ALOPECIJA

FOTO: Preperelo lasuljo zamenjali novi lasje

Suzana Žučko je pri štirih letih zaradi alopecije ostala brez las. Vera Varšnik, ki ima Trgovino Butična, ji je podarila novo lasuljo.
Fotografija: Suzana Žučko ima po devetih letih in prepereli lasulji zdaj novo lasuljo. FOTOGRAFIJE: Marko Feist
Odpri galerijo
Suzana Žučko ima po devetih letih in prepereli lasulji zdaj novo lasuljo. FOTOGRAFIJE: Marko Feist

LJUBLJANA – »Ne morem se dovolj zahvaliti za vašo gesto, res hvala, da ste mi omogočili novo lasuljo. Ali jo lahko obdržim kar na glavi?« ni mogla skriti hvaležnosti ob novi pridobitvi 28-letna Suzana Žučko, ko ji je v Trgovini Butična v ljubljanskem BTC lastnica Vera Varšnik podarila novo lasuljo.

Suzana Žučko boleha za totalno alopecijo, kar pomeni, da je brez dlak po telesu. Brez las je od četrtega leta.
Suzana Žučko boleha za totalno alopecijo, kar pomeni, da je brez dlak po telesu. Brez las je od četrtega leta.

V Slovenskih novicah smo minuli teden predstavili stisko Senovčanke, ki je pri štirih letih zaradi bolezni izgubila lase, njena diagnoza je totalna alopecija. Gre za podedovano ali pridobljeno stanje kože, ki je posledica tega, da mrtve kožne celice ne odpadejo, temveč se kopičijo na površini, ali pa za avtoimunsko bolezen.

Kot nam je zaupala Suzana, je imela zaradi tega, ker je bila brez las, v otroštvu nemalo težav z vrstniki, ki so se iz njene gole glave norčevali, da bi ji bilo lažje, kot nam je zaupala njena mama Jožica, pa sta se tako ona kot Suzanin oče takrat postrigla čisto na kratko.

Vera Varšnik, lastnica Trgovine Butična, je podarila novo lasuljo.
Vera Varšnik, lastnica Trgovine Butična, je podarila novo lasuljo.

Mati triletne deklice, ki zaradi slabih stanovanjskih razmer – s partnerjem sicer živita v stanovanju njenih staršev, a ker sta oba prejemnika socialne pomoči, nimata sredstev, da bi denimo zamenjala prepišna okna – živi v hiši njenih staršev, si je nadvse želela novo lasuljo iz pravih las, saj je ta, ki jo je nosila dolgih devet let, že povsem preperela in luknjasta. Lasulja iz pravih las je namreč velik finančni zalogaj, saj je treba zanjo odšteti 2600 evrov.

Članek je doživel ogromno pozornosti. Neverjetno je – naj poudarimo, da smo Suzanino zgodbo le predstavili in nikakor nismo prosili pomoči ali pa sprožili akcije zbiranja denarja –, koliko dobrosrčnih ljudi je v tej naši deželi. Eni bi podarjali lasulje, spet drugi celo svoje lase. Tako nam je bralka ponudila lase svoje pastorke, ki bi se v ta namen ostrigla. »Sam imam zdrave, močne, dolge lase, nikoli barvane ali sušene s fenom. Če kaj pomeni, sem jih pripravljen darovati,« se nam je oglasil tudi bralec Iztok.


Ravno nasprotno pa je objava članka na facebooku sprožila pravo ofenzivo tako na Novice kot na Suzano in njenega partnerja Mateja Mavsarja. Da gre za goljufa, da ni čudno, da ju zebe, saj sta prodala drva in celo radiator, da sta dolžna kup denarja, da ima denar za telefon, ne pa za gretje ...
 

Zdravstvo krije lasuljo v višini 82 evrov


Smo pa veseli, da je Suzana snela preperelo lasuljo in nadela novo, čeprav ni iz pravih las. To ji je omogočila Varšnikova iz Trgovine Butična, kjer prodajajo lasulje, ker pa je tudi sama onkološki bolnik, se še kako zaveda, kako lahko izguba las vpliva na posameznika. Kot je Varšnikova pojasnila Suzani, so sintetično lasje lažji za vzdrževanje – te je treba prati enkrat na mesec – nova bo zdržala najmanj eno leto. In tudi morebitne alergije ji ne bodo prišle do živega, saj je »kapica pri vseh lasuljah enaka, lasje pa se ne dotikajo gole kože«.


»Kot veš, Suzana, ti zdravstvo vsako leto krije lasuljo v višini 82 evrov, tudi center za socialno delo lahko zaprosiš za kakšen evro pri nakupu nove. Prosim, izkoristi to, saj boš na tak način imela več lasulj in jih boš lahko menjavala, zato se ne bodo tako hitro uničile,« ji je svetovala Varšnikova, ki ji je podarila lasuljo s krasnimi prameni v vrednosti 155 evrov. 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije