NEPORAVNANE OBVEZNOSTI

Gasilci dokončno odločeni: od polnoči dalje požarov ne bodo več gasili

Niti občina niti gasilska zveza se na njihove dopise nista odzivali.
Fotografija: Gasilci PGD Litija. FOTO: PGD Litija
Odpri galerijo
Gasilci PGD Litija. FOTO: PGD Litija

LITIJA – Širno Slovenijo je včeraj na noge dvignila novica, da se gasilci PGD Litija odslej na pozive za gašenje požara ne bodo več odzvali. Za zamrznitev pogodbe o opravljanju javne gasilske službe so se odločili na upravnem odboru, so sporočili na današnji novinarski konferenci. Do tega naj bi jih pripeljale neporavnane finančne obveznosti od litijske občine in menda povsem pasivno dojemanje njihovega problema – tako občine kot tudi tamkajšnje gasilske zveze. 

Prav tja so v zadnjih dveh letih poslali 16 dopisov. Večina jih ni bila obravnavana, prav tako naj ne bi bil upoštevan noben predlog za reševanje problematike, s katero se ubadajo v PGD Litija. 12. avgusta so na občino ponovno poslali poziv za poravnavo stroškov za letno delovanje in župana obvestili, da bodo v nasprotnem primeru zamrznili pogodbo.

Na prometne nesreče se bodo odzvali

Poudarili so, da bodo naloge v pogodbi, ki je sklenjena z ministrstvom za obrambo oziroma Upravo RS za zaščito in reševanje, še vedno opravljali. To so posredovanja ob prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi ter nesrečah na stoječih in tekočih vodah. 

Župan Litije Franci Rokavec je v torek sicer javnosti zagotovil, da je bila večina odprtih finančnih obveznosti, ki jih ima Občina Litija do PGD Litija tistega dne rešena in izrazil pričakovanje, da bo PGD Litija v skladu s pogodbenimi obveznostmi, navedenimi v pogodbi o opravljanju gasilske službe, te izvajalo v dobro občanov.

Kdo se bo klicu na pomoč odzval v primeru požara?

A kot so gasilci še zagotovili na današnji novinarski konferenci, z njimi do današnjega dne noben predstavnik občine ni stopil v kontakt, prav tako ne vedo, katero društvo se bo namesto njih odzvalo, če opolnoči zaradi požara zapiskajo pozivniki. To bi morala določiti in prerazporediti tamkajšnja gasilska zveza, ki je odgovorna za operativni načrt.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije