Predstavitvena informacija

»Fuk brez muk« je utopija! Pri seksu se vedno zalomi

Dvestota ponovitev gledališke uspešnice desetletja: Razočarana gospodinja pri seksologu
Fotografija: FOTO: Boris Primožič
Odpri galerijo
FOTO: Boris Primožič

Slovenske gledališke dvorane – od tistih največjih do zakotnih in vselej nabito polnih kulturnih domov po vaseh – zadnja leta razvnema šokantna predstava kontroverznega psihoanalitika, kritičnega misleca Romana Vodeba: Razočarana gospodinja pri seksologu.

Dvestota ponovitev bo v četrtek, 5. marca, ob 20. uri v prestolnici, v dvorani kina Komuna. Na dan žena, torej 8. marca, pa bo predstava v Mariboru, v hotelu City.

Če si neko predstavo ogleda več kot 30.000 gledalcev, potem se takšen gledališki spektakel resnično splača ogledati – kljub negodovanju feministk. Roman Vodeb je šok že sam po sebi. Če pa svoje teorije zapakira v izjemno všečno in hkrati pikantno, hiperseksualno duokomedijo, potem se splača tako predstavo ogledati. 

Brez dlake na jeziku – depilacija je pač opravila svoje – ni samo seksolog Sigman Frojdeb (lik suvereno odigra kar sam Roman Vodeb), pač pa tudi razočarana gospodinja Liza Kurtz Potrebuješ, ki jo vehementno (od)igra Monika Jekler. Igralca vzajemno načenjata različne teme:

-    vse o seksu, pohoti, varanju, svinganju, trojčkih, partnerskih odnosih,
-    o pohotnem dimnikarju, ki prinaša (ženskam) srečo,
-    o depilaciji in črnih mačkah, ki so nekoč prinašale nesrečo,
-    »69«, jajčka na oko in FaFanje …

FOTO: Boris Primožič
FOTO: Boris Primožič

Slavoj Žižek je pred leti napisal dramo Antigona, ki so jo – kar malce neodmevno – uprizorili na zagrebškem gala gledališkem odru. Roman Vodeb pa Žižka postavlja v senco, saj je bistveno bolj predrzen, bolj seksualen, frojdovski – na trenutke, v svoji posrečeni trboveljščini celo nemoteče vulgaren.

Po svoji prvi komediji Lepotica in psihoanalitična zver (2014) je Vodeb leta 2016 »spesnil« še hujši 90-minutni smejalni spektakel. Frojdeb »razočarano gospodinjo« v številnih verbalnih duelih nenehno rajca, »pleza po njej« z besedo – ona pa ga opija z viskijem … Razvratnico tudi hipnotizira, z njo pohotno zapleše, tako da bi se »zvezde, ki plešejo« iz njunega paritvenega plesa lahko tudi kaj naučile. Smejalna ekstaza ima močno dodano vrednost, saj so posamezni teoretični traktati še kako poučni, izobraževalni.





Predstava je pred kratkim navdušila 300-glavo množico v Murski Soboti.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije