POGUMNI POLICISTI

FOTO: Iz razdejane hiše rešila sosedo z gorečimi lasmi

Objavljeno 20. junij 2019 17.45 | Posodobljeno 20. junij 2019 20.48 | Piše: Aleksander Brudar

Mateji Štumpf in Jožefu Glavaču medalji za hrabrost. Policist Jurij Marušič rešil kar dve življenji.

Tajda Šimac Turk in Jurij Marušič v družbi generalne direktorice policije Tatjane Bobnar
LJUBLJANA – »Najprej je močno počilo. Kozarci so se stresli, pa krožniki ...« nam tiste trenutke 28. decembra lani oriše Jožef Glavač iz Bogojine v občini Moravske Toplice. »Ponoči me je zbudila eksplozija. Pri sosedih je eksplodirala plinska jeklenka,« še doda. Takoj zatem je stekel do sosedov, sočasno je tja prišla še ena sokrajanka, Mateja Štumpf. »Jeklenka je bila odprta,« razloži takratno nevarnost Glavač: »Fejst je gorelo iz nje, prav tako se ni dalo zapreti ventila. Še zunaj so jo potem komaj pogasili.« Glavač in Štumpfova sta v tistih prvih trenutkih razmišljala le, kako rešiti stanovalce v hiši. Glavna vhodna vrata so bila zaklenjena, tako da je bila edina možnost, da se v hišo vstopi skozi okno.

»Skozi okno sem videla gospo, kako so ji goreli lasje. S komolcem sem do konca zlomila okno, se splazila skozi njega v hišo ter
image
Medaljo za hrabrost je dobil tudi policist na PMP Dobova Branko Zupanc, ki je 1. februarja letos iz gorečega stanovanja rešil soseda. FOTO: PU Novo mesto
odklenila vrata,« je opisovala Štumpfova, Glavač pa je nato jeklenko odnesel na dvorišče. Nakar je Štumpfova starejši par pospremila iz hiše in počakala na reševalce. Za enega od njiju so bile poškodbe na žalost prehude, čez nekaj dni je umrl. »Tisti trenutek me ni bilo strah, pozneje pa. Tresla sem se kot šiba na vodi in spati nisem mogla,« je včeraj, ko je skupaj z Glavačem prejela medaljo policije za hrabrost, še povedala Štumpfova, ki bi danes ravnala enako. »Nikoli ne veš, kdaj boš ti v stiski in boš potreboval pomoč. Pa saj si tudi sam hvaležen tistemu, ki ti priskoči na pomoč,« še sklene.

Kar dve medalji za požrtovalnost

Kaj pomeni nekomu rešiti življenje, zelo dobro ve tudi policist s Policijske postaje Bežigrad Jurij Marušič. Lani je skupaj s kolegi (29. decembra lani s policistko Tajdo Šimac Turk, 11. aprila lani pa s policisti Matejem Cimermanom, Slavkom Krušičem in Janjo Šušanj) rešil dve življenji, zaradi česar je prejel kar dve medalji policije za požrtvovalnost. »V tistih trenutkih razmišljaš le, kako boš to najbolje speljal, da boš človeka ohranil pri življenju,« pravi Marušič in doda, da so policistom v takih primerih v veliko pomoč redna usposabljanja o prvi pomoči. »Ko ti drugi dan zdravnik reče, da je zaradi prve pomoči človek preživel, si zadovoljen in vesel in tega občutka nobena medalja ne more preseči,« še sklene požrtvovalni policist. »Za vas bi bilo to filmsko reševanje, za nas pa je to običajno delo,« pa nam razloži Tajda Šimac Turk in doda: »Največja nagrada za nas je rešeno življenje.«
Sprevodniku rešila življenje
Med prejemniki medalj za hrabrost sta tudi jeseniška policista Žiga Ažman in Miroslav Vamberger, ki sta 29. januarja letos ob hudem požaru v jeseniški bolnišnici iz zadimljenih sob paciente na posteljah vozila do stopnišča na varno. Med prejemniki medalj za požrtvovalnost pa sta tudi policista Jelka Kozole in Simon Brečko, ker sta sta 26. decembra lani na železniški postaji Dobova rešila življenje sprevodniku, ki mu je zastalo srce.

Marušič in Šimac Turkova sta konec decembra lani iz mrzle Save rešila žensko. Da sta prišla do nje, sta morala po skalnati in mokri brežini preplezati še nekaj vejevja, dreves in nevarnih skal. Vse do prihoda reševalcev sta izvajala masažo srca in žensko ohranila pri življenju. Aprila lani pa je Marušič skupaj s prej naštetimi tremi policisti reševal Marka G., ki je ves okrvavljen sedel v avtomobilu pred zdravstvenim domom Šiška v Ljubljani. Imel je več vbodnih ran po telesu (obrazu, vratu, prsnem košu, trebuhu).
image
Tajda Šimac Turk in Jurij Marušič v družbi generalne direktorice policije Tatjane Bobnar
Nadeli so si rokavice in z močnimi pritiski na rane zaustavljali krvavenje, se ves čas pogovarjali s poškodovanim ter ga ohranjali pri zavesti. Dodajmo, da je bil aprila letos zaradi napada na Marka G. oziroma poskusa uboja na ljubljanskem okrožnem sodišču na šest let zapora obsojen Dalibor Devura. Sodba še ni pravnomočna.

Filmski lov po Ljubljani

»Vesel sem, da sem dobil potrditev, da sem odreagiral prav,« pa je po prejemu medalje policije za požrtvovalnost dejal policist na OKC PU Ljubljana Matej Škulj. Decembra lani je v svojem prostem času na enem od parkirišč v Ljubljani ujel vlomilca, po natančnem opisu še drugih dveh sostorilcev pa je policistom pomagal še pri prijetju teh.

41 medalj so podelili policistom in občanom, 7 za hrabrost in 34 za požrtvovalnost.

Prav po filmsko se je končala tatvina torbice ene od gostij ljubljanskega lokala, v katerem je bil v svojem prostem času 13. aprila letos občan Žan Balen. Tam je opazil tri moške, kako so otipavali obešene plašče, nakar je vstalo neko dekle in reklo, da nima več denarnice. »Ravno takrat sem videl tega moškega, kako je stekel iz lokala, za njim pa še dva,« se je spominjal Balen. Stekel je za njima in klical, da naj se ustavijo in vrnejo ukradeno. Na Mestnem trgu se je trojica ustavila in Balenu je uspelo enega zagrabiti za oblačilo, a ga je moral spustiti, saj ga je neznanec ugriznil v roko. Pri Ribjem trgu je bil v tistem času ravno Balenov prijatelj Aljoša Gruškovnjak, in takoj se je odločil, da bo pomagal pri lovu na storilce. Neznanci so se vmes ločili, dva sta stekla na Beethovnovo ulico in v avtu je ravno takrat čakal policist Bojan Narić s PP Logatec. Tudi ta je nato stekel za storilcema in ju ujel. »Ženska je bila vesela, saj je dobila denar nazaj. Nato pa naju je povabila na pijačo,« še skleneta 21-letni študent Balen in 30-letni Gruškovnjak. 
image
Hrabra občana Mateja Štumpf in Jožef Glavač

image
Matej Škulj je decembra lani pokazal veliko požrtvovalnost. FOTO:

image
Aljoša Gruškovnjak in Žan Balen (z leve) sta se pognala za predrznimi tatiči.

image
Skupinska slika vseh dobitnikov medalj
Deli s prijatelji