BELO OBARVANA

FOTO: Takole je danes videti Slovenija

Objavljeno 18. januar 2019 13.31 | Posodobljeno 18. januar 2019 14.06 | Piše: STA, Ma. M.

Na Koroškem v nižinah do 20 centimetrov snega.

Sneg v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić, Delo
DRAVOGRAD – Na Koroškem je danes v nižinah zapadlo do 20 centimetrov snega.
image
Zgornje Jezersko. FOTO: Darsova kamera
Trenutno so glavne ceste prevozne in posute. »Ceste so v glavnem prevozne, posute, ponekod so še nanosi, ker se je južni sneg oprijel cestišča, zato bodo ekipe šle vse ceste še enkrat posipat,« je dejal vodja vzdrževalne enote Voc Koroška Aleksander Celan. Po njegovih podatkih je v dolinah na Koroškem največ snega zapadlo na območju Mislinje in Črne na Koroškem, do okoli 20 centimetrov, v višje ležečih območjih pa še več. Sneženje že ponehuje in se bo po napovedih končalo do popoldneva.

image
Razmere v Pivki. FOTO: Darsova kamera
V prometu so težave nastale na cesti Velenje–Mislinja, ki je bila pred odcepom za Vitanje nekaj časa popolnoma zaprta, ker je tovorno vozilo s priklopnikom zdrsnilo s ceste. 
Nevarnost plazov
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1800 metri znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje. Snežilo je na trdo in deloma poledenelo podlago, novi sneg pa je v visokogorju suh, zato je pod novim snegom šibka plast, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Veter vzhodnih smeri prenaša sneg v zamete. Nižje je bil sneg bolj moker, zato se je s podlago bolje sprijel, večinoma je tudi snežilo na kopno podlago. Kakšen manjši plaz se lahko sproži tudi v Škofjeloškem hribovju na strmih travnatih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v visokogorju labilna, zato se lahko s strmih pobočij prožijo predvsem manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega.

Največ snega je sicer zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem, domala vsa Slovenija pa se je danes zbudila v sneženo jutro


V Pomurju snega ni

V gorah je zapadlo okoli 50 cm snega, a se je ta s podlago slabo sprijel. Največ snega je sicer zapadlo na Voglu, skupaj kar 70 centimetrov. V goratem svetu je snežna odeja debela nekje med 25 in 50 centimetrov.

V nižinah pa na primer v Pomurju snega ni, na Štajerskem ga je zapadlo od nič do pet centimetrov, v osrednji in južni Sloveniji pa med pet in 15 centimetrov.
image
Zasneženo pri Viru pri Domžalah. FOTO: Darsova kamera

image
Radeljski prelaz. FOTO: Darsova kamera

image
Novomeški policisti na delu na Vahti in v Novem mestu. FOTO: PP Novo mesto

Kako je v vašem kraju? Je ponoči zapadlo veliko snega? Pošljite nam fotografijo, z veseljem jo bomo objavili.


 
Deli s prijatelji