PRAZNIK

FOTO: Katjina buča je tehtala kar 148 kilogramov

V Prekmurju že 17. praznik buč in 14. den goričkih meštrov. Kaj vse se lahko pridela iz buč, bučnega olja in bučnih semen!
Fotografija: Največjo in najtežjo je letos pridelala Katja Herič iz Šalovcev. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Največjo in najtežjo je letos pridelala Katja Herič iz Šalovcev. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Bodonci • Društvo kmečkih žena Klas Bodonci in Goričko drüjštvo za lepše vütro sta s pomočjo PGD Bodonci uspešno organizirala tradicionalni prireditvi, 17. praznik buč in 14. den goričkih meštrov. V prostorih vaškega in gasilskega doma v Bodoncih in okrog njega se je trlo domačinov in gostov, ki jih je navdušila pestra ponudba izdelkov in pridelkov iz buč, bučnega olja in semenk ter izdelkov domače in umetnostne obrti.

Zelo velike in zelo posebne
Zelo velike in zelo posebne
Poleg gibanic, kot v tem delu Slovenije imenujejo posebne sladice iz krušne peči, bučnega kruha, marmelad, kompotov ter drugih dobrot, za kar so po besedah predsednice DKŽ Klas Jožefe Vlaj, ki društvo vodi že devet let, poskrbele predvsem njihove članice, je ekipa kuharic in kuharjev gostom pripravila posebni, bučni meni: bučna prikuha, mleto meso z bučnimi semeni, svinjska pečenka, krompirjeva solata z bučnim oljem in bučkini kolački.

Prireditev se je začela z razstavo izdelkov in pridelkov, peciva in jedi na osnovi buč ter ročnih del, ki so jih večinoma pripravile članice društva kmečkih žena. Uvodni kulturni program so izvedli učenci OŠ Puconci. Obiskovalci in gostje so občudovali tudi ročno pobiranje semena iz buč. Na tržnici z rokodelskimi in domačimi izdelki so se predstavili sejmarji – gorički meštri iz Krajinskega parka Goričko. Za obiskovalce so bili posebno doživetje aranžmaji iz buč in drugih naravnih materialov, na svoj račun so prišli tudi otroci, saj so izrezovali buče, barvali, risali in se zabavali. Popoldansko dogajanje sta popestrili glasbeni skupini Kontrabant in Mrak, v kotličkih pa so kuhali bučne prikuhe. Obiskovalci so lahko vse jedi seveda tudi poskusili, vsakemu kuharju ali kuharici iz devetih ekip pa je pripadlo lepo spominsko darilo.

Članice Društva kmečkih žena Klas so poskrbele za sladice in pecivo.
Članice Društva kmečkih žena Klas so poskrbele za sladice in pecivo.
Podelili tudi za nagrade za naj ograček (vrtiček) z brajdo ter za najboljše domače bučno olje. Komisija (Zdenka Tompa, Ivanka Donko in Ana Petrovič) je ocenila, da so bila olja zelo kakovostna, saj so podelili kar šest zlatih (Tomažu Poredošu, Evgenu Makariju, Leonu Frumnu, Dragici Kaufman, Vladu Vlaju in Zlatici Baler), dve srebrni ter pet bronastih odličij, kar pomeni, da nobenega vzorca niso izločili. Ocenjevali so tudi največje buče, najbolj nenavadne buče in sploh naj buče v vasi in soseščini. Največjo in najtežjo je letos pridelala Katja Herič iz Šalovcev, saj je tehtala zavidanja vrednih 148 kilogramov. Najbolj nenavadno bučo je prinesel Jožef Mikola (Tišina), naj bučo vasi Bodonci pa sta imela Jože in Dragica Kaufman

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije