VROČE TEKMOVANJE

FOTO: Motorna žaga prede tudi v ženskih rokah

Po tekmi v Škalskih Cirkovcah so se v Lučah spopadli kar na 43 stopinjah.
Fotografija: Oče in hči Robana sta izžagala rožo in vrtni stol. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Oče in hči Robana sta izžagala rožo in vrtni stol. FOTO: Jože Miklavc

Prva od dveh prireditev, ki se je v letošnjem vročem poletju odvila kot kvalifikacijska tekma za državno prvenstvo v tekmovanju gozdarjev in lesarjev z motorno žago, ki bo konec avgusta v Gornji Radgoni, se je zgodila v Škalskih Cirkovcah pri Velenju, tokrat že petič za memorial srčnega čuvarja narave in gozdarja Milana Pogorelčnika. Tekmovanja gozdarjev in lesarjev z motorno žago, ki ga organizirajo v spomin na prerano preminulega sodelavca Zavoda za gozdove OE Nazarje-enota Šoštanj, se je udeležilo 37 tekmovalcev, med njimi tri ženske, ki so dokazale, da ne zaostajajo za moškimi kolegi. Lučka Jelšnik, Pavla Voler in Darja Borovnik so že večkrat naredile vtis na sotekmovalce, vse tri pa so že bile državne prvakinje.

Z leve: Pavla Voler, Lučka Jelšnik in Darja Bobovnik. FOTO: Jože Miklavc
Z leve: Pavla Voler, Lučka Jelšnik in Darja Bobovnik. FOTO: Jože Miklavc

Vsi zmagovalci tekme na sotočju Savinje in Lučnice. FOTO: Jože Miklavc
Vsi zmagovalci tekme na sotočju Savinje in Lučnice. FOTO: Jože Miklavc

Gozdarsko tekmovanje v Cirkovcah in tisto, ki je bilo 10. avgusta v Lučah ob Savinji, sta izbirni tekmovanji, na katerih lahko gozdarski mački dokažejo svojo strokovnost, spretnost in natančnost pri tipičnih delih z motorno žago. Na tekmovališču, ki ga skupaj s člani Društva lastnikov gozdov in Zavoda za gozdove opremijo z lesenimi hlodi ter pripomočki, udeleženci izvedejo kombinirani rez, precizni rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje in podiranje debla na osrednjo točko. V Cirkovcah se je pomerilo 11 ekip, na tekmovanje pa se je uvrstilo tudi 34 posameznikov.
Natančna žirija. FOTO: Jože Miklavc
Natančna žirija. FOTO: Jože Miklavc

Predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren je dejal, da so tovrstna srečanja po Sloveniji izobraževalnega pomena ter da so že veliko doprinesla k strokovnosti in izurjenosti za delo v naših gozdovih. Ob celodnevnem dogajanju na prireditvi so ponudniki lesarsko-gozdarske tehnike in opreme prikazali novosti s tega področja, denimo spravilo lesa z najmodernejšo mobilno žičniško napravo ter avtomatsko linijo za razrez debel in pripravo drv za kurjenje. Nato so se spektakularno pomerili vsi najboljši, za še več navdušenja pa je poskrbel hkratni hitrostni četveroboj v kleščenju vej z motorno žago. Zmagal je domačin iz Cirkovc Dani Avbreht, ki je za las premagal osrednjega skupnega šampiona Belovojčana Janka Mazeja. Ekipna zmaga in pokal Zveze DLG Slovenije sta pripadla ekipi Duseti Šoštanj pred Brlecom Luče in ekipo Holcar Slovenj Gradec. V skupnem seštevku med moškimi posamezno je slavil Janko Mazej pred Danijem Avbrehtom ter tretjeuvrščenim Markom Jelšnikom iz Gornjega Grada. Med damami je spet blestela Lučka Jelšnik.
Najboljši so si prislužili priznanja in pokale. FOTO: Jože Miklavc
Najboljši so si prislužili priznanja in pokale. FOTO: Jože Miklavc

Simbolično odprtje tekmovanja. FOTO: Jože Miklavc
Simbolično odprtje tekmovanja. FOTO: Jože Miklavc

Verižne žage vlcerjev so nato spet zarohnele v Lučah ob Savinji minulo soboto, ko so se specialisti za gozdarska dela spopadli pri 43 stopinjah Celzija, izmerjenih na soncu, v popolnih zaščitnih oblekah in zaščitnih čeladah. Dvaintrideset tekmovalcev je ponovilo delovno vajo kot srdito tekmo, ki je na koncu določila uvrstitve za državno tekmovanje, ki bo konec avgusta ob sejmu Agra v Gornji Radgoni. Ob sotočju Savinje in Lučnice so tako dokončali ekipno in posamično tekmovanje, ki je le potrdilo, da so Janko Mazej, Dani Avbreht, Martin Medved, Marko Jelšnik, Klemen Podkrižnik in Stanko Goličnik ta čas najboljši v severozahodnem delu Štajerske. Ekipa Duseti pa je slavila pred Brlecem tudi v slikovitih Lučah pod Raduho. Vsem je ob uspehih in skupni zmagi ter odlični organizaciji čestital novi vodja ZGS OE Nazarje Darij Krajčič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije