EKOKVIZ

Ekoface učijo svoje starše

Na Ekokvizu se je pomerilo 2730 osnovnošolcev iz vse države. Na državnem tekmovanju je slavila OŠ Jurija Vege Moravče.
Fotografija: Navijači so jih spodbujali. FOTO: arhiv Ekošole
Odpri galerijo
Navijači so jih spodbujali. FOTO: arhiv Ekošole

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava, se je končal Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 2730 osnovnošolcev iz vse Slovenije.

Navijači so jih spodbujali. FOTO: arhiv Ekošole
Navijači so jih spodbujali. FOTO: arhiv Ekošole

Zmagala je ekipa Ekosedmarji z OŠ Jurija Vege Moravče, drugo mesto je zasedla ekipa Anonimniponiji z OŠ Naklo, tretje pa je pripadlo ekipi OŠ Apače z imenom Apace1. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že enajsto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestital Jure Grilc, predstavnik Telekoma Slovenije, in jim predal donacijo za okoljske naložbe v višini 1500 evrov, s katerimi bodo omenjene šole še bolj prijazne do okolja. Tri najboljše ekipe so prejele tudi pokale.

Na državnem finalnem tekmovanju se je sicer v ekoznanju preizkusilo dvanajst najboljših ekip s šolskega tekmovanja, ki je potekalo v začetku februarja letos in na katerem so se ekipe s kar 133 osnovnih šol pomerile prek računalnika v poznavanju treh vsebinskih sklopov (podnebne spremembe, ekosistemi in voda ter energija).


Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so dosegle največ točk v posamezni regiji, ter dodatne štiri, ki so zbrale največ točk. Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih; v prvem so ekipe prek računalnika odgovarjale na 30 vprašanj, v drugem delu, ki je potekal v živo na odru na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, pa so se pomerile v igri, imenovani hitri prsti.

V finalnem dvoboju sta se pomerili ekipi z OŠ Jurija Vege Moravče in OŠ Naklo. Po sedmih vprašanjih v finalu je postala zmagovalka letošnjega Ekokviza ekipa Ekosedmarji z OŠ Jurija Vege Moravče. Vse so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so stiskali tudi mentorji.

Tri najboljše ekipe FOTO: arhiv Ekošole
Tri najboljše ekipe FOTO: arhiv Ekošole

»Ekokviz za osnovne šole je eden izmed najbolj obsežnih in vsebinsko zelo zahtevnih projektov, ki so ga učenci vzeli za svojega. Z letošnjo vsebino so pridobili poglobljeno znanje o odgovornem ravnanju s hrano, znanstvenikih in krožnem gospodarstvu. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kot je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za trajnostni način življenja. Še posebno si prizadevamo, da učenci pridobljeno znanje in navade prenesejo na starše in v lokalno okolje, s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S tem izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je dejal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Ekošole. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije