MIGRANTSKA KRIZA

FOTO: Ministrstvo o migrantskem valu: Tega si ne moremo privoščiti

Objavljeno 17. maj 2018 19.11 | Posodobljeno 17. maj 2018 19.14 | Piše: N. K.
Slovenski policisti se vsak dan soočajo z nezakonitimi prehodi južne meje.
Policisti redno spremljajo situacijo. FOTO: PU Novo mesto
NOVO MESTO – Policisti Policijske uprave Novo mesto so v sredo med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Vukovci in Sinji Vrh spet izsledili in prijeli devet državljanov Pakistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom, so danes sporočili iz PU Novo mesto.

image
Ilegalnih prestopnikov meje je vsak dan več. FOTO: PU Novo mesto

Taka poročila se v zadnjem mesecu kar vrstijo, saj se policisti dnevno soočajo z večjim številom nedovoljenih prehodov južne meje. Glede na stanje v Bosni in Hercegovini, kjer je že od začetka leta okrepljen prihod nezakonitih migrantov, se pojavlja vprašanje, ali je Slovenija pripravljena na večji val migrantov, kot smo mu bili priče leta 2016. V prvih štirih mesecih letošnjega leta so oblasti v BiH registrirale približno 4000 prosilcev za azil, od tega jih je 70 odstotkov državo že zapustilo v smeri zahodne Evrope. 

Letos je bilo do 14. maja evidentiranih 1567 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, lani v istem obdobju pa 449. V letošnjem letu (do sredine maja) je bilo vloženih 939 prošenj za mednarodno zaščito.

»Na ministrstvu za notranje zadeve in policiji dnevno spremljamo in ocenjujemo situacijo ter temu primerno izvajamo ustrezne ukrepe,« so nam pojasnili na notranjem ministrstvu. Kot pravijo, že vse leto zaznavajo porast nelegalnih prehodov državne meje, vendar pa jih z okrepljenim nadzorom na meji in s poostrenimi ukrepi v notranjosti uspešno obvladujejo. »Policija ima pripravljene načrte za ravnanje v primeru velikega povečanja prihoda migrantov oziroma t. i. migrantskega vala,« zagotavljajo.

Če bo potrebno, bodo postavili dodatne tehnične ovire

Policija osebe, ki so nedovoljeno vstopile na ozemlje Republike Slovenije, obravnava sproti na policijskih postajah, svoje delo opravlja v skladu s predpisanimi postopki in v okviru svojih obstoječih kapacitet. Pri upravljanju nezakonitih prehodov meje in usmerjanju migrantov so policiji v pomoč tudi postavljene začasne tehnične ovire. Te omogočajo učinkovito varovanje zunanje schengenske meje in celovito izvajanje varovanja ljudi ter njihovega premoženja. »Če bi se na določenih izpostavljenih delih povečalo tveganje za nezakonite prehode meje, bomo dodatno postavili začasne tehnične ovire, ki so se izkazale kot koristen pripomoček,« so še povedali. Pri varovanju državne meje sodelujejo tudi pripadniki vojske.

Če zaradi izjemnega migracijskega pritiska ostali ukrepi ne bi zadostovali in bi se lahko soočili s situacijo, ki bi lahko predstavljala grožnjo javnemu redu in notranji varnosti, so bile leta 2017 sprejete dopolnitve zakona o tujcih. Te so pisane kot skrajni ukrep, ki bi bil aktiviran samo v primeru, ko vsi ostali ukrepi zaradi izjemnega migracijskega pritiska ne bi zadostovali. Gre za zakonski ukrep, ki je napisan »na zalogo« in se ga uporabi le v razmerah, ko bi bila zaradi spremenjenih razmer na področju migracij ogrožena javni red in notranja varnost Republike Slovenije, kar bi lahko otežilo delovanje osrednjih institucij države in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij. Temeljni namen zakona je torej preprečiti tako situacijo in državi omogočiti, da bo tudi v spremenjenih razmerah lahko šla v smeri učinkovitega upravljanja množičnega nedovoljenega priseljevanja.

Na ministrstvu so izpostavili še, da bodo tudi v prihodnje storili vse, da ne bi prišlo do poslabšanja varnostne slike v državi. »Kot resna in odgovorna država si namreč ne moremo privoščiti, da bi se na našem območju zadrževalo večje število oseb, za katere nimamo ne nastanitvenih ne kadrovskih zmogljivosti za njihovo obravnavo,« so še zapisali na ministrstvu.
 
Deli s prijatelji