OBČANI OGORČENI

FOTO: Grozljivka le nekaj korakov od šole: otroci prosto po razbitih steklenicah in iglah?!

Občina ima zvezane roke, saj je objekt v zasebni lasti.
Fotografija: V objekt lahko brez težav vstopijo tudi najmlajši. FOTO: N. K.
Odpri galerijo
V objekt lahko brez težav vstopijo tudi najmlajši. FOTO: N. K.

VRHNIKA – »Kako lahko to dovolijo? Kako boš otrokom dopovedal, da ne smejo vstopiti v prostor, poln grafitov in razbitega stekla, ki ni zavarovan? Saj jim je prepovedano, vendar najbolj zanimivo ... « se je razburjala občanka Vrhnike, ki se je ob našem prihodu ravno sprehajala mimo srhljive stavbe, če lahko temu sploh še tako rečemo.

Objekt v katastrofalnem stanju od šolarjev loči le širina avtobusa. FOTO: N. K.
Objekt v katastrofalnem stanju od šolarjev loči le širina avtobusa. FOTO: N. K.

Ob pogledu na nekdanjo menzo, ki jo občani poznajo pod imenom Blagajana in v kateri so več let obedovali uslužbenci propadle Industrije usnja Vrhnika (IUV), človek danes izgubi apetit. Propadajoči objekt, ki ga 'krasijo' zgolj še bršljan, razbite steklenice in po navedbah nekaterih občanov tudi narkomanske igle, je postal velik občinski problem v trenutku, ko so v kulturnem centru v njegovi neposredni bližini (govorimo o petih metrih) začeli pouk obiskovati četrtošolci in tretješolci Cankarjeve šole Vrhnika. Sporna stavba se namreč nahaja zgolj nekaj korakov stran, vrata in okna pa so razbita in nezavarovana, zato lahko vstopi prav vsak.
 
Lastnik ne ukrepa. FOTO: N. K.
Lastnik ne ukrepa. FOTO: N. K.

»Že od odprtja kulturnega centra (septembra 2014) se ubadamo s to problematiko razpadajočega objekta. Za pomoč smo prosili tudi občino Vrhnika, obveščena je bila tudi gradbena inšpekcija. Na roditeljskih sestankih se starši o tem pogovarjamo,« je za naš portal pojasnila ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Polonca Šurca Gerdina. Učence želi šola ob pomoči staršev podučiti, da se je objektu treba izogibati in da je vstop vanj strogo prepovedan. »Za zdaj do neljubega dogodka ni prišlo, vendar pa več, kot da opozarjamo, ne moremo storiti,« je sklenila ravnateljica. 

»Ni druge, kot da jim vstop prepovemo«

Propadajoči objekt, ki predstavlja veliko nevarnost za otroke, je bil tudi osrednja tema letošnjega prvega roditeljskega sestanka, ki se ga je udeležila tudi Ines Fefer, mama četrtošolca, ki je pred leti v tem objektu med službo malicala, zdaj pa poskuša vse skupaj ignorirati in upa na najboljše. Za Novice je pojasnila, je šola velik del trajanja sestanka namenila prav tej problematiki. Problem predstavlja predvsem dejstvo, da na strani lastnika ni nikakršnega interesa oziroma sodelovanja, da bi objekt ogradili oziroma zavarovali. Starši in uslužbenci šole so skupaj prišli do zaključka, da enostavno ni druge možnosti, kakor da otrokom prepovejo, da hodijo tja.

S šolskega avtobusa med črepinje? FOTO: N. K.
S šolskega avtobusa med črepinje? FOTO: N. K.

Župan Vrhnike Stojan Jakin nam je razkril, da ta zgodba sega že daleč v preteklost. Po propadu podjetja IUV je objekt nekdanje menze pristal v rokah mesarstva Blatnik, saj je Blagajana na ta način poravnala dolgove do omenjenega podjetja. Kasneje je po naših informacijah objekt kupil nekdanji župan Cerknice Miroslav Levar, ki je po besedah Jakina želel stavbo spremeniti v stanovanjski objekt. 

Če se komu kaj zgodi, bo za to odgovoren lastnik

Njegovi načrti so se izjalovili, od takrat pa projekt stoji, miruje in propada. Objekt bi rad prodal, a je – vsaj za občino – cena previsoka. Po naših klicih naj bi župan spet govoril z Levarjem, ta pa mu naj bi obljubil, da bo do konca leta objekt porušil. »Ne bi želel, da se kar koli zgodi,« je dejal župan in dodal, da prijava na gradbeno inšpekcijo nima pretiranega smisla. »Preden reagirajo, je že leto okoli,« pojasnjuje in dodaja, da želi, da bi občina našla rešitev v dogovoru z lastnikom parcele. Ta ni izkazal interesa, da bi se objekt vsaj ogradil, če že ne porušil. »Če se komur koli kaj zgodi, bo odgovarjal lastnik, ker ni zavaroval objekta,« še opozarja Jakin.

Po telefonu smo poskušali priklicati tudi Miroslava Levarja, da bi pojasnil, zakaj ne želi, da bi se problematika uredila vsaj do te mere, da se objekt ogradi, a se nam nekdanji župan ni oglasil.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije