PROSLAVA

FOTO: Apaška dolina je Slovenija v malem

Obeležili so 100-letnico dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju.
 
Fotografija: FOTO: O. B.
Odpri galerijo
FOTO: O. B.

APAČE – Letošnje leto je še posebej pomembno za Slovenijo in slovenstvo, kajti pred 100 leti je Slovenija z mirovno pogodbo pridobila ozemlje, ki je bilo zvečine poseljeno z madžarsko in  nemško govorečim prebivalstvom, v Prekmurju in tudi na Štajerskem. Tako smo letos že obeležili 100-letnico priključitve Prekmurcev k matični domovini Sloveniji, nekoliko manj pa se je govorilo o še eni pomembni prelomnici v tem delu Slovenije. Prav tako pred 100 leti je namreč z mirovno pogodbo Slovenija pridobila ozemlje, ki je bilo z večino poseljeno s pripadniki nemško govorečega prebivalstva – Apaško polje. Stota obletnica priključitve Apaškega polja k Sloveniji je torej pomembna obletnica za občino Apače in za Slovenijo sploh.

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

​In ob tej priložnosti je danes v Apačah potekala posebna prireditev poimenovana Slovenija v malem, ki so jo pripravili ob 100. obletnici dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju. Ob bogatem kulturnem programu, v katerem so pod vodstvom Boštjana Romiha nastopili Pihalni orkester Apače, Kvartet trobil Pihalnega orkestra Apače, Akademska folklorna skupina Študent, Kulturno folklorno društvo Vrisk Apače in Otroci iz Vrtca Apače, je bil slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor, ki je izpostavil pomen oblikovanja lastne države, ki je danes del skupnosti evropskih držav in s tem zagotovila miru za prihodnje generacije.

»Čudovito je, da smo našo državo po sanjah naših prednikov oblikovali in zavarovali pred skoraj 30 leti. Skoraj enako čudovito je, da je naša samostojna država po naši volji članica evropske družine narodov, ki sicer ima težavami, a tudi 70 let miru in varnosti. Če nam jo bo uspelo obdržati, bo pomenila tudi mir, varnost in blaginjo za naše otroke. Pred 100 leti je Slovenija z mirovno pogodbo pridobila ozemlje, ki je bilo z večino poseljeno s pripadniki nemško govorečega prebivalstva, to je Apaško polje. Danes lahko to praznujemo v luči prihodnosti, sicer s spominom na preteklost, a v upanju, da bo ta boljša, bolj pravična in bolj napredna.« Preteklost nas namreč po Pahorjevih besedah opominja na to, da se nikoli ne smejo ponoviti časi izključevanja. »Ne glede na to, kako politično ali sicer drugače mislimo ali celo govorimo druge jezike in imamo druge običaje, moramo skrbeti, da živimo v sožitju. Čuvati moramo našo državo in našo združeno Evropo,« je med drugim dodal Pahor, ki je pohvalil domačega župana, dr. Andreja Steyerja, ki da opominja na preteklost, a vseeno gleda v prihodnost. Ob tem je predsednik povabil majhne pevke in pevce zborčka iz apaškega vrtca, da ga skupaj z županom in vzgojiteljicami obiščejo v predsedniškem dvoru v Ljubljani. 

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

Župan dr. Steyner je sicer izrazil zadovoljstvo, da je ob obeležitvi pomembne obletnice za občino Apače na obisk prišel predsednika RS, Borut Pahor, ob tem je pozdravil tudi številne druge goste od blizu in daleč. »Letos praznujemo 100. obletnico dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju, 100 let od podpisa mirovne pogodbe, ki je mejo postavila na reko Muro in takratni del avstrijske Štajerske priključila Kraljevini SHS. S tem je Slovenija pridobila ozemlje, poseljeno z ljudmi, ki so se v več kot 85% opredelili za nemško govoreče. Po tragičnemu izgonu apaških Nemcev po 2. svetovni vojni, so se v Apaško polje priselili Slovenci iz različnih regij. Pomembno se je zavedati, da predstavljamo posebnost. Prekmurci, Korošci, Dolenjci, Gorenjci, in še kdo, so pri nas našli svoj dom. In to smo mi… potomci barvite Slovenije, kot to danes simbolično nakazujejo naši občani z narodnimi nošami. To je Apaško polje: »Slovenija v malem«. A danes ne proslavljamo postavitev meje, nekaj, kar bi ljudi delilo, ampak se veselimo dejstva, da končno lahko živimo kot enotna, povezana Štajerska s štajerskim mostom čez našo reko Muro,« je poudaril apaški župan Steyer.

Dodal je, kako zdaj s sosedi z levega brega reke Mure, iz Avstrije, povezujejo tisto, kar je pred 100 leti bilo razmejeno. »Mostove je potrebno še naprej graditi, tudi med nami v Apaškem polju. Pred 100 leti smo namreč res pridobili ozemlje, a po sosledju tragičnih dogodkov na nek način izgubili identiteto, morda enotnost? A vse to lahko pridobimo nazaj. V naši občini imamo gričevnati del Slovenskih goric, čudovito naravo nižin ob Muri, okolje, v katerem vsak lahko najde svoj mir. Prijazne in marljive ljudi, sposobne in perspektivne, mlade in mlade po srcu. Skupaj bomo gradili našo prihodnost, svoj dom. Zato moramo stremeti le k temu, da se povežemo še bolj kot sicer. Da pokažemo in dokažemo, koliko nam je mar za našo prelepo občino, za našo Slovenijo. Veliko pozitivne energije je bilo začutiti v tednu, ki je za nami. Vključili smo umetnost, šport in rekreacijo z dobrodelnostjo, veselili smo se ob pridobitvah, ki so olajšale življenje občanov, vključili smo vse generacije in vse, ki ustvarjajo v naši občini lepše življenje. Bil je teden praznovanja, povezovanja in veselja. Naj se nadaljuje, skupaj z drznimi načrti za prihodnost,« je zaključil dr. Andrej Steyer, župan občine Apače.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije