IZOGNITEV DAVKU?

Furs poglobljeno išče kršitve. Ste tudi vi v prekršku?

Finančna uprava ugotavlja številne zlorabe pri odkupu lastnih poslovnih deležev družb.
 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Aramyan, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Aramyan, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Da bi se izognili plačilu davka oziroma dohodnine, nekateri Slovenci in Slovenke poskušajo z obvodi. Tako je Finančna uprava Republike Slovenije v zadnjih letih pod drobnogled vzela nekatera sumljiva ravnanja. Gre za odkupe lastnih poslovnih deležev, ki nimajo ekonomske vsebine in katerih edini namen je doseganje neupravičene davčne ugodnosti.

»To predstavlja prikrito izplačilo dobička,« so zapisali pri Fursu. Kot dodajajo, so primeri različni, najbolj klasičen primer pa je naslednji. »Družbenik svoj poslovni delež razdeli na več delov in proda en del svoji družbi – pridobiteljici lastnega poslovnega deleža. Posel prodaje in razlogi za njeno izvedbo nimajo ekonomske vsebine in ne izkazujejo okoliščin, katere običajno privedejo do poslovno upravičenih razlogov za sklenitev posla, ampak le-te nakazujejo na sklenitev in izvedbo posla zaradi ugodnejših davčnih posledic. Pri istem zavezancu lahko pride do večjega števila takšnih odkupov, v nekaterih primerih tudi do umika lastnih poslovnih deležev. Poleg navedene se ugotavljajo tudi bolj kompleksne sheme, ki prav tako ne izkazujejo ekonomske vsebine posla ter seveda tudi primeri, ko je odkup lastnega deleža upravičen z ekonomsko vsebino, zaradi česar se vsak primer obravnava posebej, nepristransko in po načelu zakonitosti.«

Razveza pogodbe po nadzoru Fursa

»V zadnjem času se v nadzorih pri zavezancih, ki so uporabili opisano davčno shemo, ugotavlja, da se le-ti z namenom 'saniranja' situacije in z namenom izognitve obdavčitvi izplačanega dohodka kot prikritega izplačila dobička poslužujejo razveze pogodbe. Pri opredelitvi davčne obveznosti pri razvezi pogodbe o odkupu lastnega poslovnega deleža je pomembna presoja, ali gre pri tem za nov pravni posel ali pa za prenehanje prvega pravnega posla. Sporazumna razveza prvotne pogodbe o odkupu lastnega poslovnega deleža se šteje za nov pravni posel, ki pa ne more veljati za nazaj (ex tunc), temveč ima pravne učinke le za naprej (ex nunc), zato tudi razveza podleže obdavčitvi,« so še zapisali. 


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije