KATASTROFA

FOTO: Stiskajo se v eni sobi

Objavljeno 24. maj 2018 20.14 | Posodobljeno 24. maj 2018 20.21 | Piše: Roman Turnšek
Družini Radič, v kateri so vsi brezposelni, je po silovitem neurju plaz povsem uničil pritličje njihove hiše v Zlati luknji.
Branko Radič pravi, da bi radi ostali doma, a brez pomoči jim to ne bi uspelo. FOTO: osebni arhiv
Da za vsakim dežjem posije sonce, ni le pregovor, ampak tudi življenjsko dejstvo. Ko so se oblaki razkadili in je skoznje spet posijalo sonce, so se namreč družini Radič iz naselja Krnice v občini Hrastnik v polni podobi razkrile posledice ujme, ki je pred kratkim divjala v tem koncu. Takšnega neurja tod ne pomnijo najmanj zadnjih trideset let. Prav toliko časa tu stanujejo tudi Radičevi, ki so jo edini skupili. Voda in vse, kar je prinesla sabo z okoliških hribov, sta uničila njihov dom v Zlati luknji, kot se reče po domače. Celotno pritličje starejše enonadstropne stanovanjske hiše, v katerem so klet, dnevna soba, kuhinja in spalnica, je bilo pod vodo. Branku in Mariji so ostale le gole stene in tla.
Pomoč soseda in občine
Nekaj ljudi se je že odzvalo in že pomaga. »Eden od dveh bližnjih sosedov veliko pomaga in nam stoji ob strani. Župan Jerič in gospod Venko s hrastniške občine sta se zavzela za nas. Cesta je že urejena, dvorišče prav tako, lotiti se je treba še sanacije potoka, ta pa ni v občinski pristojnosti. Tudi predsednik KS se je angažiral, gasilci so ves dan hodili preverjat. Rdeči križ je priskrbel hrano in oblačila, zasavska Anina zvezdica hrano. Vsem smo zares neizmerno hvaležni,« poudari oče Branko Radič.

Nočeta iz hiše

Čeprav so nad dolino in voda praviloma teče navzdol, se je zgodila katastrofa, saj hiša stoji na ravni parceli, zanjo pa se vzpenja hrib. »S hriba teče mimo hiše potok, ki je povzročil razdejanje. Po ugotovitvah policije in gasilcev je nekdo v gozdu na hribu dlje odlagal odpadni material in smeti. Nakopičeno se je v močnem deževju razmočilo in deroča voda je s plazom prinesla s seboj na poti v dolino, ustavilo se je šele pri nas,« pravi Branko Radič.
image
Branko Radič pravi, da bi radi ostali doma, a brez pomoči jim to ne bi uspelo. FOTO: osebni arhiv


»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki.«
Deli s prijatelji