MURSKA SOBOTA POD VODO

FOTO: Zaradi obilnega deževja koncerta Jana Plestenjaka ne bo

Deževje povzroča težave, saj je velik del Murske Sobote pod vodo.
Fotografija: FOTO: Oste Bakal, Marjan F., Davor Š., Samo Ž.
Odpri galerijo
FOTO: Oste Bakal, Marjan F., Davor Š., Samo Ž.

MURSKA SOBOTA – Potem ko je obilno deževje (in tudi toča) povzročilo nemalo preglavic po večjem delu Slovenije, je danes prizadelo tudi Pomurje. Obilno deževje je poplavilo kar nekaj krajev, tako v Prekmurju kot tudi v Prlekiji.

Na levem bregu Mure je še posebej poplavilo Mursko Soboto, kjer so vozniki z avtomobili obtičali v zalitem podvozu v smeri Rakičana. Prizadete so bile tudi okoliške vasi, na desnem bregu pa je po prvih informacijah hudo v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer so bili zaliti jarki, ceste, dvorišča in tudi hiše. Med drugimi so težave na znanem Oljarstvu Kocbek na Stari Gori. Lastnika Gorazd in Mihaela Margan Kocbek sta skupaj z domačimi morala črpati vodo, nastala pa je tudi materialna škoda. Po prvih podatkih toče ni bilo, kajti že takoj po 14. uri so posredovala tudi letala z mariborskega letalskega centra, ki z večino občin v Pomurju in Slovenskih Goricah sodelujejo pri zaščiti pred točo. Vremenoslovci so sicer za skrajni vzhod Slovenije danes napovedovali možnost nastanka izjemno močnih neviht z debelo točo in silovitimi nalivi.

Odpadel večerni koncert Jana Plestenjaka

Arso je izdal oranžni alarm za območje celotne Slovenije, Evropski sistem za obveščanje pred nevihtami pa za obmejno območje celo opozorilo najvišje stopnje. Medtem ko je toča k sreči Pomurju bila prihranjena, pa je območje vendarle zajelo močno deževje, poplave pa že povzročajo številne nevšečnosti. Meteorna voda zastaja tudi na prometnih površinah. Ponekod pretijo tudi zemeljski plazovi, uničene so mnoge ceste, a škoda bo znana naknadno. Kot nam je povedal poveljnik CZ občine Sveti Jurij ob Ščavnici Franc Štuhec, je najhujše prav v njihovi občini, kjer so med drugim zalite številne kleti, tudi zdravstveni dom, razna podjetja, ceste ipd. V nekaterih vaseh, zlasti v Svetem Juriju ob Ščavnici je prišlo do vrtinca, ki je snel kar nekaj streh s hiš. »Na terenu so pripadniki vseh društev v občini, poleg gasilcev tudi športna, kulturna in druga društva. Na pomoč so nam prispela tudi gasilska društva iz sosednjih občin,« nam je še povedal poveljnik Štuhec.



Zaradi hudega neurja, ki ga je spremlja močno deževje, so mnogi organizatorji preklicali nekatere prireditve, med drugim so morali odpovedati nadaljevanje programa na Vestnikovem pikniku ob Soboškem jezeru – Expanu, kjer je tako odpadel tudi večerni koncert Jana Plestenjaka.

Kako je drugod po Sloveniji?

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) do težav z meteornimi vodami prihaja na več mestih v osrednji in vzhodni Sloveniji, največ preglavic je bilo na Koroškem, pa tudi v okolici Ljubljane in Posavja. Voda je zalivala kleti stanovanjskih blokov, sprožali so se zemeljski plazovi, ki so zahtevali intervencije gasilcev in ponekod tudi zaprtja cest.

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov v osrednjem in vzhodnem delu države. Prebivalcem na območjih, kjer so se v preteklosti že dogajali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh in pobočjih ter na sveže razpoke v opornih zidovih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije