RAZOČARANA MAMICA

FOTO: Otrok naše bralke zaradi risbe ostal brez malice

Primorka razočarana nad potezo trgovca in nad državo. Petletnik za lepo risbico obenem nagrajen in kaznovan.
Fotografija: Ni šlo za igro na srečo, temveč za ustvarjanje slike, za katero je dobil nagrado. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ni šlo za igro na srečo, temveč za ustvarjanje slike, za katero je dobil nagrado. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images

NOVA GORICA – Na naše uredništvo se je obrnila razočarana Primorka (ime hranimo v uredništvu), ki se je leta 2017 razveselila novice, da je njen takrat petletni sin osvojil prvo mesto na likovnem natečaju našega znanega trgovca.

Za risbico z jesensko tematiko, ki jo je dlje ustvarjal, je prejel plastično igralno hišico. Mami se ni niti sanjalo, kaj bo ta nagrada potegnila za seboj.

»Midva sva naredila lepo sliko iz jesenskih listkov, ki sva jih nabirala v naravi ter tudi poslala, misleč, da bo sin brezplačno prejel nagrado zase, da bo vesel ...« pripoveduje Primorka. Nato pa šok. Center za socialno delo (CSD) je v odločbi za otroški dodatek upošteval tudi 134,90 evra, in sicer kot dohodek.

»Ko sem letos prejela odločbo CSD o otroškem dodatku, sem presenečeno videla, da so na mestu, kjer CSD vpisuje upoštevane dohodke, ko odločajo o cenzusu oz. v kateri plačni razred spadava z zdaj sedemletnim otrokom kot dvočlanska družina, vnesli kot dohodek tudi 134,90 evra,« je ogorčena mama. Dodaja, da je Fursu takrat že plačala davek od celotne vrednosti tega plastičnega igrala. Po mnenju finančne uprave naj bi bilo vredno celo 148 evrov.

Otrok si je pririslužil plastično igralno hišico.
Otrok si je pririslužil plastično igralno hišico.


Otroku so tako za 18 evrov znižali otroški dodatek, ukinili so mu tudi subvencijo jutranje malice (zajtrka) v osnovni šoli. Zgrožena mama je razočarana nad trgovcem, nad CSD in »nad celotnim skorumpiranim sistemom te države, kjer še otrokom vzamejo, kar jim pripada in si zaslužijo«.

Kot zagotavlja Primorka, ne bi nikoli šla po tisto nagrado, če bi vedela, da bosta s sinom tako oškodovana. »Naj ponovim, nisva prejela nobenih dohodkov, kot je CSD vnesel v odločbo, Fursu sem plačala davek od nagrade.

Sinovo sodelovanje na natečaju je mamico drago stalo.
Sinovo sodelovanje na natečaju je mamico drago stalo.

 

Določbo bodo znova proučili


In zakaj takšno ravnanje centra za socialno delo? Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, se nagrade pri sodelovanju v nagradnih igrah štejejo kot dohodek. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da se kot dohodek pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz javnih sredstev štejejo tudi obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja davke na dobitke pri klasičnih igrah na srečo.

»Ta določba se uporablja od 1. 9. 2014. Jo pa bomo pri naslednji spremembi zakona ponovno proučili,« so nam zagotovili na ministrstvu.

A Primorke odgovor ministrstva ni pomiril. »Ne gre za igro na srečo, ampak za poslani izdelek, sliko. Na risalnem listu, iz listov, ki sva jih nabrala v gozdu. Fursu sem plačala davek. Absolutno se mi ne zdi pošteno, da CSD in ministrstvo špekulirata okrog tega. In da staršem in otrokom vzamejo, kjer se le da,« pravi Primorka.

Razočarana mama je poudarila, da ne bo popustila. »Vztrajala bom do konca, da CSD ni upravičen do tega, da upošteva to igralo kot dohodek pri vlogi za otroški dodatek.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije