Predstavitvena informacija

Finalisti tekmovanja za naziv Tuševa zvezdica so znani

Objavljeno 25. marec 2019 08.32 | Posodobljeno 25. marec 2019 08.34 | Piše: P.I.

V finale so se uvrstile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Bled in Maribor.

Vsi udeleženci 3. predtekmovanja na SŠGT Ljubljana FOTO: Peter Irman

Sredi marca je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana potekalo še zadnje tekmovanje pred velikim aprilskim finalom kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, kjer se dijaki in študenti slovenskih srednjih in višjih gostinsko-turističnih šol pomerijo med seboj in predstavljajo širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke. V finalnem tekmovanju se bodo pomerile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Bled in Maribor.

Ljubljanska tekma 
Ekipe dijakov srednjih šol za gostinsko in turizem ter študentov višjih gostinskih šol so se med sabo pomerile na treh predtekmovanjih, posamezna zmagovalca pa sta se uvrstila v finalno tekmovanje. Izmed vseh sodelujočih ekip sta se v finale uvrstili tudi najboljši dve iz vrst poražencev predtekmovanj. Na zadnjem predtekmovanju na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana se je najbolje odrezala ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je postala zmagovalka s krožnikom Zlatorog, ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, ki je zasedla 2. mesto z Meščanskim krožnikom Kravje doline.

image
Zmagovalci 3. predtekmovanja, ekipa SŠGT Celje FOTO: Peter Irman

Žirijo prepričal Zlatorog
Kuharja Nejc Sovič in Marko Stoklas sta skupaj z natakarjem Davidom Volavškom in turističnim vodnikom Žigo Rakunom sestavljala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je v Ljubljani prepričala žirijo s krožnikom Zlatorog. Z njim so želeli predstaviti območje Laškega, navdih za jed pa so dobili v najbolj znanem laškem izdelku – pivu. Gosta za njihovo mizo sta lahko med čakanjem na jed bolje spoznala tako pivovarsko kot turistično tradicijo Laškega. Prva pivovarna je na tem območju delovala že davnega 1825, nekaj let kasneje pa se je začela tudi turistična zgodba Laškega.

Sicer so bili termalni vrelci v Laškem znani že v rimskih časih, temelje sodobnega turizma pa so postavili med gradnjo Južne železnice, ko je vodja gradbenih del Leopold Rödl opazil termalni vrelec in se odločil za velikopotezno gradnjo zdravilišča, ki je bilo odprto leta 1854 in je nosilo ime Zdravilišče cesarja Franca Jožefa Laško. V upanju, da bi zdravilišče obiskal tudi sam cesar, so zgradili še cesarsko kopalno kabino, ki jo je moč videti še danes.

Priložnost za mlade
Celotno tekmovanje poteka pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki ga vodi Tomaž Vozelj. Ocenjevalno komisijo sestavljajo priznani slovenski kuharski in kulinarični chefi. S tekmovanjem želijo organizatorji mlade kulinarike predstaviti širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih hkrati spodbuditi pri njihovih prvih korakih v poklicni svet. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino.
 
Finalno tekmovanje bo aprila med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in njegov pomočnik bosta jedi pripravila, natakar jih bo postregel, turistični vodnik pa predstavil z lokalno zgodbo. Tuševa zvezdica bo postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Zmagovalci 3. predtekmovanja 
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje s krožnikom Zlatorog
Tekmovalci: Nejc Sovič, Marko Stoklas, David Volavšek, Žiga Rakun
Mentorji: Nataša Kamerički, Kristjan Klančnik, Janez Turnšek
 
Drugouvrščena ekipa 3. predtekmovanja 
Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana z Meščanskim krožnikom Kravje doline
Tekmovalci: Juš Dolničar, Matija Cotič, Teja Rus, Žan Hodžič
Mentorji: Majda Rebolj, Ludvik Fekonja, Polona Ostanek


image
Zmagovalni krožnik ekipe SŠGT Celje FOTO: Peter Irman

Krožnik Zlatorog
Objavljamo del recepta zmagovalne jedi 3. predtekmovanja Tuševa zvezdica 2019, ki ga je pripravila ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Krožnik Zlatorog je sestavljen iz jagnječje zarebrnice, korenčkovega pireja, temne omake s pivom, kruhovega kipnika, pene hmelja, topi čipsa, ovsene kaše z mavrahi, smrekovega olja in mariniranega regrata. Celoten recept si lahko preberete na spletni strani www.tus.si

Jagnječja zarebrnica
Sestavine (za 5 oseb): 
- 2 jagnječja fileja 
- 400 g jagnječje zarebrnice 
- sol, poper
- 20 g masla 
- gorčica 

Priprava: 
Jagnječji hrbet in file začinimo v soljo in poprom in ga položimo v vrečko za kuhanje. Vakuumsko zapremo in ga položimo v sous-vide za 40 minut na 55 stopinj. Nato vzamemo meso iz vrečke ter ga na hitro opečemo v ponvi. Zavijemo ga v aluminijasto folijo in pustimo počivati 10 minut. V termomiksu zmečkamo drobtine in zarebrnico povaljamo v njih.

Korenčkov pire
Sestavine (za 5 oseb): 

- 400 g oranžnega korenja 
- 200 ml mleka 
- 100 g masla 
- sol, muškatni orešček 

Priprava: 
Korenček olupimo, narežemo ga na majhne koščke. Na maslu pražimo, da karamelizira, ter zalijemo z mlekom, začinimo in skuhamo. Na koncu ga zmečkamo v gladek pire.

Temna omaka s pivom
Sestavine (za 5 oseb): 

- 0,5 l temne osnove 
- 0,2 l temnega piva 
- sol 
- 10 g masla

Priprava: 
Pivo in temno osnovo reduciramo in na koncu dodamo maslo ter začinimo.

Preostanek recepta je objavljen na spletni strani www.tus.si 


Strokovna komisija 3. predtekmovanja:

Kuharji
Janez Dolšak, vodja kuhinje, Hoteli Union  
Igor Jagodic, vodja kuhinje, restavracija Strelec
Martin Blejec, vodja banketne kuhinje, hotel Intercontinental
Branko Podmenik, vodja Pivnice Union Ljubljana
Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Strežba
Zlatko Šparakel, vodja strežbe JGZ Brdo
Jože Oplotnik, F&B Hotel Union
Zoran Jozič, vodja strežbe Hotel Lovec Bled
Janez Žust, nekdanji profesor strežbe
Deli s prijatelji