PRISLUŠKOVANJE

FOTO: Prisluškovalni center so odprli za javnost

Med obnovo hotela Jama našli vozlišče civilne in vojaške telefonije. Obnovljena skrivnost nekdanjega režima edinstvena turistična točka.
Fotografija: Obiskovalci bodo lahko poslušali prisluhe, ki niso nastali v prostorih hotela Jama. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Obiskovalci bodo lahko poslušali prisluhe, ki niso nastali v prostorih hotela Jama. Foto: Primož Hieng

POSTOJNA – Ob koncu obnove hotela Jama ob Postojnski jami, ki so ga odprli leta 1971, so naleteli na uradno neobstoječe kletne prostore. V njih so našli vozlišče civilne in vojaške telefonije, slušalke, naprave za prevezovanje telefonskih linij, prazne škatle za magnetofonske trakove, pisalne stroje, celo pograd za prenočevanje. Možen je bil celo pobeg skozi jašek v Postojnsko jamo. Od torka so ti skrivnostni prostori na ogled za javnost.

Ostanki drugačnih časov Foto: Postojnska jama
Ostanki drugačnih časov Foto: Postojnska jama

Globoko v jedru hotela Jama je skrit komunikacijski center posebne vrste, ki odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov. Zgodbe, ki so se odvijale za zaprtimi vrati, burijo domišljijo in dvigajo prah. »Vse, kar boste slišali in videli, je morda res. Vse, kar boste slišali in videli, je morda laž,« poudarja predsednik uprave Postojnska jama Marjan Batagelj.

Obiskovalci bodo lahko poslušali prisluhe, ki niso nastali v prostorih hotela Jama. Foto: Primož Hieng
Obiskovalci bodo lahko poslušali prisluhe, ki niso nastali v prostorih hotela Jama. Foto: Primož Hieng

»Našli smo torej prostore, ki niso vrisani v gradbenih načrtih, uradno torej sploh ne obstajajo. Hotel Jama je bil eden najbolj obiskanih hotelov v Sloveniji, v katerem so spali tudi številni tuji državniki, ki jih je v Postojnsko jamo pripeljal nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito

Prav na 1. april smo bili povabljeni na prav posebno novinarsko predstavitev in ogled tajnih prostorov. »Lega Postojne je bila tista, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja narekovala, da so prvo jugoslovansko avtocesto gradili točno tukaj,« je povedal Batagelj. »Z avtocesto so bili ustvarjene odlične razmere za še hitrejši razvoj turizma, predvsem Postojnske jame. V tistem času je tudi padla odločitev, da mora imeti Postojna najsodobnejši hotel.«

Stopnice vodijo v skrite prostore hotela Jama. Foto: Postojnska jama
Stopnice vodijo v skrite prostore hotela Jama. Foto: Postojnska jama

Po uvodnem delu smo se najprej odpravili do današnje recepcije hotela Jama. Napetost se je stopnjevala, radovednost tudi. V Postojnski jami so program ogleda tajnih prostorov skrbno načrtovali in ga tudi uspešno izpeljali. Med drugim smo morali v določenem, recimo najbolj napetem trenutku, tik preden so se samo za nas odprla ključna vrata, odložiti mobilne telefone in fotografske aparate.

»V te skrivne prostore so ljudje hodili v obdobju od 70. let do časov po osamosvojitvi,« je še povedal Batagelj. Ves ta čas pa je, odmaknjeno od običajnega življenja v hotelu, deloval skrivni center, namenjen varovanemu komuniciranju med pomembnimi vojaškimi in civilnimi centri. S svojim podzemnim zaledjem je bil idealen za prikrito delovanje.

Telefonska centrala Foto: Postojnska jama
Telefonska centrala Foto: Postojnska jama

Center je bil vrisan v načrte kot zaklonišče, v katerem pa so instalacije izvajali pod nadzorom. Je bil namenjen tudi spremljanju pogovorov? Kdo je bil dejanski naročnik objekta, za katerega se je ob odkritju najprej domnevalo, da gre za prisluškovalnico tajnih služb? Naročnica je bila Jugoslovanska ljudska armada, ki je pri projektantu naročila načrt.
 

Prisluhnite prisluhom!


Kaj se je dogajalo po odkritju, nam razloži Marjan Batagelj: »Prvo mnenje, ki ga je dal eden od članov komisije za varnost obveščevalnih služb, je bilo, da je tukaj nekdo zelo slabo opravil svoje delo. V tistem času, ko je šla v javnost informacija, da tukaj obstajajo tajni prostori, smo morali doreči nekaj čisto normalnih stvari.

Pod zdajšnjim vodstvom so obnovili tudi hotel Jama. Foto: Primož Hieng
Pod zdajšnjim vodstvom so obnovili tudi hotel Jama. Foto: Primož Hieng

Najprej je v te prostore vstopila policija, da so njihovi pripadniki ugotovili, ali so sploh varni za vstopanje. Po policiji je prišla na vrsto komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki je ugotovila, kakšno je materialno stanje teh prostorov in kaj bi v teh prostorih lahko bilo delujočega. Kot tretji so prišli iz Arhiva Slovenije, ki so najdene dokumente ocenili kot izjemno pomembne. Po zakonu smo jim morali vse te dokumente izročiti, oni pa so nam pustili, da smo lahko naredili verodostojne kopije originalov.«

Marjan Batagelj je pokazal načrte za hotel Jama. Foto: Primož Hieng
Marjan Batagelj je pokazal načrte za hotel Jama. Foto: Primož Hieng

Predsednik uprave Postojnske jame je izrecno opozoril na zelo pomembno dejstvo: »Vrednostnih sodb o tem, kaj se je v teh prostorih dogajalo, mi ne postavljamo, ker nam tega ni treba delati. Zanimalo pa nas je, kdo je bil projektant hotela Jama. Lahko rečemo, da je bil Invest biro Koper, to dokumentacijo imamo. Toda kdo je bil človek, ki je to projektiral? Ali ta človek sploh obstaja? Zakaj ta hotel nima dokumentov? Domačini vemo, da je šel hotel Jama v prejšnjih časih trikrat v stečaj, ob tem pa je skoraj povsem izginila ustrezna dokumentacija. Toda v naših arhivih nam je uspelo najti originalne načrte hotela Jama. Takrat smo našli tudi ime in priimek človeka, ki je hotel projektiral.«


Ko so informacije o odkritju tajnih prostorov prišle v javnost, so nekateri govorili, da ni bilo nič, drugi so trdili, da je bilo čisto vse. »Ob ogledu si boste ustvarili mnenje, kdo ima prav,« nadaljuje Marjan Batagelj. »Imamo pričevanja, ki so sicer nasneta, kajti razen arhitekta si ni nihče upal spregovoriti v kamero ali pa vsaj za tonski zapis. Slišali boste tudi originalne prisluhe iz Arhiva Slovenije, ki niso nastali v tem hotelu. Ker smo jim po zakonu morali odstopiti posneto gradivo, so nam v Arhivu Slovenije dopustili, da smo se lotili raziskovanja zgodovine prisluškovanja, na ta način, da se samo na tem mestu lahko posluša originalne prisluhe nekdanje Službe državne varnosti, tudi Kocbeku, tudi njegovo zasliševanje. O zasliševalcih ne govorimo, čeprav vemo, kdo so bili.«


Batagelj je ob koncu uvodne predstavitve nekaj časa namenil tudi arhitektu, torej projektantu hotela Jama. To je danes 88-letni Tihomir Stepanov, ki je predsedniku uprave Postojnske jame povedal, da se natančno spominja vsega okrog hotel Jama. »Bil je edini, ki je o tem odkritju v hotelu govoril zelo odkrito,« je sklenil Batagelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije