KDO JE BIL?

Gasilcem ukradli pol letnega proračuna

Objavljeno 09. maj 2019 14.37 | Posodobljeno 09. maj 2019 14.37 | Piše: Oste Bakal

V Gasilski zvezi Kuzma raziskujejo, kam je izpuhtelo 7500 evrov. Predsednik Drago Lovenjak ne daje izjav, dokler traja preiskava.

Gasilska zveza ima sedež na občini.
KUZMA – V gorički občini Kuzma, ki jo sestavljajo vasi Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci in Trdkova z vsega skupaj 1550 prebivalci, imajo pogosto težave. Ni se še poleglo razburjenje občanov zaradi izračuna nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ko so morali za leto 2018 plačati bistveno višje zneske kot prej, že se je pojavila nova, za mnoge še hujša nepravilnost, ki so jo v obravnavo prevzeli organi pregona, najbrž jo bo tudi pravosodje. Po prepričanju mnogih, ki so bili na letni skupščini občinske gasilske zveze, gre za tatvino oz. poneverbo denarja, ki ga je ta imela na svojem tekočem računu. In če je župan Jožef Škalič prevzel svoj del odgovornosti v zvezi z NUSZ, se zdaj mnogi sprašujejo, kdo jo bo za domnevno izginulih dobrih sedem tisočakov z računa GZ Kuzma – ta združuje pet gasilskih društev iz vseh petih vasi.

image
Jožef Škalič gasilcem predaja priznanja. Fotografije: Oste Bakal

Skupščino so prekinili

Po omenjeni skupščini smo namreč neuradno izvedeli, da so nadzorniki oz. člani odkrili domnevno zlorabo pri delovanju GZ Kuzma. Mnogi naj bi s prstom kazali na občinskega svetnika, sicer predsednika zveze Draga Lovenjaka iz Gornjih Slavečev, in po naših neuradnih informacijah naj bi zadevo prav pri njem, po uradni prijavi, preiskovali organi pregona. Neuradno naj bi iz blagajne GZ Kuzma, ki je v letu 2018 iz občinskega proračuna za svoje delovanje prejela 16.000 evrov (leto prej 12.500), neznano kam izpuhtelo 7500 evrov. Denar naj bi dvigoval prav predsednik Lovenjak, ki bo očitno moral pojasniti, kam so bila namenjena sredstva, ki jih prostovoljna gasilska društva običajno porabijo za nakup gasilske opreme, potrebne za zaščito in reševanje. Lovenjakov najbližji sodelavec v zvezi, Alojz Krpič, poveljnik GZ Kuzma in tamkajšnje civilne zaščite, je potrdil, da so omenjeno letno skupščino zveze prav zaradi domnevnih nepravilnosti, povezanih z izginotjem finančnih sredstev, prekinili. Takrat so nadzornemu odboru naložili, da opravi izredno revizijo delovanja zveze. Povedano je bilo, da domnevne malverzacije niso vplivale na pripravljenost operativcev v gasilski zvezi, tudi financiranje potrebnih tehnično-reševalnih sredstev naj ne bi trpelo. Kljub temu je bil o zadevi nemudoma seznanjen prvi mož občine Jožef Škalič, ki je obljubil, da bo storil vse, da se zadeva temeljito razišče.

Kot župan pričakujem temeljito analizo in tudi konkretne ukrepe, ki jih bodo sprejeli na podlagi svojih ugotovitev.

Hišna preiskava

image
Kuzmo so obiskali tudi kriminalisti.
Zaradi suma neupravičene uporabe tujega premoženja naj bi se torej v preiskavi znašel predsednik zveze Drago Lovenjak iz Gornjih Slavečev. Kriminalisti, ki preiskujejo, kam je izginil denar, so v prostorih občine Kuzma, kjer ima gasilska zveza sedež, že opravili hišno preiskavo, zaradi interesa preiskave pa na PU Murska Sobota te podrobneje ne komentirajo. Iz enakega razloga za zdaj molči tudi Lovenjak. Kaj več bo znano kmalu, ko bo predsedstvo in poveljstvo zveze določilo termin nove, izredne skupščine. Že zdaj je zadevo kratko komentiral Jožef Škalič, ki je seznanjen s policijsko preiskavo zaradi domnevnih nepravilnosti. Povedal nam je, da je od organov zveze že zahteval, da temeljito raziščejo vse okoliščine, ki so pripeljale do tega primera: »Kot župan pričakujem temeljito analizo in tudi konkretne ukrepe, ki jih bodo sprejeli na podlagi svojih ugotovitev.« 
Deli s prijatelji