Predstavitvena informacija

Finalisti tekmovanja za naziv Tuševa zvezdica so znani

V finale so se uvrstile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Bled in Maribor.
Fotografija: Vsi udeleženci 3. predtekmovanja na SŠGT Ljubljana FOTO: Peter Irman
Odpri galerijo
Vsi udeleženci 3. predtekmovanja na SŠGT Ljubljana FOTO: Peter Irman


Sredi marca je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana potekalo še zadnje tekmovanje pred velikim aprilskim finalom kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, kjer se dijaki in študenti slovenskih srednjih in višjih gostinsko-turističnih šol pomerijo med seboj in predstavljajo širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke. V finalnem tekmovanju se bodo pomerile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Bled in Maribor.

Ljubljanska tekma 
Ekipe dijakov srednjih šol za gostinsko in turizem ter študentov višjih gostinskih šol so se med sabo pomerile na treh predtekmovanjih, posamezna zmagovalca pa sta se uvrstila v finalno tekmovanje. Izmed vseh sodelujočih ekip sta se v finale uvrstili tudi najboljši dve iz vrst poražencev predtekmovanj. Na zadnjem predtekmovanju na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana se je najbolje odrezala ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je postala zmagovalka s krožnikom Zlatorog, ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, ki je zasedla 2. mesto z Meščanskim krožnikom Kravje doline.

Zmagovalci 3. predtekmovanja, ekipa SŠGT Celje FOTO: Peter Irman
Zmagovalci 3. predtekmovanja, ekipa SŠGT Celje FOTO: Peter Irman

Žirijo prepričal Zlatorog
Kuharja Nejc Sovič in Marko Stoklas sta skupaj z natakarjem Davidom Volavškom in turističnim vodnikom Žigo Rakunom sestavljala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je v Ljubljani prepričala žirijo s krožnikom Zlatorog. Z njim so želeli predstaviti območje Laškega, navdih za jed pa so dobili v najbolj znanem laškem izdelku – pivu. Gosta za njihovo mizo sta lahko med čakanjem na jed bolje spoznala tako pivovarsko kot turistično tradicijo Laškega. Prva pivovarna je na tem območju delovala že davnega 1825, nekaj let kasneje pa se je začela tudi turistična zgodba Laškega.

Sicer so bili termalni vrelci v Laškem znani že v rimskih časih, temelje sodobnega turizma pa so postavili med gradnjo Južne železnice, ko je vodja gradbenih del Leopold Rödl opazil termalni vrelec in se odločil za velikopotezno gradnjo zdravilišča, ki je bilo odprto leta 1854 in je nosilo ime Zdravilišče cesarja Franca Jožefa Laško. V upanju, da bi zdravilišče obiskal tudi sam cesar, so zgradili še cesarsko kopalno kabino, ki jo je moč videti še danes.

Priložnost za mlade
Celotno tekmovanje poteka pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki ga vodi Tomaž Vozelj. Ocenjevalno komisijo sestavljajo priznani slovenski kuharski in kulinarični chefi. S tekmovanjem želijo organizatorji mlade kulinarike predstaviti širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih hkrati spodbuditi pri njihovih prvih korakih v poklicni svet. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino.
 
Finalno tekmovanje bo aprila med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in njegov pomočnik bosta jedi pripravila, natakar jih bo postregel, turistični vodnik pa predstavil z lokalno zgodbo. Tuševa zvezdica bo postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.



Zmagovalni krožnik ekipe SŠGT Celje FOTO: Peter Irman
Zmagovalni krožnik ekipe SŠGT Celje FOTO: Peter Irman



Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije