KULINARIKA

FOTO: S srcem in dušo kuhali govejo juho

Na Vrhovem pri Radečah prvi festival te stalnice nedeljskega kosila. Ocenjevali so župo, zakuho in urejenost ognjišča.
Fotografija: Sončne gasilke s sončnicami v laseh in zmago v piskru FOTOgrafije: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Sončne gasilke s sončnicami v laseh in zmago v piskru FOTOgrafije: Nada Černič Cvetanovski

»Slovenski moški redko reče jaz te ljubim, on reče jaz te imam rad, a ta izraz uporabi tudi za govejo juho,« pravi Vesna Vuk Godina. Da Slovenci obožujemo govejo župo, ki je ena od klasik slovenskih družinskih kosil, je pokazal tudi nedavni Festival slovenske goveje juhe, ki je potekal sočasno s Festivalom praženega krompirja, ta je tudi ena od stalnic nedeljskega kosila. Le da so krompir pražili v Postojni, juho pa kuhali na Vrhovem pri Radečah, kjer stoji prva iz niza hidroelektrarn na spodnji Savi.
Zato ni čudno, da se je ena od ekip poimenovala Savski majstri. Ti so zagotavljali, da so vodo za juho vzeli direkt izpod elektrarne, češ da je tako prečiščena, da jo mirne duše uporabiš za kuho. Organizatorjev, Prosvetnega društva Vrhovo in Prostovoljnega gasilskega društva Vrhovo, ni oviralo slabo vreme, čeprav so načrtovali, da bodo ekipe kuhale na prostem, a so se morale stisniti pod nadstrešek in v prostore tamkajšnjega gasilskega doma.


Romana Zeme in Janez Zajc sta ocenjevala juhe.
Romana Zeme in Janez Zajc sta ocenjevala juhe.

Plehnat krožnik in aluminijasta žlica

Šestnajstim ekipam je organizator pripravil po tri kilograme govejega mesa, s kostmi seveda, nato pa so bili prepuščeni svoji iznajdljivosti in inovativnosti. Teh kajpak ni manjkalo. Takoj na vhodu v gasilski dom smo naleteli na stara znanca, bratranca Janija in Frančka Kmetiča iz Zagrada nad Radečami, kjer so vinogradniki pred časom postavljali društveni klopotec. Tokrat sta se pojavila kot kuharja, svojo stojnico pa sta izdatno založila z domačim cvičkom. Pripravila sta tudi pogrinjek iz starih časov; plehnat krožnik, aluminijasto žlico in star jušnik. Komisija, ki so jo sestavljali kuharski mojster Lojze Čop, Romana Zeme in Janez Zajc, je namreč ocenjevala tudi prostor, s čimer si je ekipa lahko prislužila 20 točk. Za juho, pri kateri je upoštevala čistost, barvo, pravilno prisotnost maščobe in okus, si je ekipa lahko prislužila 60 točk, komisija pa je ocenjevala tudi zakuho, pri čemer so bili pomembni zahtevnost priprave, njen videz in okus, in tudi s tem si je ekipa lahko prislužila 20 točk. Kmetičeva sta v juho zakuhala usukan močnik, večina je pripravljala ribano kašo ali rezance.

Arnike so mislile, da župi nekaj manjka, pa je bilo vsega ravno prav za drugo mesto.
Arnike so mislile, da župi nekaj manjka, pa je bilo vsega ravno prav za drugo mesto.

Savski majstri naj bi uporabili savsko vodo.
Savski majstri naj bi uporabili savsko vodo.

Kmetija Jazbec iz Sevnice je sproti na strojček rezala rezance in jih sušila, medtem ko je ena starejših kuharic, ki smo jo opazili, kako reže za las debele rezance, prisegala na nož. Najizvirnejšo in očitno tudi najokusnejšo zakuho je pripravila in z njo zmagala ekipa Društva upokojencev Sevnica. Poleg raviolov so kot zakuho pripravili ocvrti fižol, ves še ni bil zrel, saj je bil zelen. Ta slana prikuha, ki je pravzaprav različica zlatih kroglic, le da se te delajo iz pivskega testa, se lahko ponudi tudi kot slano pecivo in obiskovalci so hiteli segati po njem, tako da so se kuharice ustrašile, da ga bo zmanjkalo za ocenjevalno komisijo. Rezančno testo, polovici so dodale blitvo, da je bilo zeleno, so razvaljale in z modelom za krofe oblikovale majhne polmesece ter jih ocvrle v vroči masti. Ni čudno, da so imele najboljšo prikuho, saj je šefica ekipe po poklicu kuharica, pa še Kuhar se piše.

Zmagale so Sončne gasilke

Sicer pa so župcarji, ekipa z Loga pri Sevnici se je uradno imenovala župCARJI in je bila razglašena za najbolj simpatično ekipo, v svoje piskre in kotličke nametali »vse sorte ropotijo«, kot se je pohvalil eden od kuharjev. Klasični jušni zelenjavi, kot so peteršilj, zelena, poper, korenje, popečena čebula, por, so dodali še stržen zelja pa kolobar kolerabe, luštrek, lovor, majaron pa tudi ajbiž. Vseh skrivnih sestavin niso izdali, so pa uživali v kuhi in dobri družbi. V to je spadala tudi kar številna ekipa Velika plana iz Srbije, s katero so Vrhovčani pobrateni.

Ljudski pevci Svibno so brbotanje juhe pospremili s pesmijo.
Ljudski pevci Svibno so brbotanje juhe pospremili s pesmijo.

Po treh urah so morali župcarji pogasiti ognje in odstaviti piskre. Med sodelujočimi ekipami, to so bile Aktiv kmečkih žena Tržišče, Aktiv kmečkih žena Loka, AZIL, Društvo kmečkih žena Arnika, Svibno, Društvo upokojencev Sevnica, Gasilke Gasilskega zavoda Radeče, Kmetija Jazbec, Krajevna organizacija Rdečega križa Vrhovo, Krajevna skupnost Vrhovo, Ljudski pevci Svibno, Območna organizacija socialnih demokratov Radeče, Savski majstri, Sončne gasilke, Stari odbor Velika Plana, Vinogradniki Zagrad in župCARJI z Loga, so najboljšo juho skuhale Sončne gasilke, drugo je bilo Društvo kmečkih žena Arnika, Svibno, tretje pa so bile Gasilke Gasilskega zavoda Radeče. Naziv najlepše splošno urejene ekipe in prostora pa je pripadel Aktivu kmečkih žena Loka.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije