FESTIVAL

Funšterc za knape, krumpantoč za steklarje

Funšterc je festival stekla in zasavske kulinarike. Kalorično jed imenujejo tudi knapovsko sonce.
Fotografija: Po mnenju obiskovalcev je bil najboljši funšterc VDC Zagorje. Ponudili so funštris tris – funšterc s porom in čebulnimi obročki, pa s suhimi slivami in slanino ter čilijem.
Odpri galerijo
Po mnenju obiskovalcev je bil najboljši funšterc VDC Zagorje. Ponudili so funštris tris – funšterc s porom in čebulnimi obročki, pa s suhimi slivami in slanino ter čilijem.

HRASTNIK – Petnajst ekip je na letošnjem, že devetem festivalu Funšterc v Hrastniku pred očmi številnih obiskovalcev pripravljalo funšterc, preprosto, nasitno, hitro pripravljeno, a tudi precej kalorično jed, ki jo v Zasavju imenujejo tudi knapovsko sonce.

Gre za jed iz jajc, moke, vode in soli, zabeljeno z ocvirki, ki so jo nekoč na mizi najpogosteje imeli knapi oziroma rudarji. Le tri ekipe pa so svojo domišljijo prelile v zmes krompirja, moke in jajc, tako imenovani krumpantoč, ki so ga v Zasavje zanesli steklarji. A vse ekipe so se potrudile pripraviti funšterc v novi preobleki, pri čemer so uporabili veliko domišljije. Tako so se letos na mizah znašli tako funšterci z jabolki kot tudi s sivko, pa najbolj tradicionalni z ocvirki, sirčkom, medom, čebulnimi obročki, borovnicami in drugimi skrivnimi sestavinami. Saj veste, dobri kuharji nikoli ne izdajo vseh svojih receptur, in tako je tudi prav.

Na koncu je funšterce in tri krumpantoče, to je jed, ki je nekoliko zahtevnejša za pripravo, ocenila strokovna komisija, v kateri so bili letos Ana Žontar Kristanc, avtorica številnih kuharskih knjig, voditeljica lastne televizijske oddaje, pisateljica in predavateljica, udeleženec Masterchefa in bloger Sašo Šketa ter Jana Mlakar Adamič, etnologinja in direktorica Zasavskega muzeja Trbovlje, kjer se tudi profesionalno ukvarjajo s prehrano v Zasavju. »Mene je najbolj zanimalo, kako se današnji funšterc razlikuje od nekdanjega, ali je to sploh še funšterc ali ne več,« je dejala Mlakar Adamičeva. Tako komisija kot tudi obiskovalci pa so imeli težko nalogo, da so med vsemi funšterci izbrali tistega, ki jih je najbolj prepričal. Na koncu pa so odločili. Komisijo je najbolj navdušil funšterc, ki ga je pripravila ekipa Krajevne skupnosti Turje-Gore, najboljši krumpantoč pa ekipa Mladinskega centra Trbovlje. Obiskovalce pa je prepričal funšterc, ki so ga umešale, spekle in ponudile članice Varstveno-delovnega centra Zagorje ob Savi.

Letošnji festival, ki so ga pripravili Društvo za družbene aktivnosti Rast, Občina Hrastnik, Kulturno-rekreacijski center Hrastnik, Turistično-informacijski center Hrastnik in Steklarna Hrastnik, je bil izjemno dobro obiskan, a še zdaleč ne zgolj in samo kulinaričen. Pripravili so pestro dogajanje za najmlajše, domača Steklarna Hrastnik pa je predstavila svoje izdelke in umetnost graviranja imen v steklene izdelke. Zaigrali sta Rudarska godba Hrastnik in Godba Steklarne Hrastnik. Najbolj živahno pa je bilo seveda ob stojnicah, na kateri je na eni strani dišalo po funštercih, sladkih, z različnimi marmeladami, tudi s čokolado, in zabeljenih z ocvirki na drugi strani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije