KONEC VROČINE

Prihaja vremenski preobrat, a tudi nove težave

Novega vročinskega vala za zdaj ni na vidiku.
Fotografija: Po hudi vročini prihaja olajšanje, a kaj ko ga bodo pogoste nevihte. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Po hudi vročini prihaja olajšanje, a kaj ko ga bodo pogoste nevihte. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Zgodovinski vročinski val, med katerim so ponekod v zahodni Evropi padali vročinski rekordi kot za stavo, se počasi končuje. Osvežitev prihaja tudi k nam, a s krajevnimi neurji, nalivi, močnim vetrom, izključena ni niti toča, napovedujejo Agencija RS za okolje (Arso).
 
Hladna fronta je danes že dosegla zahodno Evropo. V Franciji vročina popušča, v četrtek je bilo marsikje še več kot 40 stopinj Celzija (v Parizu so izmerili rekord 42,6 stopinje Celzija), v nedeljo pa ne bo niti 20 stopinj. To bo precejšen preobrat od temperatur, ki so v zadnjih dneh 'pražile' predvsem Francijo, Belgijo in Nizozemsko, neobičajno vroče je bilo tudi na Otoku, kjer so v Londonu izmerili več kot 38 stopinj.
 
Hladna fronta bo Slovenijo predvidoma dosegla in prešla v nedeljo. Ponekod po Sloveniji se že pojavljajo nevihte, prižgan je bil celo rdeči alarm.
 
Kot kaže, se bo v soboto vreme vsaj začasno umirilo, zgodaj popoldne pa se bo nevihtna aktivnost znova prebudila, predvidoma najprej v severozahodni Sloveniji. Takrat bodo nevihte potovale proti severovzhodu. Predvsem v vzhodnem in južnem delu države pa utegne vreme zdržati do večera in ob dokaj sončnem in vetrovnem vremenu se bo temperatura znova dvignila nad 30 stopinj.
 
Toča v naslednjih dneh ni izključena. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Toča v naslednjih dneh ni izključena. FOTO: Getty Images/iStockphoto

V noči na nedeljo se bodo padavine z nevihtami najprej začele pojavljati v zahodni Sloveniji in se do nedeljskega jutra predvidoma razširile na vso Slovenijo. V nedeljo čez dan bodo pogoste plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, vmes pa obdobja brez padavin. Krajevna neurja z morebitno debelejšo točo bodo predvidoma omejena le na vzhodno Slovenijo. Zaradi predvidenih obilnejših nalivov lahko povsod nastanejo težave z meteorno vodo in hudourniškimi vodotoki. Osvežilo se bo, v nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 stopinj.
 
V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastale bodo posamezne plohe in nevihte. Znova bo toplejše, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30 stopinj, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30 stopinj. Novega vročinskega vala za zdaj ni na vidiku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije