ZA BEŽIGRADOM

Erotična masaža razburja sosede: Prijela ga je v roke, ga malo ...

O vznemirjajoči dejavnosti v Ljubljani obveščeni inšpektorji. Aleš Kopač zavrača kakršno koli povezovanje s prostitucijo.
Fotografija: Aleš Kopač ostro zavrača kakršno koli povezovanje njihovih masaž s prostitucijo (fotografija je simbolična). FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Aleš Kopač ostro zavrača kakršno koli povezovanje njihovih masaž s prostitucijo (fotografija je simbolična). FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Salon masaž, ki deluje za Bežigradom, ponuja tudi senzualne oziroma erotične masaže, a nekateri opozarjajo, da naj bi šla tamkajšnja dejavnost tudi prek meje zakonitosti. Lastnik salona odgovarja, da ne počne nič nezakonitega. Trdi, da ima za opravljanje te dejavnosti vsa potrebna soglasja, a poizvedovanja kažejo drugače.
Tako salon masaž na spletni strani vabi stranke, da ga obiščejo.
Tako salon masaž na spletni strani vabi stranke, da ga obiščejo.

V družbi SPL, kjer stavbo upravljajo, so pojasnili, da so od Aleša Kopača, lastnika dejavnosti, zahtevali izročitev soglasij etažnih lastnikov, a »z njimi ne razpolagajo, jih niso zbirali in jih ne hranijo«. O začetku opravljanja dejavnosti niso bili niti obveščeni, pa čeprav bi glede na stanovanjski zakon morali biti. Maja letos so v zvezi s tem obvestili stanovanjsko inšpekcijo, a tam za obravnavo pobude niso bili pristojni.


Stanovanjski inšpektor lahko namreč ukrepa le v primeru, da se dejavnost opravlja le v delu stanovanja. V konkretnem primeru je bilo ugotovljeno, da se uporablja celo stanovanje, pri čemer gre med etažnim lastnikom (Alex, d. o. o. – večinski lastnik podjetja je Aleš Kopač) in najemnikom (KISMET, Aleš Kopač, s. p.) za poslovno razmerje, ki ga stanovanjski zakon ne ureja. »Ima pa podlago za ukrepanje gradbena inšpekcija, ki bo pobudo obravnavala, ko bo prišla na vrsto,« so odgovorili na ministrstvu za okolje in prostor.
 

So pri podpisu že vedeli za erotične masaže?


Samostojni podjetnik Aleš Kopač, zastopnik in večinski lastnik podjetja Alex, je pojasnil, da je v večstanovanjski hiši za Bežigradom 18 let opravljal pisarniško dejavnost, ob katero se ni nihče obregnil. Po njegovem pripovedovanju so se težave začele, ko je leta 2015 poslovni ponudbi poleg klasičnih dodal senzualne masaže. Razširitev dejavnosti oziroma nov poslovni koncept je po njegovih besedah zmotil nekatere sosede, ki naj bi bili v konfliktu z zakonom.
Tako salon masaž na spletni strani vabi stranke, da ga obiščejo.
Tako salon masaž na spletni strani vabi stranke, da ga obiščejo.

Na vpogled nam je dal podpise, s katerimi so etažni lastniki soglašali, da lahko v hiši opravlja dejavnost za nego telesa. Med slednjo se uvrščajo tudi masaže, a verjetno noben sosed ni predvidel, da bodo te tudi erotične. Po Kopačevih besedah sosedje eno leto sploh niso vedeli za novost v ponudbi.


Iz dokumenta, ki nam ga je pokazal, izhaja, da sta podjetji Alex in Aleš Kopač (prek tega se izvajajo masaže, oglas za delo maserke pa je pred časom objavilo tudi podjetje Alex), 11. februarja 2014 pridobili soglasje 13 etažnih lastnikov (podpisala se nista le dva) za opravljanje dejavnosti za nego telesa. Zanimivo je, da je bilo samostojno podjetje, za katero je pridobil soglasje, registrirano šele leto pozneje, zato je nenavadno, da se je znašlo na papirju s podpisanimi soglasji. Kopač je neskladje pojasnil, češ da ob zbiranju soglasij še ni vedel, kako bo dejavnosti sploh ime. Dejal je tudi, da je upravnik s soglasji seznanjen, češ da je bila prisotna zastopnica iz SPL, ko so se zbirala. »Senzualne masaže potekajo v pritličju. Imamo svoj vhod. Od začetka delovanja nismo imeli nobenega incidenta.«
Na spletni strani so tudi predstavljene maserke.
Na spletni strani so tudi predstavljene maserke.

Prokurist in enoodstotni lastnik podjetja Alex je izredni profesor dr. Igor Kopač, nekdanji prodekan ljubljanske medicinske fakultete. Aleš Kopač je zatrdil, da njegov brat s poslovanjem masažnega salona nima nič.
 

Na potezi gradbena inšpekcija


Vrnimo se k srži težav: soglasjem. So ta, ki jih predstavlja Kopač, ustrezna ali ne? Če bi opravljal mirno dejavnost le v delu stanovanja, bi zadostovalo, da bi pridobil soglasje solastnikov, katerih solastniški delež skupaj predstavlja več kot 75 odstotkov. Glede na ugotovitev stanovanjske inšpekcije, da za dejavnost uporablja celo stanovanje, pa bi moral spremeniti namembnost tega v poslovni prostor oziroma prostor, v katerem se bo opravljala storitvena dejavnost.

Za to pa bi moral dobiti gradbeno dovoljenje in 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Poleg tega naj bi bila dejavnost, ki jo opravlja, v neskladju s pogodbo o medsebojnih razmerjih v hiši, s katero so stanovalci dovolili mirno pisarniško dejavnost. Zdaj je torej na potezi gradbena inšpekcija. Aleš Kopač sicer ostro zavrača kakršno koli povezovanje njihovih masaž s prostitucijo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije