SPORNA MAKETA

Država preplačala svoje naročilo? Zdaj bodo izdelek odstranili!

Saj ni res, pa je. V tovrstno rubriko bi lahko uvrstili dogajanje glede makete drugega tira, ki jo je vladna ekipa na čelu s premierjem slovesno odprla v Kopru. 
Fotografija: Miro Cerar je bil slavnostni govorec na odprtju razstavnega eksponata: makete drugega tira. FOTO: Drugitir.si
Odpri galerijo
Miro Cerar je bil slavnostni govorec na odprtju razstavnega eksponata: makete drugega tira. FOTO: Drugitir.si

LJUBLJANA – Direkcija RS za infrastrukturo je danes obvestila agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Od izvajalca bodo zahtevali, da do ugotovitev AVK umakne maketo in prekine vse aktivnosti v zvezi z njo.
   
Maketa drugega tira Divača–Koper je val razburjenja povzročila potem, ko so v ponedeljek v javnost prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule »niso bile ustrezno korigirane«. Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, sta pa po neuradnih informacijah minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega primera že prejeli odpoved delovnega razmerja.
 

Preplačilo za več kot 70.000 evrov

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa: Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije