VESELI

FOTO: Naši slikarji na Hrvaškem dobili »oskarja«

Štirje Šentjurčani so razstavljali svoja dela v galeriji v Hlebinah. Žic in meja zanje ni, s hrvaškimi kolegi se družijo že desetletje.
Fotografija: Martin Čater, Dragan Podovac, Ivo Brodej in Robert Podpečan FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Martin Čater, Dragan Podovac, Ivo Brodej in Robert Podpečan FOTO: Osebni arhiv

ŠENTJUR – Ivo Brodej, Martin Čater, Robert Podpečan in Dragan Podovac so likovniki amaterji iz Šentjurja pri Celju ter hkrati prvi in verjetno edini slovenski slikarji, ki jim je uspelo svoja dela, gre za naivo, razstaviti v galeriji Josipa Generalića v Hlebinah pri Koprivnici na Hrvaškem, kar je velik dosežek. »S tem dokazujemo, da žic in meja za nas ni,« pravi Martin Čater, ponosen, da je bila to deseta razstava po vrsti, ki so jo postavili pod imenom Harmonija štirih palet, kakor so se slikarji poimenovali. Društvo likovnih umetnikov Rifnik (DLU Rifnik) pod okriljem ljudske univerze so sicer ustanovili leta 1997, dve leti pozneje pa so se sami registrirali kot društvo.
Na odprtju se je zbralo veliko uglednih gostov od blizu in daleč. FOTO: Osebni arhiv
Na odprtju se je zbralo veliko uglednih gostov od blizu in daleč. FOTO: Osebni arhiv

»Takrat je bilo v Šentjurju 12 društev, danes jih je na Javnem skladu za kulturne dejavnosti Šentjur že prek 28. Mi bomo prihodnje leto praznovali 20-letnico delovanja,« pravi Čater. V minulih letih so razstavljali na več kot 320 skupinskih in številnih posamičnih razstavah. »V Zgornjem trgu v Šentjurju imamo prelepo galerijo, v kateri gostimo umetnike od blizu in daleč, od akademikov do amaterjev,« še pravi Čater, ponosen, da so pred dobrim desetletjem začeli sodelovati tudi s slikarji in kiparji iz prijateljskih Hlebin. V Hlebine, kjer je tudi posestvo Generalićevih, je štiri šentjurske slikarje pred dobrim letom povabila Mirjana Luič in tako so sredi septembra v galeriji znanega hrvaškega slikarja Josipa Generalića v družbi številnih uglednih gostov od blizu in daleč odprli razstavo in prisostvovali prireditvi ob srebrnem jubileju občine Hlebina. »Ta dogodek in razstava nam bosta ostala v spominu vse življenje, saj tolikšne časti, kot smo je bili deležni tam, še nismo doživeli. Za nas je to, kot bi dobili oskarja za življenjsko delo,« pravi Čater.
Martin Čater je vrtcu Metulj v Hlebinah izročil nekaj igrač. FOTO: Osebni arhiv
Martin Čater je vrtcu Metulj v Hlebinah izročil nekaj igrač. FOTO: Osebni arhiv

Šentjurčani tja niso odšli praznih rok, saj so načelnici tamkajšnje občine Božici Trnski izročili listino iz leta 1901, ki jo je Čatru uspelo kupiti prek avkcijske hiše v Franciji, tamkajšnjemu vrtcu Metulj so podarili nekaj igrač, gasilcem v Hlebinah pa novo cev. Vsak od štirih slikarjev je razstavil pet svojih likovnih del, ta pa so hrvaške prijatelje navdušila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije