DEŽ ODNESEL SKOKE

FOTO: Vsak skočil enkrat, potem pa se je ulilo

Po poskusni seriji se je odprlo nebo, skoke v Krko so morali prekiniti. Prav tako je v vodo padla Noč na Krki.
Fotografija: Že v poskusni seriji so navdušili. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Že v poskusni seriji so navdušili. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Sprva je bilo vse, kot mora biti, pravzaprav še boljše od pričakovanj. Vzdušje je bilo enkratno. Med skakalci, ki so se v sobotnem popoldnevu odločili pognati v reko Krko s Kandijskega mostu v Novem mestu, je bilo veliko pozitivne energije, prežete s pričakovanji in adrenalinom.

Gledalci so zasedli breg, številni so bili na rečni gladini. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Gledalci so zasedli breg, številni so bili na rečni gladini. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Gledalci, ki so si prišli ogledat atraktivne skoke z 12 metrov visokega mostu v štiri metre globoko dolenjsko lepotico, ki je imela 19 stopinj Celzija, so prihajali z vseh koncev tako po kopnem kot po Krki, da bi videli skoke z rečne gladine, na vodi so bili čolni, kajaki, kanuji, supi, rafti, dva splava, vsi kotički na bregu so bili polni.

Z odra več kot 120 let starega mostu, ki je bil že večkrat obnovljen, v obnovi pa je tudi ravno v tem času, se je poskusno pognalo vseh 12 tekmovalcev, ne le slovenskih. Prišli so iz Idrije, Maribora, Krške vasi in Kranja, tudi iz Srbije; iz Užic in Kragujevca, ena skakalka je prišla celo iz ZDA. Že s poskusnimi skoki, ki so potekali v nekoliko oblačnem vremenu pri 28 stopinjah, so več kot navdušili publiko, ki je željno pričakovala skoke v treh disciplinah.

Tekmovalci pred začetkom skokov, ki so se končali že po poskusni seriji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Tekmovalci pred začetkom skokov, ki so se končali že po poskusni seriji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Skakali so na noge, lastovko, torej na glavo, sedem se jih je odločilo za figurativne skoke. Obetala se je prava paša za oči, saj je most po mnenju izkušenih s svojo višino ravno pravšnji, da omogoča izvedbo skokov na najvišji ravni, hkrati pa zahteva tudi veliko previdnost.

Vse je bilo torej pripravljeno, tudi petčlanska sodniška ekipa, ki ji je predsedoval Bojan Božič, ob njem pa so bili še Tomaž Strel, Jernej Klinar, Metod Gradišar in Nina Bojanc Gradišar. Ko je novomeški podžupan povedal svoj govor in so bili skakalci že znova na mostu, pa se je ulilo. Ker se dež, ki je bil začinjen s točo, nikakor ni umiril, organizatorjem ni preostalo drugega, kot da prireditev odpovedo. Prav tako so morali odpovedati preostale aktivnosti, ki so jih združili pod imenom Noč na Krki. Ta sicer velja za pravi družinski praznik, saj združuje tradicionalne skoke, aktivnosti na in ob reki, program za otroke, spuščanje lučk v Krko in večerne koncerte za vse generacije.

Tomaž Strel, začetnik skokov v Krko FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Tomaž Strel, začetnik skokov v Krko FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Nad višjo silo je bil razočaran tudi Tomaž Strel, starejši brat našega ultramaratonskega plavalca Martina Strela. Tomaž je zaslužen, da so se pred leti začeli skoki v Krko. Več kot desetletje in pol jih je namreč redno treniral, tradicionalno se je s Kandijskega mostu pognal tudi prvi dan v letu, in v klepetu s člani športnega društva, ki so opazovali njegove skoke, je padla ideja, da bi organizirali prireditev. Sedeminšestdesetletni Strel že šest let ne skače več, zaradi zdravja. Telo bi še zmoglo, a imel je operacijo na očeh in zdravnik mu je skoke odsvetoval. »Plavam pa še. Tudi brat Martin, ki je zdaj v Ameriki, je začel plavati po moji krivdi, jaz sem ga vpeljal v to. Sicer pa sem se naučil plavati, še preden sem znal pisati,« se nasmehne Mirnčan, ki je bil sicer doma iz Mokronoga.


A kljub slabemu vremenu so se zvečer skakalci zbrali in razglasili rezultate letošnjega točkovanja v slovenskem pokalu v skokih z velikih višin, tekmovanja so se letos odvila v Mostu na Soči, kjer sta bili dve tekmi, na Jesenicah, v Mariboru in Kanalu ob Soči. Prvo mesto je osvojil Aleš Karničnik iz Maribora z 80 točkami, drugi je bil Kristjan Peljhan iz Idrije z 49 točkami, tretji pa Idrijčan Nejc Pahor, ki je za svojim sokrajanom, zaostal le za 2 točki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije