V SLOVO

FOTO: Na pogrebu Omana spregovoril njegov vnuk: Staremu atu ...

Objavljeno 21. avgust 2019 20.40 | Posodobljeno 21. avgust 2019 22.08 | Piše: STA, N. Č.

Na zadnjo pot ga je pospremilo več sto ljudi.

Pogreb Ivana Omana. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
ŠKOFJA LOKA – Več sto ljudi se je danes v Škofji Loki zbralo na pogrebu enega ključnih osamosvojiteljev Slovenije in soustanovitelja Slovenske kmečke zveze Ivana Omana. Kot je v nagovoru zbranim na pogrebni slovesnosti z vojaškimi častmi izpostavil predsednik republike Borut Pahor, je bil Oman naš narodni buditelj.

image
Pogreb Ivana Omana. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Omana je opisal kot strpnega in potrpežljivega človeka, razumevajočega za dvome in drugačna stališča, kar je v ljudeh dodatno poglobilo zaupanje v njegovo voditeljstvo.

O Omanu je že pri pogrebni maši spregovoril tudi nadškof Anton Stres, ki je povedal, da je bil drugačen od drugih politikov. »Zanj je bilo najpomembnejše tisto, kar se neposredno ne vidi, je pa pravi in poslednji izvir in vzgib vsega našega delovanja. To je naše srce, jedro naše moralne osebnosti,« je dejal Stres. Po njegovih besedah je Oman postavil zgled človeka, kristjana in politika, in to v času, ko je politika prišla na slab glas.

image
Pogreb Ivana Omana. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V imenu družine je spregovoril eden izmed Omanovih vnukov Blaž Podobnik, ki se je spomnil njegove razgledanosti in vedoželjnosti. Staremu atu se je zahvalil za zgled širine, pokončnosti in neustrašnosti. »Ko so bili kmetje brez zastopnika, ste jih s svojim gromkim glasom zagovarjali. Ko je bila različnost mišljenja zatirana, ste na glas razmišljali različno. Ko je bil narod brez lastne države, ste jo ustanavljali,« je spomnil.

image
Pogreb Ivana Omana. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Oman, ki bi septembra dopolnil 90 let, je umrl v soboto. Krsta s pokojnikom je bila v torek in danes dopoldne v njegovi domači hiši v Zmincu pri Škofji Loki, nato so jo prepeljali v cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki, kjer je potekala sveta maša. Po maši se je pogrebni sprevod premaknil do nekaj sto metrov oddaljenega mestnega pokopališča, kjer so Omana ob pogrebni slovesnosti z vojaškimi častmi tudi pokopali.

image
Pogreb Ivana Omana. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Omana je na zadnjo pot pospremilo več sto ljudi. Med njimi so bili poleg predsednika republike tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec in drugi člani vlade ter visoki predstavniki državnih, političnih, pravosodnih, gospodarskih ter znanstvenih ustanov in organizacij. Med zbranimi je bilo veliko nekdanjih in aktualnih politikov ter vidnih članov različnih političnih opcij in polov.

Več v fotogaleriji zgoraj.
Deli s prijatelji