UJMA KLESTILA

FOTO: Toča na Ptuju jih je ubila skoraj 300, več se jih bori za življenje

Uničujoče in skrb vzbujajoče posledice.
Fotografija: Pogin ptic na polju pri Skorbi. FOTO: Tilen Basle
Odpri galerijo
Pogin ptic na polju pri Skorbi. FOTO: Tilen Basle

LJUBLJANA – Posledice neurja z močnim vetrom, nalivi in s točo, ki je v nedeljo popoldne zajelo osrednji in vzhodni del Slovenije, niso katastrofalne le za ljudi, temveč tudi za živali.


Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije – Birdlife je na facebooku sporočilo, da je neurje v občini Ptuj klestilo tudi po pticah, pri čemer jih je 300 izgubilo življenje, za življenje 40 pa se veterinarske službe še borijo. Po obvestilu krajanov »smo na polju pri Skorbi našli 279 mrtvih rečnih galebov in 16 črnoglavih. 39 rečnih, en črnoglavi in en rumenonogi galeb so bili še živi, vendar v zelo slabem stanju. Poginule galebe je odstranila veterinarska higienska služba, poškodovane ptice pa smo polovili in predali v oskrbo Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob.«

Pogin ptic na polju pri Skorbi. FOTO: Tilen Basle. FOTO: zaslonski posnetek, Facebook
Pogin ptic na polju pri Skorbi. FOTO: Tilen Basle. FOTO: zaslonski posnetek, Facebook

Gasilci so na Ptuju v nedeljo prekrili 40 odkritih streh ter iz 79 objektov izčrpali meteorno vodo. Ob tem so morali s cest odstraniti 21 podrtih dreves, pogasiti požar v skladišču podjetja Mercator, štirikrat so posredovali pri nagnjenih in podrtih elektro drogovih ter med drugim prečrpati vodo iz elektro postaje in dveh zalitih podvozov.

Ptujska županja Nuška Gajšek je po nedeljski ujmi ocenila, da je katastrofa velika, pri odpravi posledic pa pričakuje pomoč države. V občini je med drugim prizadeta večina javnih zavodov, prizadeti so bili številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in bolnišnici, kjer je poplavilo kletne prostore.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije