DR. OSKAR

Hudo bolno Slovenko zdravil z zelišči, pred smrtjo mu je dala 22 tisočakov

Objavljeno 06. november 2019 12.36 | Posodobljeno 06. november 2019 12.47 | Piše: Boštjan Celec

Ukrajinci še iščejo zdravniško dokazilo Hrvata Franja Keleminovića. Ta je sicer obtožen, da ga nima ter da je navaden mazač in oderuh.

Je diplomiral v Jugoslaviji ali v Ukrajini in ali sploh je kje? FOTO: Dejan Javornik
NOVA GORICA – Ko je sredi 90. let prejšnjega stoletja odjeknila novica, da se je pojavil čudežni zdravnik, ki bo morda pomagal hudo bolnemu slovenskemu predsedniku Janezu Drnovšku, je dotlej večjemu delu javnosti popolnoma neznani Dalmatinec Franjo Keleminović privolil v pogovor za hrvaški časnik Jutarnji list. Če odmislimo hvalospeve na svoj račun, kako uspešne so njegove metode zdravljenja rakavih in drugih hudih bolnikov, od katerih je uradna medicina dvignila roke, in kako je na poti do zdravja pomagal papežu, kardinalom, Jelcinu, Castru (vključno z Drnovškom so že zdavnaj pokojni), se zdi zdaj najbolj pomenljiva izjava Hrvata, ki ga je v tistih časih krasil vzdevek Dr. Oskar: »Najprej bi rad zanikal, da sem alternativni zdravnik, ker to sploh ni res.« Zatrdil je, da je v Jugoslaviji končal študij medicine, potem pa se zaposlil kot ladijski zdravnik.

Zdaj trdi, da je diplomiral v Ukrajini

Po več letih težav z vročanjem sodne pošte so 63-letnega Keleminovića pred več kot osmimi meseci le zvabili na novogoriško okrožno sodišče, več let je ordiniral tudi na Goriškem. In takoj je postalo jasno, da je lagal bodisi v intervjuju bodisi pred slovenskimi kazenskimi sodniki. Jugoslovanske fakultete namreč sploh ni več omenjal, začel je zatrjevati, da jo je uspešno končal v ukrajinski Odesi, kjer da se je izšolal za zdravnika, farmacevta in farmakologa.
Zdravil več kot 10 let
Keleminović naj bi nezakonito zdravilsko dejavnost po ugotovitvah novogoriškega tožilstva po vsej Sloveniji izvajal več kot deset let. Četudi se je predstavljal kot doktor, naj ne bi imel ustrezne poklicne kvalifikacije in licence za opravljanje tovrstne dejavnosti, te ni niti prijavil. Brez uradne ambulante je opravljal dejavnost z naravnimi pripravki.

Sodišče se je namreč na predlog tožilke Damijane Bandelj odločilo, da bo preverilo, ali je res diplomant ukrajinske fakultete, saj to poskuša dokazovati le s kopijami: »V sodnem spisu sta namreč overjeni kopiji diplom iz Ukrajine, zato naprošam sodišče, naj preveri njuno pristnost.«

image
Pičlih 300 evrov naj bi bili vredni zvarki, ki jih je dal Avi Curk. FOTO: SHUTTERSTOCK
Domnevne Keleminovićeve diplome v Odesi očitno še vedno niso našli, sodimo po pojasnilu pooblaščenca za odnose z mediji na novogoriškem okrožnem sodišču Sama Turela, ki smo ga vprašali, zakaj sojenje dr. Oskarju še ni bilo razpisano. »V okviru predobravnavnega naroka so bili podani tudi določeni dokazni predlogi. Eden od teh je pridobitev ustreznih dokazil o obdolženčevi izobrazbi, ki naj bi jo dosegel v tujini, konkretno v Ukrajini. Ker na odgovore pristojnih institucij iz Ukrajine še čakamo, datuma prvega naroka za glavno obravnavo še ne moremo sporočiti.«

Klistir ne ozdravi raka

Da gre v primeru dr. Oskarja za samooklicanega zdravnika ter običajnega šarlatana, so prepričani novogoriški organi pregona, ki bodo torej poskušali dokazati, da je od umirajoče ravnateljice Osnovne šole Šturje v Ajdovščini Ave Curk za nekakšne ničvredne zeliščne mešanice izpulil več kot 22.000 evrov.

image
Umrla je tri dni zatem, ko mu je odnesla še 10 tisočakov. FOTO: Dejan Javornik


A ker se je o njem širil glas kot o čudodelcu, mu je Curkova neomajno zaupala. Julija 2013 so ji diagnosticirali rak želodca z metastazami. Bil je hiter rak, in čeprav so ji onkologi svetovali kemoterapijo, so ji odkrito dejali, da ji ni pomoči ter bo umrla.
Toda Ava je poiskala Keleminovića in prepričal jo je, da jo bo ozdravil, do zadnjega trenutka je verjela v to, se je pozneje v pogovoru za Slovenske novice spominjala njena sestra Vesna. Avgusta mu je za terapijo plačala 12.500 evrov, večino denarja sta ji posodila sestra in njen mož. Obljubljal naj bi ji, da bo s pomočjo strogega posta, njegovih čajev, zvarkov, klistirja in sode bikarbone kmalu spet zdrava. »Ni ji šlo na bolje, a verjela je, da bodo s pomočjo klistirja iz nje šle metastaze,« je dejala sestra. V začetku septembra je od nje spet hotel denar, a ga ni imela. Na banki ji sprva posojila niso hoteli odobriti, a je vztrajala in ga dobila, 5. septembra je Keleminoviću odnesla 10.000 evrov, tri dni kasneje pa je umrla.

5 let zapora mu preti zaradi mazaštva, 3 pa zaradi oderuštva.


image
Več kot osem mesecev po predobravnavnem naroku še ni znano, kdaj bodo sodili dr. Oskarju. FOTO: Dejan Javornik


Obtoženi mazač in oderuh je sicer 13. februarja 2019 na predobravnavnem naroku krivdo odločno zanikal: »Kar piše v obtožbi, ni res, niti se tako ni zgodilo.« Na vprašanje sodnika Igorja Majnika, ali je bil že kdaj obsojen, pa je samozavestno zatrdil: »Ne in tudi nikoli ne bom.« Zaradi iskanja njegove domnevne diplome v Ukrajini so začetek sojenja prestavili na nedoločen čas, pričakovanja, da bi se lahko to začelo še pred poletjem, pa se niso uresničila, saj torej odgovora iz Odese še vedno ni.
Njegov odvetnik Roman Završek je predlagal zaslišanje veliko prič. Celo strokovnjaki in zdravniki naj bi na procesu po njegovem vedeli povedati, »da obdolženi nikomur ni nikoli svetoval, kako se zdraviti. Povedale pa bodo, da je bolnikom svetoval le glede zdrave prehrane in higiene. Nikomur, niti Avi Curk, ni svetoval, naj opusti konvencionalno zdravljenje. Še preden je spoznala obdolženca, je zavračala zdravljenje, na katero jo je tudi obdolženi večkrat poslal.« 
Deli s prijatelji