ZADNJE SLOVO VILIJEMA JULIJANA

FOTO: Nina in Gregor prekinila govorice in spregovorila o pogrebu svojega sina

Objavljeno 22. julij 2019 09.57 | Posodobljeno 22. julij 2019 14.17 | Piše: N. Č.

Od Vilijema Julijana so se poslovili v intimnem krogu sredi Piranskega zaliva.

Težko slovo. FOTO: Osebni arhiv
LJUBLJANA –  Dveletni Vilijem Julijan, ki je bitko z boleznijo izgubil pred dvema mesecema, je eden redkih otrok v Sloveniji, ki sta ga starša v vseh svojih manj prijetnih doživljanjih izpostavila v javnosti s srčnim namenom ozaveščanja o redkih boleznih ter zoperstavljanju stigmatizaciji in predsodkom proti tem bolnikom in njihovim družinam. Njegov boj z izjemno redko boleznijo se je dotaknil marsikaterega srca, mnogi so pri tem občutili tudi stisko in bolečino staršev Nine in Gregorja Bezenška, ki sta o zdravstvenem stanju svojega otroka poročala prek spletnih omrežjih, medijev in sklada, ki sta ga poimenovala po sinu.

image
Zadnje slovo od Vilijema Julijana. FOTO: Osebni arhiv

Po smrti sinka, čigar življenje je bilo vse prej kot lahko (zaradi nenehnih epileptičnih napadov je izgubil vid, del kratkega življenja pa je zaradi ponavljajočih se bronhitisov preživel v bolnišnici), Nina in Gregor čutita neizmerno praznino in bolečino. »Po dveh mesecih je bolečina še večja. Z Nino bi storila vse, da bi lahko otroka ponovno objela,« je za Slovenske novice dejal Gregor, ki je javnosti bolj znan kot glasbenik SoulGreg Artist.

Kljub temu da o zadnjem slovesu od sina za javnost sprva nista želela govoriti, sta se zaradi govoric, ki so se začele širiti tudi po lokalnem okolju, po dveh mesecih premislila in za naš medij o tem pojasnila nekatere stvari.

image
Skrušena Nina in Gregor. FOTO: Osebni arhiv

Otrokov pepel stresla v morje

Njuna velika želja je bila, da se od sina poslovita na morju. Nekoč je Vilijem Julijan že bil na Obali in to jima je ostalo v lepem spominu. »Morje nama predstavlja svetlobo, svobodo in mir, zato sva ga želela pospremiti ravno tja …v mir, svobodo in svetlobo. Z ladje, katere motorji so za trenutek nehali ropotati, sva upepeljenega sinka posula v morsko globino.«


Čustvenega in žalostnega dogodka, ki ju bo zaznamoval za vedno, so se udeležili le še kapetan ladje, pogrebnik kot priča, fotograf in snemalec. »To sva želela obeležiti za večen spomin, čeprav otroka nosiva vseskozi s sabo v srcu,« pravi Gregor, saj z Nino neznansko pogrešata njegove objeme in prisotnost.

image
Pepel so raztresli v morje. FOTO: Osebni arhiv

Govorice zaradi 'skrivnostnega pogreba'

Vilijema Julijana pogreša tudi starejša sestrica Ella Vita, ki starša velikokrat vpraša, kje je njen bratec. »O smrti se veliko pogovarjamo, a težko razume, da ga ne bo več nazaj. Že nama z Nino je to težko razumeti,« razlaga Gregor, ki je zaradi govoric, da imajo žaro kar doma, čutil potrebo, da se nejasnosti glede pogreba razčistijo. »Vse je postalo sitno in se je njegov pogreb zdel kot velika skrivnost,« je razloge za razkritje pojasnil Gregor. O nenavadni radovednosti ljudi priča tudi Googlov iskalnik, kjer je pri ključnih besedah 'Vilijem Julijan' na vrhu iskanja 'pogreb'. 

A tukaj se zgodba Nine in Gregorja ni končala. Ves svoj čas in energijo bosta še naprej usmerjala v Dobrodelni sklad Vilijema Julijana. Tragičnih zgodb in staršev otrok z redko boleznijo, ki bi jima lahko s svojimi izkušnjami pomagata, je veliko. Preveč ...
Deli s prijatelji