DOBRODELNOST

FOTO: Bazar Sila je največja tržnica na svetu

Dobre ženske z vsega sveta so že 25. premagale državne meje in razlike. Na prvem bazarju leta 1992 je sodelovalo 12 držav, letos pa že 36.
Fotografija: Izdelki Islamske republike Iran Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Izdelki Islamske republike Iran Foto: Primož Hieng

LJUBLJANA – V nedeljo so se točno ob 10. uri odprla vrata velike dvorane v ljubljanskem Grand hotelu Union v središču mesta, pred njimi pa dolga kolona ljudi, prvih obiskovalcev letošnjega jubilejnega, 25. bazarja SILA-IWCL. Tako se od leta 2016 še s tujo kratico imenuje srečanje sodelujočih držav, ki imajo pri nas svoja predstavništva, konzulate in veleposlaništva.

Bosansko-hercegovske dobrote
Bosansko-hercegovske dobrote
Slovenci smo znova dokazali, da se lahko izjemno odzovemo, ko gre za dobrodelnost. To je seveda pokazal rekordni obisk bazarja. Kar precej pred deseto uro so v sobotnem dopoldnevu iz vseh smeri prihajale množice tistih, ki so želeli čim prej priti do stojnic držav z vseh koncev sveta. To je bila izjemna priložnost za nakup najrazličnejših stvari, kar malce nenavadnih in nam skorajda neznanih živilskih izdelkov, najrazličnejših sladkarij, sirov in salam ter vin. Prišel je tudi predsednik države Borut Pahor s Tanjo Pečar.

Letos je predsednik republike s posebnim priznanjem nagradil združenje Sila, saj mu je namenil red za zasluge za izjemno uspešno človekoljubno delovanje. »Bila sem ponosna predlagateljica,« je poudarila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer: »Nikoli ne bom pozabila srečnih obrazov žensk, ki prihajate iz tako različnih dežel s tako različnimi običaji, a vendar s tako plemenito noto obdarovanja. Hvala vam za vse opravljeno delo, a ne le vam, tudi vašim donatorjem in vsem, ki ste pomagali pri organizaciji tega dogodka.«


V programu so nastopili najmlajši.
V programu so nastopili najmlajši.
Slovensko mednarodno združenje žensk je bilo ustanovljeno 9. novembra 1993. Ko je v začetku devetdesetih letih Slovenija postala tudi mednarodno priznana država, so številne države začele odpirati diplomatska predstavništva v Ljubljani, hkrati pa so prihajali v Slovenijo prvi gospodarski predstavniki, ki so delovali samostojno ali v povezavi z našimi podjetji, hkrati pa so se pri nas naselili tudi člani njihovih družin.

Kot drugod po svetu se je pojavila potreba po ustanovitvi društva, ki bi vključevalo žene tujih diplomatskih in gospodarskih predstavnikov. S pomočjo nekaj Slovenk je bilo ustanovljeno društvo Sila. Namen društva so srečevanje in spoznavanje Slovenije in njene kulture, izmenjavanje izkušenj, sklepanje prijateljstev, organiziranje raznih akcij, od dobrodelnih do kulturnih in športnih.

Članice društva Sila so že leta l994 organizirale prvi mednarodni dobrodelni bazar in izkupiček namenile pediatrični kliniki v Ljubljani za opremo sob za matere bolnih otrok. Na prvem bazarju je sodelovalo 12 držav, vsak leto jih je bilo več in tako so letos organizirali že 25. bazar, na katerem je sodelovalo 36 držav z vsega sveta.


Ponudba Južne Koreje
Ponudba Južne Koreje
Do zdaj so predstavnice društva Sila zbrale več kot 1,5 milijona evrov, s katerimi so pomagale več kot 150 organizacijam in posameznikom po Sloveniji. To je tudi osnovni cilj društva Sila – pomagati ljudem na robu družbe, ki jih je življenje pripeljalo do hude stiske, poleg tega še starim, duševno in telesno prizadetim, otrokom, ženskam in drugim. Prav tako želijo osebam s posebnimi potrebami omogočiti boljšo kakovost življenja. Mednarodni bazar je eden večjih dobrodelnih dogodkov pri nas in edini, ki s tem namenom združi mednarodno skupnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije