PO NEURJIH

FOTO: Trgalo strehe in opustošilo pokopališče

Objavljeno 10. julij 2019 08.04 | Posodobljeno 10. julij 2019 08.04 | Piše: Staš Ivanc

Po neurjih na Ptuju na udaru Kočevje in Ribnica. Gasilec Franc: Česa takega še nisem videl, dež je padal vodoravno.

Divjanje narave je bilo dan zatem najbolj vidno na pokopališču v Kočevju. FOTO: Marko Feist
KOČEVJE – Na Kočevskem se je v ponedeljek proti večeru razbesnela narava. Nebo se je na hitro pooblačilo, začel je pihati orkanski veter, ki so se mu pridružili dež, sodra in toča. Sreča v nesreči je bila, da je neurje trajalo le dobrih deset minut. Najhuje je bilo prav v Kočevju, gasilci in druge službe pa so morali posredovati tudi v Ribnici.
 

Na terenu 100 gasilcev


Kakor je povedal namestnik poveljnika Gasilske zveze Kočevje Igor Kalinič, so imeli polne roke dela.

image
Pločevinasto streho s podjetja Fortina v Kočevju je odneslo na sosednji objekt. FOTO: Marko Feist
»V ponedeljek nekaj po 19. uri, ko je bilo konec tistih deset minut hude ure, smo dobili že prvo dojavo. Do 19.25 smo imeli že 40 dojav, tako da smo nemudoma sklicali krizni štab in določili prioritete. Odločili smo se, da gremo v akcijo z vsemi razpoložljivimi enotami, tako da smo v roku 45 minut imeli na terenu sto gasilcev z 18 vozili; pomagali so tudi komunalne, cestne in gozdarske službe ter zasebniki z avtodvigali, traktorji in sekači, da so odstranjevali podrta drevesa. Na ta način nam je uspelo do 1. ure zjutraj sanirati vse dojavljene lokacije. Bilo je nekaj hujših primerov, kjer smo se zadržali po dve, tri ure. Na objektu v industrijski coni sta delali dve ekipi, ki sta odpravljali škodo: 400 kvadratnih metrov strehe je odneslo deset metrov stran na sosednji objekt. V torek ob sedmih zjutraj smo opravili še nekaj manjših posegov, kakšen strešnik tu in tam, kjer občani škode niso mogli posanirati sami. Drugo pa so poskušali ali še poskušajo občani urediti kar sami.«

image
Igor Jamnik je povedal, da je bilo v desetih minutah vsega konec, tudi njegovega vrta. FOTO: Marko Feist

V Kočevju so našteli okoli 60 dogodkov, od katerih jih je bilo kar 50 v strogem središču mesta; okoliške vasi je ujma prizadela nekoliko manj, je še povedal Kalinič. Večinoma je veter odkrival strehe in podiral drevje, nekaj je bilo tudi zalitih kleti in garaž, iz katerih so gasilci izčrpali vodo. Prizadevni gasilci so z drugimi službami že ponoči sanirali toliko škode, da včeraj ni bilo več čutiti posledic neurja.
 

V treh tednih že drugič toča


Vodja ribniške civilne zaščite Ladislav Mate nam je povedal, da so opravili 11 intervencij; v glavnem je šlo za zalite kleti in garaže, delno pa je razkrilo streho v Kolodvorski ulici. V Ribnici je bilo najhuje v Lebovčah ter v okolici Rika in veterinarske postaje, zalilo je tudi tovarniške prostore podjetja Inles. Iz drugih krajev niso poročali o intervencijah gasilcev. Veliko ljudi je samo reševalo zadevo, je pojasnil Mate.

60 dogodkov so našteli samo v Kočevju.

V Ribnici smo naleteli na Igorja Jamnika, ki nam je razkazal popolnoma razdejan vrtiček. »Ne pomnim takšnega neurja, pa sem že nekaj časa na svetu. Padalo je tako, da se ni videlo do sosednje hiše. V petnajstih minutah je vse šlo,« je povedal in pokazal na potlačene vrtičke. »Pri sosedih je bilo še huje, saj se je nabralo toliko toče, da odtoki niso več požirali vse vode. Že prva toča pred tremi tedni nam je stolkla avtomobile, zdaj pa spet. Kar je bilo zaščiteno, je preživelo, pa še tam je preluknjalo ves polivinil.«

Njegova soseda Ivanka Mohor je prav tako žalostno čistila uničenje na vrtu. »Trta je gola, krompir je totalno sesut. Od fižola so ostali samo količki, kumarice so šle, zelja ni več, paprike je razneslo. A nimamo kaj. Na hiši imamo že tretjo streho,« je povedala. Na srečo so tako rekoč tik pred neurjem popravili nadstrešek pri hiši, ki ga je uničila prejšnja toča, sicer bi bila škoda še večja.

Neurja tudi drugod

Neurje z močnejšimi nalivi in sunki vetra ter točo je povzročalo škodo tudi drugod po Sloveniji. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri skupno 92 z neurjem povezanih dogodkov.

Že ko smo se peljali od Ribnice do Kočevja, smo pri krajevni tabli Kočevje zagledali posledice ponedeljkove ujme. Ustavili smo se pri eni od prvih hiš na robu mesta, kjer so ravno popravljali streho. »Kar naenkrat se je stemnilo, da nisi nič videl. Pihalo je na vse strani. Star sem 80 let, pa kaj takega še nisem videl. Veter je zagrabil streho samo na enem koncu in odnesel nekaj kritine, naprej pa ni šlo. Ko se je umirilo, sem šel ven in videl, kaj se je zgodilo. Na srečo smo imeli še nekaj starih strešnikov od tedaj, ko smo na novo prekrivali streho,« je povedal Drago Trdan, ki mu je malce zalilo tudi garažo: »Nabralo se je kakih 20 centimetrov vode, a je v pol ure po nevihti odtekla, saj imamo pred garažo velik odtok.«
 

Razdejanje na pokopališču


Oglasili smo se tudi v PGD Kočevje, kjer so trije gasilci ravno analizirali dogodke prejšnjega dne. »Jaz sem skrbel bolj za logistiko in razdeljeval opremo in orodje, delali pa so vsi občinski gasilci,« je povedal starejši gasilec Franc in nas usmeril do pokopališča, kjer je bila res huda ura. In res: na kočevskem pokopališču je veter lomil visoke smreke, ki so padale po grobovih in lomile spomenike. Prebivalci so včeraj hodili okoli grobov in jih čistili, kolikor so mogli, delavci pa so z malim bagrom in motornimi žagami odstranjevali podrta drevesa. Nedaleč proč, v bližini Melamina, je dvignilo pločevinasto streho podjetja Fortina in jo odneslo na sosednji objekt.

Za državno pomoč

Kočevje je po ponedeljkovem neurju s točo, z močnim dežjem in vetrom, ki je odkrival strehe in uničeval infrastrukturo, včeraj obiskal tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc. Po ogledu terena je dejal, da škode še niso ocenili, a da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči. Napovedal je tudi zakonske spremembe za hitrejšo pomoč.

Kakor so nam še povedali gasilci PGD Kočevje, je ruvalo drevesa, uničevalo poljščine, zalivalo trgovine in industrijske objekte, med njimi tudi tiskarno Kočevskega tiska, dvignilo del strehe na lokalnem bencinskem servisu, motena je bila oskrba z elektriko. »Kdor tega ni videl, ne more vedeti. Videl nisi tri metre pred sabo, dež je padal vodoravno. Česa takšnega še nisem videl, pa sem že star,« je komentiral Franc. Ocen gmotne škode še ni, na srečo pa se je neurje na Kočevskem končalo brez človeških žrtev. 
Deli s prijatelji