ŠUM V KOMUNIKACIJI

Gantar o Kacinu: Dostikrat govori stvari, ki ne izpadejo ravno smiselno

Minister za zdravje je vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj poskušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali.
Fotografija: Tomaž Gantar, minister za zdravstvo Republike Slovenije FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar, minister za zdravstvo Republike Slovenije FOTO: Uroš Hočevar

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj poskušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. Ministrstvo bo za testiranja ponovno poskušalo organizirati mobilne enote, kjer bi testirali v večjem številu, obenem pa bi na ta način zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. 

Gantar je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki Skupnosti občin Slovenije pojasnil, da se težave na primarni ravni vlečejo že dlje časa. Družinskih zdravnikov namreč ni dovolj, saj jih ta poklic ne zanima. Kot je povedal, na ministrstvu zato deluje delovna skupina pod vodstvom državne sekretarke Tine Bregant. Ta naj bi pripravila predloge sprememb, da bi poklic družinskega zdravnika postal bolj zanimiv in da bi bilo administrativnih ovir manj. Delno bo po njegovih besedah pri tem treba poseči tudi v plačni sistem.
 

Odziv na Kacina


O izjavi vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade.
Uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona
Uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona

Kacin je dejal, da bo v primeru, če ministrstvo za zdravje ne bo zagotovilo dostopnosti do zdravnikov, za to poskrbela vlada. Kot je dejal Gantar, je ministrstvo za zdravje del vlade. »Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno,« je pripomnil.
 

Veljavni ukrepi, če jih ljudje upoštevajo, so dovolj učinkoviti


Minister je ob tej priložnosti še poudaril, da se je epidemiološka slika v zadnjem obdobju poslabšala praktično po vsem svetu, tudi v državah okoli nas z izjemo Italije. Izkazalo pa se je tudi, da so veljavni ukrepi, če jih ljudje upoštevajo, dovolj učinkoviti. Še preden bi začeli razpravo o novih ukrepih, je torej treba zagotoviti upoštevanje pravil, na drugi strani pa povečati število testiranj in število epidemioloških raziskav, zagotoviti dostopnost in izboljšati nadzor, je povedal Gantar. Ker se bližamo jeseni in zimi, se bo minister zavzel tudi za čim širše cepljenje starejših proti gripi. V kratkem bodo tako pripravili tudi akcijo osveščanja o tem.
 

Maske zunaj so nesmiselne


Glede uporabe mask zunaj je Gantar dejal, da se mu to ne zdi strokovno upravičeno in smiselno. Predlagano predčasno zapiranje lokalov pa ima svoj smisel, saj večina okužb v zadnjem času izvira z zasebnih zabav in druženja v lokalih. O tem bodo razpravljali tudi v sredo v okviru strokovne skupine, je še povedal minister.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije