoč. Da so prvi, ki brez pomislekov priskočijo na pomoč, so na primer pokazali pred slabim letom, ko je v Beli krajini klestila toča, ponekod velika kot pomaranče. Takrat so bili tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Črnomelj, društva s 145-letno tradicijo, dneve in noči vpeti v reševanje premoženja Belokranjcev.
Pravijo, da so najbolj srčno društvo na sončni strani Gorjancev.
Pravijo, da so najbolj srčno društvo na sončni strani Gorjancev.

So društvo 4. kategorije in osrednje društvo v občini Črnomelj ter gasilska enota širšega pomena, kar pomeni, da se njihova dejavnost razteza na celotno regijo, saj v primeru prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi in s preostalimi tehničnimi intervencijami pokrivajo celotno območje Bele krajine, torej poleg domače občine še Semič in Metliko.

»Posredujemo na približno 100 intervencijah na leto. Ravno lani je bilo za nas precej zahtevno. V prvi polovici leta smo bili zaradi prehodov migrantov vključeni v številna posredovanja na reki Kolpi, junija pa nas je doletela še nepozabna toča. Kljub velikemu številu zahtevnih tehničnih intervencij so vsi naši člani še vedno prostovoljci,« je ob tem poudaril predsednik društva Bojan Klemenčič.


V društvu je 140 aktivnih članov, od tega 60 operativcev, ponosni pa so, da se za delo v operativi odloča vse več deklet, ki se uspešno postavljajo ob bok kolegom, nekatere imajo za sabo že več kot 100 intervencij. Poleg osnovne dejavnosti društvo sodeluje na vseh večjih vajah, po dogovoru z nekaterimi večjimi podjetji ter šolami aktivno sodelujejo pri evakuacijskih vajah. Družijo se tudi onkraj državnih meja, so namreč pobrateni s šestimi društvi s sosednje Hrvaške, s katerimi imajo vsako leto tekmovanja oziroma gasilske igre, če je treba, pa si priskočijo tudi na pomoč, ne glede na državno mejo.

»Delo z mladimi je temelj naše organizacije, brez njih namreč ne bo novih gasilcev in gasilk, ki bi nadaljevali naše delo. S ciljem, da se nam pridružijo v čim večjem številu, izvajamo več aktivnosti. Ves čas sodelujemo z obema osnovnima šolama prek interesne dejavnosti Društvo Mladi gasilec, delo predstavljamo vrtcem in preostalim organizacijam, redno sodelujemo na raznih prireditvah v organizaciji občine in drugih. Mladi člani se v poletnih mesecih udeležijo mladinskega tabora v Radencih ob Kolpi,« so povzeli v društvu.


Ker je otroke v mestu ob poplavi dejavnosti in krožkov, ki jih imajo na voljo, težje pridobiti v svoje vrste kot v bolj vaškem okolju, morajo biti gasilci še posebno iznajdljivi, da jim vzbudijo zanimanje in jim na primeren in zabaven način pokažejo, da biti gasilec pomeni utrjevati pomembne vrednote, kot so tovarištvo, pripadnost, pomoč drugemu v nesreči in skrb za sočloveka.
Bodoči rod črnomaljskih gasilcev FOTOGRAFIJI: Arhiv Društva
Bodoči rod črnomaljskih gasilcev FOTOGRAFIJI: Arhiv Društva

To jim v Črnomlju uspeva, bodo pa, če bodo v akciji Slovenskih novic zmagali, denar namenili prav mladim in za dokončno ureditev doma. Sicer pa jih, kot pravijo, verjetno najbolje opiše njihov društveni moto: »Mi gremo za vas v ogenj.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije