BRUSELJ

FOTO: O čem sta klepetala Šarec in Merklova?

Na neformalnem srečanju je sedel poleg nje.
Fotografija: Angela Merkel in Marjan Šarec. FOTO: Svet EU
Odpri galerijo
Angela Merkel in Marjan Šarec. FOTO: Svet EU

BRUSELJ – Premier Marjan Šarec se je v torek v Bruslju udeležil neformalnega srečanja voditeljev držav članic Evropske unije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Osrednji namen delovne večerje je bil začeti razpravo o zasedbi vodilnih položajev v institucijah Evropske unije, ki jih bo treba zapolniti do konca letošnjega leta in pri katerih ima v skladu s temeljnimi pogodbami Evropski svet ključno vlogo v postopku imenovanja. Kot je znano, gre za položaje predsednika oziroma predsednice Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropske centralne banke ter visokega predstavnika oziroma predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

Na tokratnem srečanju so voditelji ocenili izid nedavnih volitev v Evropski parlament in izmenjali stališča o nadaljnjem postopku imenovanj na visoke položaje. O konkretnih imenih tokrat niso razpravljali.

Imenovanja že junija?

Marjan Šarec. FOTO: Svet EU
Marjan Šarec. FOTO: Svet EU
Šarec je na srečanju podprl pobudo, da se dogovor o imenovanjih na vodstvene položaje evropskih institucij v paketu doseže že na junijskem zasedanju Evropskega sveta. S tako ambiciozno zastavljeno časovnico bi se namreč voditelji lahko kar najhitreje posvetili ključnim izzivom, s katerimi se sooča Evropska unija.

Pri imenovanju je poudaril pomen spoštovanja političnega, geografskega, spolnega in institucionalnega ravnovesja, predvidenega v temeljnih pogodbah Evropske unije. V tem okviru je ponovil svoje nasprotovanje konceptu t. i. vodilnih kandidatov, ki vodi v preveliko politizacijo Evropske komisije, kar se je ne nazadnje izkazalo v mandatu odhajajoče Evropske komisije.

V tednih do junijskega zasedanja Evropskega sveta je pričakovati krepitev neformalne razprave med voditelji o mogočih kandidatih za visoke položaje evropskih institucij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije